O călugăriţă falsă, care pretindea că vine de la Mănăstirea Prislop, a reuşit să adune mai multe pomelnice de la oamenii cu care a stat de vorbă în centrul Bistriţei, în ciuda faptului că o parte din vestimentaţia ei trăda faptul că nu are nimic de-a face cu tagma monahală.
Călugăriţa, în fapt o participantă la tabăra de actorie care are loc zilele acestea în judeţul nostru, purta ochelari de soare pe care se vedea mare numele firmei, se dăduse cu ruj de buze roşu strident, avea unghiile vopsite cu ojă roşie şi o geantă Adidas în spate unde-şi ţinea laptopul. Ce-i drept, la gât îi atârna portretului lui Arsenie Boca. Mulţi dintre bistriţenii pe care i-a abordat au trecut cu vederea accesoriile de dragul credinţei.
„Oamenii s-au uitat mai întâi la hainele negre, abia apoi au observat accesoriile. Majoritatea s-a ferit să vorbească cu Maica Ana din cauza ojei sau a rujului, dar alţii m-au întrebat cum de o măicuţă este lăsată să umble aşa. Unii au fost retinceţi. Reacţia majoră a fost la laptop şi la telefonul mobil. Le-am explicat că Maica Ana trebuie să comunice. Cu toate acestea, am strâns mai multe acatiste, mi le-am notat în caiet, unii mi-au dat întâlnire la biserică. Mi-am şi notat aici unde trebuie să ajung”, a spus Maica Ana, jucându-şi rolul de călugăriţă.
În ce priveşte tabăra la care a participat, actriţa a spus: „Nici nu cred că aş putea găsi cuvinte să o descriu. Incredibil şi extraordinar e puţin spus. A fost unic şi înălţător. Am descoperit multe. Asta e cel mai important să intrăm mult în interiorul nostru şi să ne simţim cu adevărat pentru că, de multe ori, ne minţim pe noi neîntrebându-ne ce suntem şi ce simţim şi până unde vrem să ajungem”, a declarat actriţa Georgiana Stanciu pentru Timp Online.
Tot pe pietonal, o altă actriţă a jucat rolul tămăduitoarei Luna Bengescu. Ea s-a aşezat la o masă la una din terasele de pe pietonal şi le-a spus tuturor cu care a stat de vorbă că a venit la Bistriţa ca să viziteze „un loc magic energetic din Pădurea Schulerwald”. Spre deosebire de colega ei, actriţa nu şi-a ieşit din rol nicio secundă, misiunea ei fiind aceea să convingă oamenii că are puteri vindecătoare. La fel şi alţii care s-au plimbat prin centru în ţinute bizare.
Regizorul Alexander Hausvater, coordonatorul taberei, a declarat pentru Timp Online: „Sunt actori din toată ţara, vin din teatre diferite, au vârste diferite, iar pentru prima oară în istoria teatrului românesc se face o tabără în care se explorează condiţiile şi circumstanţele în care de obicei actorul se confruntă în piese. Acum, pentru supravieţuirea lui, a trebuit să se consulte cu el însuşi: e neufragiat, a dormit pe insulă, a fost înmormântat în pământ, a fost primitiv prin pădure, gol. Actorii au trăit plenar situaţia respectivă. Vineri, exerciţiul a fost toată ziua în oraşul Bistriţa. Au venit ca personaje şi a trebuit să caute ceva. Unul dintre ei e orb. El merge prin oraş căutându-şi un prieten care locuieşte la Bistriţa şi pe care nu l-a întâlnit demult. S-a dus la Asociaţia Nevăzătorilor, i-a convins că e complet nevăzător, a găsit o adresă şi caută. Actorul poartă ochelari total blocaţi. El nu vede aşa că oamenii sunt puşi în situaţiile reale. De la Sinagogă, el a fost condus de minim 10 oameni în zece puncte diferite. De exemplu, mai avem un actor care face pe Jacques Brel la Teatrul de vară, a dat un concert în faţa a 50 de oameni el vorbind numai franceză. Jacques Brel a ieşit din cimitirul din Bistriţa şi caută să rămână în viaţă prin cântecele lui. La o cafenea, avem o fată ospătăriţă, ea făcând o investigare despre relaţiile bărbat-femeie în Bistriţa. Important este că actorul total nu îşi termină datoria la ora 22.00 când cade cortina, ci continuă cu personajul lui şi îl confruntă cu viaţa. Experimentul acesta a fost făcut de un mare regizor polonez acum mulţi, mulţi ani. Noi l-am început în Bistriţa, iar anul viitor va fi unul internaţional”.
Gavril Ţărmure, directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, gazda taberei: „Centrul Judeţean pentru Cultură a organizat vara aceasta un program foarte dens sub genericul Şcoala de la Bistriţa. Au fost aici cinci serii de pictori, am avut un festival de poezie şi muzică de cameră foarte bine primit de public şi de presa culturală, în urmă cu mai mulţi ani am început la Bistriţa un atelier de creaţie teatrală, de interpretare şi de scriere dramaturgică şi l-am întrerupt de trei-patru ani şi ceea ce am făcut acum a fost să reluăm un program pe care am vrut să îl derulăm fără întrerupere mai mulţi ani. Au fost la Bistriţa şi au urmat cursuri de scriere dramaturgică tineri care au confirmat ulterior în acest plan, au condus stagii aici critici, regizori. Vara aceasta am reluat în forţă acest program cu domnul Alexander Hausvater, un regizor de reputaţie internaţională. Au participat la tabără, la Colibiţa, peste 30 de artişti dintre care 25 de actori. Au abordat mai multe teme. Tot acest experiment estival şi artistic se va finaliza cu un spectacol ce va avea loc la Sinagogă”.
Experimentul teatral al Școlii de vară ”Alexander Hausvater”, ”Total”, va avea loc duminică 16 august, de la ora 20.30, la Sinagoga Bistrița. Participă: Bădeanu Andreea, Filip Maria Teodora, Hedes Bianca, Mihai Adela, Neacșu Ingrid, Nicola Mădălina, Opriș Mara, Olas Anamaria, Panainte Maria, Pasca Ioana, Pintea Bianca, Pop Ana-Maria, Schmidt Silva Helena, Stanciu Georgiana, Stroe Alexandra, Toader Teodora, Vereha Simona, Asanache Cătălin, Bighe Emanuel, Boda Norbert, Bora Liviu, Gontineac Bogdan, Potop Alin, Stoian Ciprian, Voicu Alexandru, Valea Ciprian, Zaharia Gabriel.
Tabăra de Vară ”Actorul total – de la execuție la creația multi stilistică și de la imaginație la transcendere spirituală” a urmărit dezvoltarea creativă a 20/25 actori, studenți la teatru în an terminal, masteranzi și absolvenți de actorie care au participat la un atelier de teatru coordonat de reputatul regizor Alexander Hausvater, asistenți Mara Opriș și Constantin Florescu.
Pomelnicul este o mărturisire comprimată despre nevăzutul şi văzutul vieţii noastre liturgice. Arătăm prin el că suntem în rugăciune pentru mulţi, că suntem în continuă atenţie şi că vrem să introducem în această atenţie şi pe alţii, c apomelnicul este o mărturisire comprimată despre nevăzutul şi văzutul vieţii noastre liturgice. Arătăm prin el că suntem în rugăciune pentru mulţi, că suntem în continuă atenţie şi că vrem să introducem în această atenţie şi pe alţii, ca să devină oameni ai rugăciunii şi ai comuniunii. Şi dacă atenţia şi neuitarea sunt la un loc în pomelnic, atunci sunt la un loc şi în viaţa noastră cotidiană şi astfel relaţiile dintre noi sunt suple, speciale, duhovniceşti.
Trage apa si matale, nene, iar cu ocazia aceea nu-ti uita tratamentul, iarasi spumegi online. Sau faci reclama la vreun detergent?
Circ ieftin . Era una care tipa la portavoce aberatii de-i deranja pe toti de la terasa . Isi mai scotea si sanii inexistenti la vedere , oarecum fircaliti cu ceva vopsea alba . Asta e regula democratiei : fiecare habauc are dreptul sa se exprime liber .
Circul pe bani publici ai lui Termure Gavrila! Democratie in care doar unii fura liber.
Da, da, foarte inteligente comentarii, domnule Securist Andreicut, ai pus „punctul pe i” cum se spune. Intradevar este o mare diferenta intre babutele alea care pupa cruci, dau pomelnice, acatiste etc. si generatia tanara care tasteaza smartfonurile de-i iau toti dracii si se „inchina” pe facebook de dimineata pana seara… O diferenta o constat si eu babutele acelea fac ceva ce am facut cu totii mii de generatii inainte bazate pe o credinta, o convingere si care face parte din cultura unui popor, lucruri care ne-au definit, ne-au construit asa cum suntem azi, in timp ce idolatri lui Bil Gates si a lui Zuckenberg o fac la prima generatie maxim la a doua… In ceea ce priveste „VOTUL” acolo chiar nu vad nici o diferenta intre cele doua categorii, sau daca exista s-a vazut ca cea tanara sau ma rog moderna cu facebook, tablete etc. e mult mai usor de indoctrinat si de manevrat, nici nu le mai trebuie cartofi, zahar, ulei etc…
Nu toti bistritenii au fost dusi in eroare. De exemplu eu mi-am dat seama ca aceste persoane travestite sunt de fapt actrite sau tinere care doresc sa se afirme cumva, m-am gandit si la viitorul eveniment ce va fi la Bistrita Miss Transilvania. Deci parerile sunt impartite. Am vazut pe stazile Bistritei si pe actrita care juca rolul tamaduitoarei care a fost confundata de niste tineri cu o femeie ieftina care isi face veacul pe strazi, pe mine ma oripilat actrita care parea ca joaca rolul de stafie, imbracat cu o camasa alba transparenta si cu un machiaj bizar…. facut cel mai probabil din argila, avea pamant uscat pe fata. Ciudata parca ma urmarea. E vara si frumos vreau sa vad oameni frumosi pe strada care dau energie pozitiva, nu ciudate.
Astia n-au interesul numai la urat sa ne sperie cu tot felul de personaje si povesti sa nu mai vedem ce fac cei de la cultura politizati de furt. E vara si ar fi frumos daca s-ar face lucruri frumoase si utile nu maimutareli spre satisfacerea organizatorilor care cheltuie banii după cum ii taie capul si baga cat mai mult in buzunarele lor. De unde vreti oameni frumosi cand politicienii sunt cancer, cei care conduc cultura nonvalori si cetatenii vai steaua lor!!!!!??
Nu știam ce eveniment este în urbea noastră. Prima apariție (prin fața cimitirului) m-a speriat………….
u esti si frumoAsa ai destePTa ziarul ala psdist la care scriii e naspa
pt dulcev am scris
In primul rand participantii au platit taxa de participare (sunt un participant) 2 si cel mai important, a fost un experiment teatral. Nu fiti opaci fata de oamenii care ies putin din norma sociala. E pentru a va scoate si pe voi din rutina zilnica. Din aceleasi forme de fete plictisite vazute in fiecare zi
Anonymule, nu asa se scot oamenii din rutina.Un teatru bun educa privitorii nu prin experimentele lor urate intr-adevar opace cu norme sociale corupte ci cu piese de teatru reusite din care ai ce invata, care te pot bucura, care intr-adevar ridica intrebari a caror raspuns pot schimba lumea in bine si in frumos. Poate esti vreun pion de-a lui termure.
O superba actiune culturala,iesita din tiparele plictisitoare ale manifestarilor din urbe.Felicitari actorilor si organizatorilor.
Superba pentru cei care au ciordit bani, te-ai fulgerit si tu prin buzunare cu lei?
Actorii, na, fac ce pot si ei ca la banii capatati se imbracau si nud. Organizatorii,na, motiv bun de chefuri , betii, orgii.