Bistriţa-Năsăud este singurul judeţ din România care a dus la capăt proiectul de management integrat al deşeurilor, spune preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, cu paşi mici şi cu multe piedici. Totuşi, în opinia sa, acum, judeţul este mai curat, deşi intenţia ADI Deşeuri de a îmbunătăţi colectarea selectivă a gunoaielor a fiost blocată de birocraţia excesivă din ţara noastră.
Timp Online l-a întrebat pe preşedintele CJ, Radu Moldovan, cum evaluaează unul dintre cele mai importante proiecte derulate în timpul mandatului său, şi nume Sistemul de management integrat al deşeurilor: „E unul dintre proiectele importante ale CJ, începute de Gheorghe Marinescu, continuat de Liviu Rusu şi finalizat în mandatul meu. Aici simt nevoia să le mulţumesc celor 62 de primari din judeţul Bistriţa-Năsăud împreună cu care ne-am aşezat la masă cu consultantul şi am găsit soluţii la toate problemele care erau blocate în urma discuţiilor în contradictoriu cu fostul preşedinte al CJ, Liviu Rusu. Suntem singurul judeţ din România care a reuşit să ducă la final un astfel de proiect care e perfectibil. Licitaţiile şi deciziile nu pot fi influenţate nici de primar, nici de preşedintele CJ. În momentul de faţă, CJ nu prea mai are atribuţii în derularea contractului pentru că nu prea mai are nici domeniu public şi nici cetăţeni în gestiune. Contractele, în momentul de faţă, sunt gestionate în mod special de către administraţiile locale. Noi suntem a 63-a parte în acest ADI şi facem toate eforturile împreună cu primarii să încercăm să îmbunătăţim acest sistem de colectare. Din păcate însă, birocraţia ne încurcă extrem de mult”.
Şeful CJ a dat ca exemplu iniţiativa venită din partea Gărzii de Mediu încă din perioada în care era comisar şef Cristian Niculaie şi care nu a putut fi pusă în practică. „Am încercat, împreună cu Garda de Mediu, cu Agenţia de Mediu şi cu toţi cei 62 de primari să găsim soluţii cu costuri suportate de noi ca să putem face colectare selectivă. Şi am primit un răspuns negativ de la Ministerul de Finanţe şi de la Ministerul Fondurilor Europene că nu avem voie să facem niciun fel de modificare timp de cinci ani de la finalizarea proiectului, adică nu avem voie să procurăm saci de diferite culori şi să-i stimulăm pe cetăţeni să pună separat plastic, hârtie, sticlă”, a completat el.
În ce priveşte amenzile, şeful CJ a reamintit că obligaţia să le aplice o au primăriile şi Garda de Mediu. „Aceste două entităţi au obligaţia de a face verificări şi a-i sancţiona pe cei care nu respectă legea”.
Întrebat dacă e mai curat judeţul de când e implementat acest proiect, Radu Moldovan a răspuns: „Judeţul e mai curat şi datorită Gărzii de Mediu şi a lui Cristian Niculae care a avut o activitate foarte susţinută în cei doi ani în care a condus Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu. Judeţul e mai curat pentru că primarii sunt mai implicaţi în momentul de faţă în această activitate”.
Întrucât au existat multe discuţii referitoare la desemnarea operatorului, preşedintele CJ a spus că CJ nu a avut niciun cuvânt de spus: „Aş vrea să vă spun că licitaţia nu a fost decisă de către comisia de licitaţii care şi-a făcut treaba, ci de Curtea de Apel Cluj. A durat aproape doi ani şi sunt două sentinţe definitive şi irevocabile ale Curţii de Apel Cluj, instanţa fiind cea care a desemnat câştigătorul, cel de pe primul loc cu cel mai mic preţ. Acum vedeţi că e o dezbatere foarte lungă dacă această soluţie e şi cea mai bună calitativ. A fost o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai CJ, ai tuturor primăriilor din zona urbană – Bistriţa, Sîngeorz, Năsăud, Beclean – , plus reprezentantul colegilor primari din ADI Deşeuri, domnul Sorin Mititean, primarul comunei Şieu Măgheruş, care a lucrat un an şi ceva cu această comisie pentru a analiza cele opt oferte, dacă nu mă înţel, cele opt asocieri, dar e un proiect perfectibil, iar eu cred că, în perioada următoare, lucrurile acestea se vor întâmpla”, a declarat Radu Moldovan.
Reamintim că, după ce a solicitat o primă majorare a tarifelor faţă de cele cu care a câştigat licitaţia, operatorul Vitalia Servicii pentru Mediu SA a cerut în martie aprobarea unei noi majorări a tarifelor pentru activitățile de colectare a deșeurilor, de la 6,6 lei la 8,49 lei pentru zona urbană și de la 2,86 lei la 3,23 lei pentru zona rurală. Solicitarea de majorare a tarifelor este motivată de către operator cu indicarea a două cauze care ar avea impact major asupra echilibrului contractual şi anume: existenţa unei diferențe semnificative față de nivelul populației luat în calcul la modificarea tarifului din 2015, atât în mediul urban, cât și în mediul rural și modificarea cotei TVA de la 24% la 20%.
În ianuarie, SC Vitalia Servicii pentru Mediu SA anunța pierderi mari și că veniturile estimate nu pot fi realizate deoarece se confruntă cu mari probleme în privința achitării serviciilor de către cetățeni, care sunt cu 16% mai puțini decât datele luate în calcul la momentul licitației.
vitalia,are pretentii dein partea locuitorilor de a selecta deseurile,dar ei nu au masini corespunzatoare,mai ales in rural,toate se amesteca,carton,menajer,plastic Apropos pentru ce sa contruit statia de sortare de la Tarpiu?pentru statistica?acolo erau ceva locuri de munca din cele 30000??
Ii super situatia! De aceea Vita-lia au conturile blocate! Dar nu e problema, ca dupa campania electorala o rezolva raducu cu gasca din pix ca de obicei! Nu suntem prosti si nici orbi.o sa tinem cont la vot de toate magariile petrecute ! Evident ca nu o sa recunoasca public ca a fost o licitatie trucata.. Dar noi oamenii stim cum e treaba.. Bate la ochi.. In nici 2 ani sa se tripleze tariful