Actualitate

Cât de mult ne va afecta decizia UE de reducere a consumului de gaze

Consumatorii casnici, întreprinderile mici şi mijlocii, serviciile sociale şi industria critică nu vor fi afectate de eventuale măsuri suplimentare pentru reducerea consumului de gaze naturale, a transmis, Guvernulul României.

„România va avea asigurat necesarul pentru iarna 2022 – 2023. Rezervele de gaze ale ţării reprezintă 55%, adică peste nivelul obligatoriu de 46% prevăzut pentru 1 august 2022. Menţinând acest ritm accelerat putem ajunge la o capacitate a depozitelor de cel puţin 80% înainte de 1 noiembrie”, anunță Executivul, marţi, într-o postare de pe Facebook.

Potrivit Guvernului, disponibilitatea surselor interne de gaze naturale şi profilul de consum al ţării noastre, corelat cu pachetul guvernamental de protecţie a cetăţenilor şi economiei, sunt elemente ce garantează asigurarea necesarului de consum pentru iarna 2022 – 2023.

De asemenea, ministerul Energiei a transmis, marți, într-un comunicat de presă, după decizia luată la nivelul Uniunii Europene privind reducerea consumului de gaze naturale, că România, prin profilul de consum, dar și prin disponibilitatea unor surse interne de gaze naturale, este bine poziționată pentru a face față iernii 2022-2023.

Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat, marţi, planul propus de Comisia Europeană pentru reducerea consumului de gaze naturale în UE. Potrivit surselor citate de Reuters și dpa, planul cuprinde reducerea voluntară cu 15% a consumului de gaze între august și martie. Deși ținta este voluntară, Comisia ar putea să o facă obligatorie în caz de urgență în materie de aprovizionare. Țări precum Irlanda și Malta vor fi scutite, pentru că nu sunt conectate la rețelele de gaze ale altor țări din UE. 

Etichete

3 comentarii

  • O reducere “voluntara” a consumului de gaze nu ar trebui sa aibă un acord scris, votat, aprobat, decât dacă probabilitatea de a fi de fapt “obligatorie” este foarte mare. De aceea s-au opus unele tari. Și s-au mai opus pentru ca aproape sigur acordul va prevedea și redistribuirea rezervelor de gaze ale țărilor UE, adică cei care au (cum e și Romania) sa-l împartă cu cei ca s-ar putea sa nu aibă destul (cum se preconizează a fi cazul Germaniei, care e cel mai mare consumator de gaz di UE).

  • Cum i a durut in kour pe nemtzalai si pe austrieci de romani de a lungul timpului asa ar trebui sa îi doara si pe romani .Ca pana acuma au fost si sunt cei mai mari prieteni a lui Putin si fac figuratie cu sanctiuni.De fapt la romani o sa le o traga de doua ori .Romanii o sa osi reduca ,,voluntar” sub spectrul Schengen ,consumul ,gazele o sa le vanda ieftin la EON care ghici de unde vine,si astia o sa il vanda si scump si in cantitati mici romanilor .Statul va incasa redevente canci.

  • Ce este foarte interesant este faptul ca Germania, Austria și Franța au cerut Greciei sa furnizeze ceea ce considera ei surplusul de gaze pe care aceasta tara îl are. Adică exact aceleași tari care în urma cu câțiva ani cereau falimentul Greciei și obligarea de a vinde resurse și insule! Ca sa înțelegeți ce vreau sa spun boierii tot boieri iar sclavii tot sclavi!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.