Actualitate

Cât de mult se schimbă învățământul din județ în contextul noii legi a educației. Ce școli pierd clase de liceu

Profesori din mai multe școli din județ au discutat, luni, la sediul Extensiei Bistrița a Universității ”Babeș-Bolyai” din Bistrița, despre modificările ce apar în proiectul Legii Învățământului Preuniversitar ”România Educată”, dezbaterea fiind inițiată de lector dr. Dorin Dobra de la Facultatea de Studii Europene și coordonată de prof. Aurelia Dan, fost inspector școlar general.

”Multe dintre articolele prezentului proiect sunt fanteziste, unele total nerealiste, rupte de ceea ce înseamnă realitatea școlii în foarte multe dintre localitățile județului Bistrița-Năsăud”, a spus Aurelia Dan, în preambulul dezbaterii, a treia organizată în județ pe această temă de către PNL.

Apar liceele profesionale, liceele teoretice și vocaționale nu mai pot avea clase tehnologice

Noutatea este că fostele licee tehnologice care includeau clase de învățământ profesional devin licee profesionale, putând școlariza atât clase de profesională, cât și de nivel liceal, iar colegii precum ”Andrei Mureșanu” Bistrița sau ”Petru Rareș” Beclean care au clase de economic vor fi obligate prin lege să renunțe la ele. Nici liceele vocaționale nu vor mai putea organiza clase cu profil tehnologic, în această situație fiind Liceul cu Program Sportiv care are acum clasă de turism și protecția mediului. Altă modificare este că acele școli gimnaziale care au și clase de învățământ profesional – cum sunt cele din Salva sau Târlișua – au două variante: sau renunță la clasele de profesională sau devin liceu profesional.

Participanții au opinat că modul de organizare de acum cu licee teoretice, vocaționale și tehnologice este foarte bun și nu ar trebui înlocuit cu altul, iar învățământul profesional să fie organizat separat.

”Clasele de tehnologic nu au ce căuta la colegiile naționale. Chestiunea aceasta este un moft. Au fost clase de economic peste tot. Dacă se vrea, la nivelul municipiului Bistrița se poate face un liceu economic, cum are Cluj-Napoca, unde sunt toate clasele de economic într-un singur liceu. Paleta de profesii poate fi mult mai largă. Și specialiștii s-ar aduna toți acolo și ar fi o creștere calitativă. Altfel, îi avem împrăștiați peste tot. Vor sări unii că rămân fără locuri de muncă, dar nu vor rămâne. Va fi în folosul comunității și al elevilor”, a afirmat profesorul Vasile Marc, fost inspector școlar general.

Admiterea în clasa a IX-a organizată de colegiile naționale

Prof. Aurelia Dan a spus că, în proiectul de lege, scrie că acestea POT organiza admitere, însă nu este obligatoriu, ea nefiind adepta unui astfel de concept.

”Dacă acest articol va rămâne și va trece de Parlament, clar că va fi atacată la Curtea Constituțională. Este un articol neconstituțional. Nu se poate face o discriminare de genul acesta. Nici nu mai are rost să vorbim despre asta, nu se va putea face acest lucru. Să renunțe la această idee. Ori se organizează concurs pentru toate liceele, ori pentru niciunul”, a spus Vasile Marc.

O lege făcută de liberali, dar prea puțin liberală

Prof. Dorin Dobra a criticat modificarea adusă în lege potrivit căreia noii șefi ai Direcțiilor Județene de Învățământ vor fi numiți în urma unui concurs de dosare și a unui interviu, dar și îngrădirea libertății directorilor care au dat deja un concurs greu să-și aleagă măcar o parte dintre profesorii cu care să facă performanță în școlile pe care le conduc.

”Dacă era să fie liberală această lege și tot am făcut un concurs național pentru directorii de școli, mi-ar fi plăcut ca independența, autoritatea și autonomia directorilor în legătură cu cadrele didactice din propriile școli să fie mult mai mare. Măcar un procent de 30% din catedre puteau fi la dispoziția directorului. Profesori extraordinari cum e Dan Coman sunt și azi suplinitori și plimbați între cinci licee. Nici azi un director nu are posibilitatea să-i dea contractul în mână și să spună că e în interesul școlii lui să aibă un astfel de profesor. Am văzut că la contractele pe durată determinată și la plata cu ora există această posibilitate, ceea ce este un pas înainte, dar putea fi liberal de tot”, a spus Dorin Dobra.

Și prof. Aurelia Dan a spus că ar fi un pas înapoi ca șefii acestor direcții să fie numiți în urma unui concurs de dosare, în opinia ei altă anomalie fiind aceea ca mandatul unui director să fie cât al ministrului, ceea ce va crea multă instabilitate în sistem.

Vasile Marc: ”Este o lege care nu ajută învățământul românesc”

”Eu am mai avut cu experiență cu Legea 1 prin care la nivelul ISJ de atunci și al unităților de învățământ s-au făcut mii de propuneri. Am dus cu un Aro cu propunerile la București. Vă spun cu toată sinceritatea că nu s-a uitat nimeni peste ele, nu le-a luat nimeni în calcul. O să vedeți că am dreptate că această lege se va modifica foarte puțin. O să meargă în Parlament în forma în care este ea acum. Nu sunt sigur dacă va trece de comisiile parlamentare sau va merge prin asumarea răspunderii. Părerea mea este că această lege nu va trece sub nicio formă. Este o lege care nu ajută învățământul românesc. Învățământul este într-o cădere liberă și, dacă va trece legea în forma respectivă, va cădea și mai tare. Uitați-vă la articolul 176 din lege unde spune ce obligații are dascălul și ce sancțiuni i se pot da. Întrebarea este cine îl apără pe acest dascăl? Care statut? Nimeni nu-l mai apără! Comunitatea, familia și școala ar trebui să fie egale pe cele trei paliere însă, în momentul față, primarul e dumnezeul comunei, în orașele mici primarul are influență foarte mare, de consiliile locale nu mai vorbesc. O să vină fel de fel de consilieri locali și o să spună: ce cauți tu aici? Ia pleacă acasă. Atunci pe cadrul didactic nu îl mai apără nimeni, este un pericol real pentru distrugerea învățământului românesc în continuare. Apoi, vă mai spun ceva: noi avem în actuala lege prevăzut 6% din PIB pentru Educație. În niciun an, indiferent de ministru, nu s-a dat mai mult de 3% din PIB cu tot cu veniturile proprii ale liceelor. Sunt unități școlare tehnologice care au venituri foarte mari și acelea sunt prinse în bugetul național. M-aș bucura să nu am dreptate, dar, din nefericire, cred că voi avea și de această dată”, a spus profesorul Vasile Marc, el însuși membru PNL.

AICI puteți citi proiectul Legii Învățământului Preuniversitar ”România Educată”.

2 comentarii

  • Auzi la el ca a dus modificarile legii 1 cu Aro :))), a dus țuica, porci, miei și vin de Lechinta ca sa-si faca pile si relatii. Inv nu l-o interesat veci.

  • o generatie de adolescenti drogati… cu parinti rurali fara educatia bunicilor lor..
    Totul se americanizeaza… Sper ca s a dat voie sa se puna si piciorul pe banca in fata profesorului, asa, ca in filme..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS