Actualitate

Cât de mulţumiţi sunt bistriţenii de serviciile medicale. Ce sistem de asigurări ar prefera

Jumătate dintre bistriţenii care s-au internat în spitalele din judeţ acuză că nu au primit medicamentele necesare tratamentului, fiind obligaţi să le cumpere. Au fost şi situaţii când nu au găsit medicamentele nici măcar în farmacii, a aflat Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud în urma unui studiu privind gradul de satisfacţie al asiguraţilor făcut în prima jumătate a anului.

Conform CJAS, au fost chestionate 400 de persoane: 60,75% femei şi 39,25% bărbaţi, 42,50% de la oraş şi 57,50% de la ţară, 28% salariaţi şi 2,25% coasiguraţi, 46,25% pensionari şi 23,50% alte categorii.

În urma răspunsurilor date, s-a ajuns la concluzia că, din totalul persoanelor chestionate 99% cunosc faptul că sunt în evidenţa CAS Bistriţa-Năsăud, iar 96,25% sunt informate asupra drepturilor şi îndatoririlor care le revin în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. În proporţie de 73,25%, persoanele chestionate au spus că ştiu aceste lucruri de la medicul de familie.

În ceea ce priveşte serviciile medicale acordate de către medicul de familie, 75,50% apreciază ca foarte bună procedura programării consultaţiilor la cabinetul medicului de familie, iar 64,25% consideră că beneficiază de toată atenţia şi înţelegerea medicului de familie. În procent de 75,50%, cei chestionaţi se programează pentru consultaţie la medicul de familie, iar 54% spun că au fost programaţi cel puţin o dată pe an pentru efectuarea analizelor de laborator.

În privinţa serviciilor medicale spitaliceşti, 33,75% din cei chestionaţi au spus că au fost internaţi într-o unitate sanitară în ultimii 2 ani, iar 65,19% sunt mulţumiţi de procedura de internare. Doar 49% spun că au beneficiat de medicamentele necesare tratamentului în spital, în timp ce 90% dintre cei chestionaţi se declară foarte mulţumiţi de atitudinea personalului medical din spital.

Referitor la accesibilitatea la medicaţia specifică, 81,50% dintre cei chestionaţi au spus că găsesc întotdeauna în farmacii medicaţia prescrisă.

Întrebaţi despre viitorul sistem de asigurări sociale de sănătate, 72% dintre cei chestionaţi au spus că ar opta pentru plata serviciilor neacoperite de pachet direct la furnizor şi 28,00% pentru o asigurare voluntară de sănătate.

Dintre persoanele chestionate, 95.25% consideră importantă opinia asiguraţilor faţă de calitatea serviciilor medicale furnizate.

5 comentarii

  • ce se intimpla acum cu sistemul asta de asigurari medicale este o prostie si o teapa . vreau sa fac si eu un rmn si ma programeaza peste 9 luni. si trebuie sa dau 150 lei.nu mi-a venit sa cred. am s il fac pe banii mei . ma costa 370 lei..asta e Romania.

  • am fost l policlinica asta in care s-au bagat milioane de euro anul asta. acolo am fost……..dar vad ca nu s-a facut ptr oameni ,ci ptr……..

  • Întreaga Românie este o mare teapa de la marea de la munte până la ce îți poți imagina. Bine că plătim taxe si impozite. De sănătate ce sa mai vorbim? Hoție pe fata.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.