Actualitate

Doina Pană despre ”sfârșitul lumii”. Ce măsură ar fi ”cireașa de pe tort”

După numai o lună de aplicare a măsurii adoptate în prima parte a anului de către Parlament – prin care cuantumul indemnizației pentru creșterea copilului (ICC) a fost majorat la 85 la sută din media veniturilor nete realizate în ultimul an înainte de naşterea copilului, adopţia, încredinţarea în vederea adopţiei, luarea în plasament sau în tutelă –  se înregistrează deja un dezechilibru în distribuirea echitabilă a resurselor bugetare alocate pentru plata ICC, iar această situaţie trebuie dezbătută public în următoarea perioadă, a anunțat Ministerul Muncii.

”Una dintre cele mai mari probleme ale României este natalitatea, motiv pentru care ne gândim și la alte măsuri pozitive. Mă îndoiesc că foarte mulți iau indemnizația maximă, majoritatea sunt la minim. Atitudinea Guvernului vizavi de acest aspect este cireașa de pe tort, tăierea indemnizațiilor ar fi o măsură împotriva viitorului României, care se construiește pe tineri, pe creșterea natalității”, a declarat deputatul Doina Pană, vicepreședinte PSD, la Antena 3.

Ea a adăugat că o venire a PNL la guvernare ar fi ”sfârșitul lumii”: ”În PNL majoritari sunt cei din PDL, care știu doar să taie și să crească TVA. PSD n-a tăiat niciodată. Nu susținem Guvernul Cioloș și dacă nu ar mai fi atât de puțin timp până la alegeri, sigur ar exista o moțiune de cenzură”.

Un procent de numai 0,17 la sută din totalul celor 142.990 beneficiari de indemnizaţie pentru creşterea copilului (ICC), adică 242 persoane, consumă o treime din bugetul alocat, existând chiar cuantumuri care ajung la echivalentul în lei a 35.000 euro, arată Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. Limita minimă a indemnizaţiei în România este 1.063 lei, reprezentând 85 la sută din salariul minim brut pe ţară garantat în plată de 1.250 lei. Impactul bugetar pentru plata drepturilor aferente lunii iulie a fost de 70 milioane lei, cu 20 milioane lei mai mult faţă de estimarea iniţială, precizează Ministerul Muncii. Media cuantumului ICC, la nivel la nivel naţional, a fost de 1.404 lei, potrivit unui studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii, Dragoş Pâslaru.

24 comentarii

  • Se impune introducerea unei limite maxime a indemnizatiei de crestere a copilului. Limita Maxima nu trebuie sa depaseasca salariul mediu pe economie.
    Si la pensii trebuie facut la fel. Sunt unii care au pensii de 6000 de lei sau mai mult. Limita maxima a pensiei de stat nu trebuie sa depaseasca salariul mediu pe economie.

    • Si plafonam si contributiile acelor oameni? Ai idee cat au cotizat la stat inainte sa beneficieze de acele indemnizatii? Cate pensii si medicamente s-au platit din cotizatiile lunare platite de catre si pentru acei oameni?

    • Am impresia ca au ramas in tara asta doar ignorantii… Nu obisnuiesc sa jignesc, dar MACAR INCERCATI SA GANDITI! Cei care primesc indemnizatii mari AU COTIZAT SUME ENORME la bugetul statului! Vorbim de mii sau zeci de mii de Ron! In fiecare luna! Au produs pt schemele de pensii si asigurarile sociale/sanatate cat zeci de salariati cu salariul minim la un loc. Cum sa le limitam dreptul la indemnizatie garantat de o lege? Adică a fost bine cand statul a incasat banii lor si noi am beneficiat de ei si acum le dam tzeapa? DESPRE CE VORBIM? Oare am iesit din comunism?
      Oricum plafonarea, in precedentul juridic creat de legea in vigoare, nu ar trece de Curtea Constitutionala.
      Doamne-iarta-ma in ce hal se gandeste in tara asta. Cred ca ultimul stinge lumina…

    • Si-i lasam pe fraieri sa vireze luna de luna contributii pt 7-8000 de lei sal net ( faceti un calcul cat platesc catre stat angajatul si angajatorul la acest salariu net) si apoi le limitam indemnizatia la 2000 de lei, sa zicem. E misto, nu? Vor fi foarte motivati sa devina parinti sau sa nu plece din Romania… Acesti oameni care lucreaza in sitem privat cu valoare adaugata mare (in general multinationale, IT etc) trebuie tinuti cu disperare in tara. Daca si astia pleaca, CINE MAI PLATESTE PENSIILE?

  • Dacă PSD-ul nu ar fi vrut acest guvern Cioloș nu l-ar fi votat. Au avut și au majoritate în Parlament, care a fost problema?!?

  • Și totuși, toa’șa Pană…ar fi de preferat „sfârșitul lumii” cu pedeleuri și peneleuri câtdecât corupte decât ultra-mega-coruptul Pesedeu care n’a tăiat ci….a distrus iremediabil o țară și o națiune prin jaf și tâlhărie. Cântați la altă masă , nu suntem chiar toți infantili în țara asta precum…hiper-idiotul ăla ce vă chema „fă Doina”!

  • @Made in Romania
    Vreau sa iti spun ca in Danemarca nu conteaza daca esti muncitor necalificat, inginer sau avocat. Nu conteaza cat ai castigat sau cat ai cotizat la buget pentru ca toata lumea primeste aceeasi indemnizatie de crestere a copilului (salariul minim pe economie) si aceeasi suma de bani cand se pensioneaza, iar pensia de stat e mai mica decat salariul minim pe economie. Lumea cotizeaza la fonduri de pensii private, pentru ca nu poti trai nu mai din pensia primita de la stat.

    • Așa o fi Adrian dar în Danemarca salarul minim nu este de 200 de euro. Cu banii ăstia nu poți sa ai grija de un copil nici acolo și nici aici. Asta este una din putinele masuri pe care acest guvern le-a făcut Cum trebuie și a reparat una din cele mai mari greșeli ale guvernului Boc! Made în România are perfecta dreptate când spune ca fiecare primește după cât cotizează. Și Îți mai spun ceva o persoana care are în îngrijire un copil primește 22 de luni indemnizație adică aproximativ doi ani dar cotizează minim 25 adică pe toată perioada cât muncește!

    • Adrian, facem comparatie intre Romanica si sistemul social scandinav? Pe bune?
      2 intrebari: ne lasa statul roman sa viram unde vrem noi o parte semnificativa din contributii? Oare cat ati platit Dvs catre statul roman in ultimele 24 de luni (ca medie lunara)? Sau comentam de pe tusa sau dintr-o alta tara…

  • Actualul Guvern nu va tăia și nici nu va plafona indemnizația pentru creșterea copilului, iar forul legitim care are posibilitatea de a schimba aceste lucruri este Parlamentul, cel care a inițiat această legislație, susține ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

  • De tăiat taie numai Cioloș. El e vinovatul numărul unu în țara asta. Că eu l-am văzut îndeaproape: are o unghieră cu care-și taie ghearele de la degete, are o forfecuță cu care-și tunde părul din nas, după care toată ziua, bună ziua retează cu ea moațele cenzurii pesediste. Dacă mai continuă așa, sfârșitul lumii noastre este unul sigur.

    • De tăiat taie numai Cioloș. El e vinovatul numărul unu în țara asta. Că eu l-am văzut îndeaproape: are o unghieră cu care taie ghearele de la degete, are o forfecuță cu care tunde părul din nas, după care toată ziua, bună ziua retează cu ea moațele cenzurii pesediste. Dacă mai continuă așa, sfârșitul lumii noastre este sigur.

  • Pensiile speciale ar trebui impozitate , pentru ca nu au nici o legatura cu cat a contribuit beneficiarul pensiei . Se poate pune un plafon de
    3.000 de lei , spre exemplu iar ceea ce depaseste 3.000 de lei se impoziteaza cu 80% , ca in Suedia . De exemplu cel cu pensia speciala de 230 de milioane ( nu stiu ce magistrat care a fost director de penitenciar ) va avea 3000 lei plus diferenta de 200 de milioane impozitata cu 80% . Impozitul fiind 160 de milioane , din alea 200 ramane cu 40 de milioane deci pensia finala 3.000 plus 4.000 = 7.000 de lei . SUPERREZONABIL

    • De acord. Cu conditia sa beneficiez de acelasi sistem social ca in Suedia.
      Totusi, pensiile speciale reprezinta o sfidare la adresa contribuabilului de rand

  • Fa Doina nu vine cu solutii . Ea are o placa cu taierile de pe vremea lui Basescu pe care o tot repeta in mod penibil la infinit . De ce nu impozitati avocatii , notarii , medicii privati ? Faceti- i platitori de TVA , sa vedeti dupa aia incasari la buget .

  • Stimata dna deputat Doina PNĂ, politicienii din partidele aflate temporar la putere ar trebui să aibă o viziune realistă de ansamblu când votează o lege care afectează cetăţenii. Adică să se bazeze pe nişte surse financiare sigure care să asigure aplicarea în timp a legii respective (mai ales când nu sunt cuprinse în Bugetul anului) şi să nu urmărească interese populiste de moment. În cazul în discuţie, indemnizaţia mamelor, ultimul cuvânt l-a avut Parlamentul şi nu Guvernul; deci, tot Parlamentul ar trebui să ieie decizia corectă şi realistă, ţinând seama de analizele aplicării legii până în prezent. Cred că ştiţi destul de bine că între Parlament şi Guvern trebuie să existe cooperare, înţelegere şi interese comune realiste pentru cetăţeanul de rând. În cazul indemnizaţiei mamelor, Guvernul Cioloș a avertizat doar că nu sunt bani suficienţi pentru aplicarea legii în acest an, dar decizia finală după găsirea surselor financiare trebuie să o ia Parlamentul. Şi în acest caz se aplică zicala de acasă: “Nu te întinde mai mult decât ține plapuma!”

  • Când necazuri te doboară
    Și prieteni n-ai să-i strigi
    Ține minte, sfârșitul nu-i aici

    Și ce slăveai în taină
    E ca și cum nu-ți explici
    Ține minte, sfârșitul nu-i aici
    Nu-i aici, nu, nu-i aici, nu
    Ține minte, sfârșitul nu-i aici

    Când oprit la o răscruce
    Drumul nu ști s-ăl prezici
    Ține minte, sfârșitul nu-i aici

    Când nu mai ai nici vise
    Și nu ști cum să te ridici
    Ține minte, sfârșitul nu-i aici
    Nu-i aici, nu, nu-i aici, nu
    Ține minte, sfârșitul nu-i aici

    Când s-adună norii negri
    Ploaia cade ca un brici
    Ține minte, sfârșitul nu-i aici

    Mângâiere n-ai, nu vezi acum
    Mâini întinse de amici
    Ține minte, sfârșitul nu-i aici
    Nu-i aici, nu, nu-i aici, nu
    Ține minte, sfârșitul nu-i aici

    Pomul vieții crește mândru
    Unde spiritul e viu
    Luminează iar salvarea
    Cerul gol și cenușiu

    Când orașele-s în flăcări
    Mușunoaie de furnici
    Ține minte, sfârșitul nu-i aici

    Și când cauți în zadar un om
    Printr-atâtea mii de venetici
    Ține minte, sfârșitul nu-i aici
    Nu-i aici, nu, nu-i aici, nu
    Ține minte, sfârșitul nu-i aici

    Nu-i aici, nu, nu-i aici, nu
    Ține minte, sfârșitul nu-i aici

    Nu-i aici, nu, nu-i aici, nu
    Ține minte, sfârșitul nu-i aici

    Nu-i aici, nu, nu-i aici, nu
    Ține minte, sfârșitul nu-i aici.

  • Doamne lumineaza cerul minţii şi alungă noaptea ce s-a pus pe sufletele noastre.
    Şi mai ales, dă un vânt să sufle prostia groasă pusă pe mintea multor români.
    Ţi-e şi ruşine să citeşti aberaţiile unor postaci al căror orizont este spre minus infinit.

  • Degeaba tot povestim de sporirea natalitatii cand de 26 de ani nu se face aproape nimic pentru incurajarea tinerilor sa ramana in.tara .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS