Economie

Cât durează și ce trebuie făcut pentru tăierea lemnului din pădurile aflate în arii protejate

Mai multe primării din Bistrița-Năsăud se plâng că nu pot tăia lemne din pădurile aflate în proprietatea lor fiindcă nu au primit avize de mediu pentru amenajamente silvice care se suprapun total sau parțial cu situri Natura 2000.

“Au fost modificări legislative prin care toate amenajamentele silvice care au pe teritoriul lor situri Natura 2000 trebuie să parcurgă proceduri lungi, cu studii de evaluare adecvată și rapoarte de mediu pentru a fi aprobate și a primi aviz de mediu, iar apoi ministrul Mediului să emită ordinul”, a spus Sever Roman în ședința Colegiului Prefectural.

Avizul de mediu este un act administrativ care confirmă integrarea aspectelor de mediu într-un plan sau program – ex. PUG-uri, PUZ-uri, planuri pentru silvicultură – amenajamente forestiere, strategii de dezvoltare.

”Anul acesta am avut 11 avize de mediu pentru amenajamente silvice, toate cu dezbateri publice pe care le-am făcut la sediile primăriilor sau ale ocoalelor silvice. Sunt foarte mulți primari care au solicitări de la cetățeni pentru lemn de foc și durează foarte mult procedura de emitere a avizului de mediu. După ce trec de noi, ei (proprietarii de păduri -n.a.) mai trebuie să parcurgă o procedură la București, să se aprobe prin ordin de ministru acel amenajament silvic. Erau probleme înainte cu publicarea în Monitorul Oficial, apoi s-a găsit o soluție să se publice pe site-ul Ministerului Mediului toate amenajamentele silvice, toate studiile și rapoartele de mediu care au stat la baza aprobărilor ca să deblocheze Monitorul Oficial. La un moment dat se puteau publica doar 4 și erau 260 de amenajamente în așteptare la Monitorul Oficial”, a explicat Sever Roman.

Potrivit acestuia, aceste modificări au survenit la cererea Comisiei Europene.

”S-au făcut două Ordine de Ministru, ONG-urile le-au suspendat în instanță, după care s-a făcut HG care spune că toate amenajamentele silvice care se suprapun total cu arii naturale protejate de interes comunitar și sau parţial cu arii naturale protejate de interes comunitar trebuie să parcurgă o procedură lungă. Durează cel puțin 1,5 ani”, a explicat el.

Ultimul amenajament silvic publicat pe site-ul APM este de la Ocolul Silvic Feldru.

Un raport cu date din 16 locații diferite din România deținute de stat și proprietari privați arăta anul trecut un impact alarmant al exploatării pădurilor din ariile protejate Natura 2000. Pădurile analizate aveau vârsta medie de 125 de ani și în toate au fost identificate exploatări sau transporturi active.

Raportul realizat de Agent Green și EuroNatur a subliniat urgența necesității de îmbunătățire a amenajamentelor silvice, a evaluării impactului de mediu generat de exploatările forestiere și a transparenței în privința luării deciziilor de exploatare în arii protejate. Mai mult, organizațiile au transmis că este necesar un moratoriu la tăieri în arii protejate până când Guvernul României va alinia managementul forestier la obiectivele de conservare din ariile Natura 2000 și la legile UE de mediu.

În ciuda infringementului Comisiei Europene, Guvernul României a remediat deficiența abia la finalul anului trecut.

5 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.