Social

Cât vom plăti de la 1 aprilie pentru energie electrică și gaze naturale

Guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, plafonarea și compensarea prețului la energie și gaze naturale și după data de 31 martie 2025. 

Schema actuală de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale va continua, pentru a atenua impactul creșterilor de prețuri din acest sector asupra consumatorilor casnici și non-casnici și a veni în continuare în sprijinul consumatorilor vulnerabili.

Astfel, pentru consumatorii finali de energie electrică perioada de acordare a sprijinului a fost prelungită cu 3 luni, de la 1 aprilie 2025 până la 30 iunie 3025. 

În cazul consumatorilor finali de gaze naturale, perioada a fost prelungită cu 12 luni, de la 1 aprilie 2025 până la 31 martie 2026.

Pentru a asigura continuitatea şi siguranţa alimentării clienţilor finali, noul act normativ prevede în sarcina furnizorilor de gaze naturale/producătorilor de energie termică, în calitate de clienţi direcţi ai producătorilor de gaze naturale, obligația de a constitui în depozitele de înmagazinare subterană a gazelor un stoc minim reprezentând 90% din capacitatea de înmagazinare a depozitelor subterane la nivel național, conform reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

În ceea ce privește preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică și cei de gaze naturale, actul normativ prevede facturarea diferențiată în funcție de nivelul de consum și de categoriile de consumatori.

Intervalele de prețuri facturate pentru consumatorii casnici de energie electrică vor fi menținute pentru încă 3 luni începând cu 1 aprilie a.c. la valorile prevăzute în precedenta schemă de plafonare, după cum urmează:

I. Pentru clienții casnici cu un consum lunar cuprins între 0 şi 100 kWh inclusiv, prețul final facturat în baza noii scheme de plafonare este menținut la maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus. 

De același preț, de 0,68 lei/kWh, vor beneficia, indiferent de consum și următoarele categorii de consumatori casnici:

• clienţii casnici la al căror loc de consum locuiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate de la reţeaua electrică, necesare efectuării tratamentelor medicale

• clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani

• familiile monoparentale care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani 

II. În cazul clienților casnici cu un consum lunar între 100,01 şi 255 kWh, energia electrică va fi facturată în continuare cu cel mult 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus. 

III. Pentru un consum lunar mai mare de 255 kWh, 85% din consumul înregistrat se va factura cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, iar diferenţa de consum lunar de energie electrică va fi facturată la maximum 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal, în cazul consumatorilor noncasnici.

Intervalele de prețuri facturate conform noii scheme de plafonare pentru consumatorii casnici de gaze naturale vor fi menținute pentru încă 12 luni începând cu 1 aprilie a.c., după cum urmează:

I. Maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici

II. Maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică şi al clienţior noncasnici din cadrul parcurilor industriale reglementate de Legea nr. 186/2013 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei din cadrul sistemelor de distribuţie închise definite conform Legii nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare.

Prelungirea schemei actuale de plafonare a prețurilor la energie și gaze și celelalte măsuri vin în întâmpinarea nevoilor energetice ale consumatorilor finali fără însă a expune participanții de pe piața energie vreunui risc de destabilizare, asigură o predictibilitate a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, dar și o pregătire a măsurilor de sprijin care se vor acorda punctual consumatorilor afectați de sărăcia energetică după liberalizarea pieței energiei.

Sumele aferente compensaţiilor acordate vor fi asigurate prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului şi Solidarităţii Sociale și bugetul Ministerului Energiei, din Fondul de Tranziţie Energetică, precum și de la bugetul de stat.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că schema de compensare-plafonare la energie şi gaze, care a fost prelungită de Executiv, a asigurat, conform datelor Eurostat, al 5-lea cel mai mic preţ la energie electrică şi al 4-lea cel mai mic preţ la gaze pentru români, din întreaga UE, el adăugând că fără măsuri de plafonare românii ar fi plătit facturi mult mai mari.

2 comentarii

  • Vom plati atat cat ii trebuie lui elon musk!!!
    Rezervoarele de gaz sunt goale….apa nu curge pe dunare, reactorul e in revizie tehnica….prostii prostilor suntem!

    25
    1
  • Bun rău de tot guvernu’ ăsta .,,Ne ajută ” în continuare cu plafonarea , parcă diferența pînă la cît cer distribuitorii ar plătio din buzunarele lor .

    13
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.