Social

Catacombele Rodnei, o bogăție culturală insuficient exploatată

”Localitatea Rodna, situată la poalele Munților Rodnei, este străbătută de o serie de catacombe, ce se spune că ajung inclusiv până în satul învecinat (Anieș), situat la aproximativ 3 kilometri distanță. Tunelele secrete de sub Rodna și poveștile despre ele nu au încetat să se înmulțească de-a lungul anilor. Un alt sit arheologic este format din ruinele Bisericii-cetate din centrul Rodnei, distrusă de tătari în anul 1241.

Aici s-au găsit mai multe tuneluri. Unul este în curtea Școlii Florian Porcius.

Fiind mai multe tuneluri s-a crezut că unul duce pană la cetatea amintită, dar acestea făceau legătura între palatul comitelui și Biserică, multe dintre ele ducând la beciurile cu provizii.

În relatarea “Cantec de jale” a călugărului Rogerius de Oradea, care a fost prizonier la tătari timp de un an și jumătate, este relatată distrugerea Rodnei la 1 aprilie, în ziua de Paști.

Ruinele fiind declarate monument istoric, s-au făcut doar cercetări arheologice sumare la împlinirea a 750 de ani de atestare documentară a Rodnei. S-au scos cadavrele celor uciși de tătari, circa 4000 de persoane.

Groapa de unde au fost deshumate cadavrele a rămas descoperită, cadavrele fiind transportate din zonă.

Nu s-a pus nici o placă comemorativă măcar că printre cei uciși de tătari au fost și cei trei preoți români: Anastasie, Domide și Marcu, ce aveau biserica de lemn vizavi de grădina parohiei, în actuala grădina a familiei Mâșu.

Cu toate acestea, catacombele rodnene pot constitui un real punct de interes turistic în viitor și un veritabil Sit al Patrimoniului Universal UNESCO pentru Cultură”, a scris pe Facebook Claudiu Iușan, de la Administrația Parcului Național Munții Rodnei.

https://www.facebook.com/claudiu.iusan.12/posts/3111824172218846

5 comentarii

  • Autoritatile romane au procedat la fel ca si tatarii. Au scos osemintele le-au adunat ca si crengile sl la revedere istorie si odihna vesnica . Nu s-a facut o slujba si o groapa comuna bine marcata cu o plca comemorativa macar si o slujba crestineasca de pomenire . Nici nu ma mira de cei 750 de ani trecuti , cand la televizor am vazut cum tanara generatie habar nu are despre mineriadele de acum 30 de ani conduse de ILICI romanul de la fsn care a tinut Romania in loc pana si in ziua de astazi. Istoria nu a vrut sa consemneze nici cele recente dapoi asteptati sa scrie cineva si sa-i invete pe elevi despre RODNA noastra ? De aceea consider ca fiecare manual de ISTORIE adevarata ar trebui sa contina date anexe despre istoria fiecarui judet in parte atunci cand sunt comandate ca numar de manuale. Si totusi unde sunt osemintele ? Cine ne poate spune si duce la ele ? Acolo ar trebui sa fie loc de pelerinaj pt. turisti si bine amenajat totul.

    • Într-adevăr, consider că autorotățile trebuie să se ocupe mai mult pentru a aduce la lumină istoria acestor minunate meleaguri, prin toate pârghiile pe care le au la dispoziție. Sunt obligate să o facă pentru a nu șterge pentru totdeauna amintirea înaintașilor noștri, fie ei români, sași, maghiari, țigani etc. Realitatea trebuie să fie cunoscută în cel mai pur adevăr, pentru a nu fi denaturată istoria. O bună cunoaștere a acesteia duce la prosperitatea unei națiuni. Iar voi părinți, învătați-i pe copii adevărul despre istoria acestei țări, nu îi lăsați să fie duși în eroare de toate postările aiurea de pe rețelele de socializare.

  • Unde sunt acuma imenșii patrioți, cei care de fiecare dată vin și se bat cu cărămida în piept de cât de patrioți sunt ei? Ce face Ministerul Culturii? sperăm că nu a fost încredințat iarăși vreunui maghiar spre a fi condus, cum se întâmplă de regulă. Cultura noastră este ca inexistentă, acest minister de profil are menirea doar să pape resurse, să rezolve interesele băieților deștepți, cam la atâta se rezumă, deși ar trebui să fie unul dintre ministerele fruntașe ca importanță, având în vedere că reprezintă însăși țara, ca mod de formare, tradiții, obiceiuri, credințe, valori, patrimoniu etc. Nu pot să uit cum, petrov, acel uriaș patriot, care, de dragul țării stă să-și rupă chimeșa din spate, în perioada guvernelor sale, punea la cultură numai maghiari, care, vezi Doamne, gestionau cultura acestei țări, ei care o detestă din adâncul fibrei lor maghiare. Fără nicio undă de îndoială, având în vedere potențialul cultural și turistic, România, dacă ar avea o strategie de marketing ca la carte, și-ar putea asigura o foarte bună parte din PIB numai prin exploatarea acestei oportunități, dar ce să faci în momentul în care în fruntea administrării, de 30 de ani încoace, ajung numai scursurile societății, indivizi fără competențe, fără viziune, fără înțelepciune, fără coloană vertebrală, puși numai pe căpătuială, culmea, desemnați prin vot de acest „brav” popor. Cică, poporul are întotdeauna dreptate, înseamnă că asta merităm, atâta pricepe acest popor, iar așteptările noastre sunt prea mari. Nici nu e de mirare, având în vedere cei aproape 50 de ani de comunism care au nenorocit această țară.

    • Perfect adevărat! Păcat că deși avem atât de multe resurse naturale, culturale și de patrimoniu, nu știm, nu vrem, nu putem să le punem în valoare și să facem o grămadă de bani din ele. Dormim, atât la propriu, cât și la figurat pe un munte de aur și suntem milogi și cu nădragii rupți în fund la porțile europei.
      Să ne referim acum doar la aceste ,,catacombe” ale Rodnei: gândiți-vă că ar fi plin de turiști în zonă dacă acestea ar fi restaurate. Gâindiți-vă câți bani ar face administrația și totodată oamenii din zonă…

  • Cu banii bagati aiurea in indicatoarele chicioase cu pana de paun la intrarile in jud. BN si care acuma se darama, se instramba, cad litere si tencuiala si gresia , CJ putea initia un proiect de salvare a ultimelor ramasite din vestita cetate. Noroc ca nu mai este madam Udrea pe la turism ca indata facea un teren de fotbal in panta pe dealurile Rodnei .Romanie , numele celor care te administreaza este incompetenta !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.