Actualitate

Rodna a devenit stațiune turistică de interes local

Guvernul a adoptat hotărârea promovată de Ministerul Turismului prin care 11 localități din România devin staţiuni turistice de interes local. Printre ele, comuna Rodna din județul Bistrița-Năsăud. Toate localitățile incluse în lista stațiunilor turistice de interes național sau local vor beneficia de un punctaj sporit în obținerea de finanțări pentru proiectele regionale.

În Bistrița-Năsăud erau până acum două stațiuni turistice: orașul Sângeorz-Băi, de interes național, și Colibița, de interes local.

“Este foarte important acest demers al Ministerului Turismului, întrucât autoritățile locale pot accesa cu mai multă ușurință fonduri prin care să dezvolte aceste localități din punct de vedere turistic și nu numai. Oportunitatea economică este esențială pentru orice comunitate, iar acest lucru le este acum la îndemână celor care conduc aceste comunități. Sunt ministru al Turismului și știu cât de importante sunt aceste atestări pentru primarii care vor să facă bani pentru oamenii care i-au ales, dar asta presupune ca aceștia să facă proiecte solide prin care să atragă fonduri pentru dezvoltarea localităților pe care le conduc”, a declarat Bogdan Trif, ministrul Turismului.

În nota de fundamentare a proiectului Guvernului se arată:

”Comuna Rodna aparține de judeţul Bistrița-Năsăud, fiind situată în nord-estul acestuia. Cu o suprafață de peste 22000 ha și deţinând un procent de 4,2% din suprafaţa judeţului, comuna Rodna grupează pe teritoriul ei administrativ un număr de două sate: Rodna (reşedința comunei) și Valea Vinului (sat component al comunei).

Rodna – este, fără îndoială, localitatea rurală grănicerească, montană, cu cea mai mare vechime (atestată documentar în anul 1235) în trecut unul din oraşele renumite ale Transilvaniei – dezvoltat pe baza exploatărilor miniere – distrus de tătari în 1241 şi refăcut la sfârşitul sec. XVIII, punct de vamă pe drumul ce trece în Moldova, fiind un timp în stăpânirea domnului moldovean Petru Rareş.

Satul Valea Vinului cu puţin peste 200 de locuitori, situat la intrarea în Parcul Naţional Munţii Rodnei te cucereşte din prima cu natura „crudă” care oferă peisaje spectaculoase. Din cele 3 trasee turistice omologate care străbat localitatea, două trec și prin Valea Vinului. Față de comuna Rodna, orașele cele mai apropiate și cu legătură directă de comunicare sunt: Sângeorz-Băi, la distanță de 14 km; Năsăud la 42 Km; Bistrița, la 62 km; Beclean la 67 km; Dej la 92 km; Cluj Napoca la 152 km; Baia Mare la 180 km; Vatra Dornei la 96 km – pe calea ferată; iar față de capitala țării localitatea se află la distanța de 506 km. Toate aceste date argumentează o poziție favorabilă a Rodnei la răspântia drumurilor ce au legat Transilvania cu Moldova si Maramureșul.

Comuna Rodna dispune de importante resurse naturale precum: Rezervaţia ştiinţifică „Pietrosul Mare”, 3300 ha, se află în partea de N-V a Munţilor Rodnei, Rezervaţia mixtă „Ineu – Lala”, 2568 ha, prezintă o largă dezvoltare a reliefului glaciar, Lacurile de tip glaciar (Iezer, Buhăescu, Ştiol, Lala Mare şi Lala Mic), Rezervaţia speologică Peştera Cobăşel; Izvoare de ape minerale; Valea Anieşului; Zăvoaiele Borcutului; Rezervaţia botanică Poiana cu narcise din Muntele Saca, 5 ha.

Resursele antropice existente pe raza comunei sunt reprezentate de: Ansamblul bisericii parohiale ortodoxe, care cuprinde ruinele unui edificiu medieval și actuala biserică greco-catolică, care datează în forma actuală din anul 1859; Catacombele Rodnei despre care se spune ca
ajung inclusiv până in satul vecin, Anieş, situat la aproximativ 3 kilometri distanta;. Cetatea Rodna sau Biserica Cetate a Rodnei, construită in secolul al XIII – lea; Ruinele Bisericii dominicane și Muzeul Etnografic si al Mineritului.

Documentaţia transmisă de Consiliul Local al Comunei Rodnai este în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice, cu modificările și completările ulterioare şi a fost aprobată prin hotărârea nr. 37/26.04.2018 a Consiliului Local al Comunei Rodna, judeţul Bistrița Năsăud. Localitatea Rodna îndeplineşte criteriile minime obligatorii privind atestarea staţiunilor turistice de interes local şi întruneşte un punctaj de 175 de puncte la criteriile suplimentare, faţă de minimul de 90 de puncte necesare, pentru atestarea ca stațiune turistică de interes local”.

Celelalte localități care au primit statutul de stațiune turistică de interes local: Bârsana, județul Maramureș; Botiza, județul Maramureș; Carei, județul Satu Mare; Cisnădie, județul Sibiu; Cârțișoara, județul Sibiu; Fundu Moldovei, județul Suceava; Livada, județul Satu Mare; Novaci, județul Gorj; Polovragi, județul Gorj; Vama Buzăului, județul Brașov.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS