Economie

Câte baterii s-au produs în Bistrița-Năsăud și câte s-au reciclat

Producătorul de baterii Rombat Bistrița a fabricat peste 40.000 de tone (în total 2,264.201 bucăți) acumulatori acizi cu plumb, mai puțin cu 5,42 tone față de cantitatea fabricată în anul anterior, se arată într-un raport al Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.

Din cantitatea totală de baterii și acumulatori, a fost pusă pe piața românească o cantitate de 15.000 de tone (839.603 bucăți), iar 25.575 tone (1460486 bucăți) au fost exportate.

Rombat a mai importat, în anul 2022, din afara spațiului UE, o cantitate de 390,20 tone baterii (35888 bucăți).

Pe lângă activitatea de producție baterii și acumulatori, societatea Rombat desfășoară și activitatea de colectare a deșeurilor de baterii și acumulatori, prin punctele de lucru din județul Bistrița-Năsăud și din țară precum și achiziția, în vederea reciclării, a deșeurilor de baterii și acumulatori atât de pe piața comunitară cât și import din afara piaței comunitare.

Anul trecut, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, colectarea bateriilor și acumulatorilor uzați s-a realizat printr-un număr de 8 operatori economici autorizați, cantitatea totală de baterii uzate colectate fiind de 412,57 tone, principalul colector fiind, ca și în anii precedenți, Rombat, care a colectat la punctele de lucru autorizate din județ o cantitate de 210,236 tone deșeuri baterii cantitate cu aproximativ 100 tone mai mică față de cea colectată în anul 2021. Această cantitate a fost transportată integral spre valorificare  către punctul de lucru REBAT Copşa Mică.

Rombat Bistrița SA, companie deținută de concernul sud-african Metair, este singurul producător integrat 360º de baterii auto din România, din 1997. Fondată în urmă cu peste 40 de ani, în 1980, sub denumirea de Acumulatorul Bistrița, compania și-a schimbat denumirea în 1991, devenind SC Rombat SA.

Compania a fost deținută de stat până în 1996, când, în urma privatizării, a fost cumpărată de angajați. În 2012 Rombat Bistrița a fost preluată de Metair International Holdings Cooperatief U.A., parte a grupului Metair Investment Limited.

De-a lungul timpului, Rombat a produs și vândut baterii auto în peste 40 de state de pe 4 continente. Compania are un parteneriat strategic de peste 25 de ani cu Dacia Renault, iar în 2017 a devenit furnizor pentru Ford Craiova. În 2021 compania a obținut certificarea Q1 Ford, care atestă standardul maxim de excelență ca furnizor OEM.

1 comentariu

 • Imi sare in ochi fraza “ mai puțin cu 5,42 tone față de cantitatea fabricată în anul anterior”.

  Deci, anul trecut 45.420 tone
  Anul acesta 40.000 tone.
  Scădere a producției de 12%.

  Iar guvernanții au făcut bugetul de stat după ureche, când toată lumea i-a avertizat încă din luna Ianuarie, că au supraestimat încasările.
  Ca nu o sa colecteze cât cred ei, pentru că producția scade.

  2024 va fi un an interesant! De-abia aștept sa văd bursa prăbușindu-se, guvernul mărind taxele si impozitele din nou, pentru ca ceea ce fac ei acum nu e suficient, ca in urma alegerilor din Parlamentul UE sa revină Conservatorii, Creștin Democrații, Populariii (EPP, european peoples party).
  Cei care ne-au condus in ultimii 10 ani ne-au sărăcit si au distrus industria in Europa) . Industria auto din Germania suferă din cauza UE,
  Distrugem industria auto din UE si ajungem sa importam mașini din China.
  Sondajele de opinie din Germania arată
  CDU 27% 👍
  Alternative fur Deutschland 21%👍

  Social-democrați 17%
  Verzii 14%

  Luna s-a saturat de extremiștii de stânga, care distrug societatea in care am trăit din 1945 încoace.
  Extremism de stânga, naște extremism de dreapta!!!
  Si-au tăiat singuri craca de sub picioare, întinzând coarda prea tare, exagerând!

  11
  7
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.