Actualitate

Câte firme din Bistrița-Năsăud au optat pentru Split TVA. ”O aventură!”. Se strâng semnături

”Split TVA este o poveste tristă. Nu de mult, ministrul Finanțelor ne spunea că la 1 octombrie mii de firme vor da năvală pentru a se înscrie la Split TVA, adică vor opta pentru plata defalcată a TVA. Realitatea îl contrazice de o manieră categorică. Din cele aproximativ 600.000 de firme la nivel național, au optat pentru plata defalcată a TVA undeva peste 250 de societăți comerciale. În județul Bistrița-Năsăud, din 8.400 de societăți comerciale active au optat pentru această modalitate de plată a TVA câte credeți? Trei! Peste așteptări, nu? Antreprenorii acuză birocrația stufoasă pe care acest mecanism o aduce și afectarea cash flow-ului firmelor, adică probleme legate de lichidități. Introducerea Split TVA afectează lichiditatea societăților comerciale, îndeosebi a celor mici și mijlocii”, a spus într-o conferință de presă directorul Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, Ioan Turc.

Liderul PNL Bistrița-Năsăud a declarat că ”populismul PSD merge până într-acolo încât lovește în aparență în marile companii, în multinaționale, dar pe de altă parte este pe cale să distrugă foarte multe afaceri ale antreprenorilor care se mișcă pe zona IMM”.

”Am avut discuții cu antreprenori, cu reprezentanții unui sindicat important și oamenii se declară absolut împotriva acestei modalități de plată a TVA. Datorită acestui lucru, am decis ca la nivelul județului Bistrița-Năsăud să începem o campanie de strângere de semnături împotriva aplicării Split TVA cu caracter obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Avem suficient de multe probleme în economie, iar această aventură nu trebuie să continue. Mesajul dat de Guvern este de natură să lezeze interesele societăților comerciale. Să fim serioși, toate facilitățile pe care Guvernul le propune, respectiv diminuarea cu 5% a impozitului pe profit aferent trimestrului IV sau ștergerea penalităților datorate statului pentru întârzieri la plata TVA, sunt glume din punct de vedere economic. Ca dovadă faptul că societățile comerciale refuză să adopte acest sistem. Voi continua discuțiile cu mediul economic și cu sindicatele pentru a susține proiectul de lege al PNL referitor la direcționarea a 20% din impozitul pe profit către plata celui de-al 13-lea și al 14-lea salariu. Puterea de cumpărare s-a topit din cauza majorărilor la carburanți, gaz, curent, produse alimentare”, a afirmat Ioan Turc.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului privind plata defalcată a TVA va fi retrimis Comisiei de buget, pentru o săptămână, a decis, marţi, Plenul Senatului.

Începând cu data de 1 octombrie a intrat în vigoare, în primă fază opţional, plata defalcată a TVA. Companiile pot astfel să aplice acum, dacă doresc, pentru split TVA, urmând ca de la 1 ianuarie 2018 măsura să devină obligatorie. Potrivit Ordonanţei 23, cu excepţia persoanelor fizice, orice persoană impozabilă, indiferent dacă este sau nu înregistrată în scopuri de TVA, va fi obligată, de la 1 ianuarie 2018, să facă plata facturilor primite pentru cumpărări în contul de TVA indicat de furnizor. Măsura a atras critici vehemente din partea firmelor, care atenţionează că aceasta va bloca economia. Oficialii Fiscului dau asigurări că procesul „va fi lin”.

8 comentarii

  • Asta e noua moda , ne facem campanie pe seama altora arătându i cu degetul si dand cu noroi in ei?eu le propun celor din psd si celor care ii mai vorbeste de rau acest domn sa ceara taxa ! Deja ne am plictisit .. haideți cu ceva nou

  • Turc se pregateste de ceva sau pur si simplu e nevorbit acasa si se apuca de povesti in spatiul public?
    Critica cu vehementa statul si Guvernul, el fiind de multi ani un angajat al Statului cu salariu „baban” inca inainte sa fie cool sa ai salar mare in adminiatratie..

  • Se pare ca doar bugetarii se inghesuie sa comenteze pe aici. Ca adevaratii platitori de taxe sunt ocupati sa-si faca conturi pentru splitari. Vai de capul nostru.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.