Social

Câte pensii au crescut și câte au scăzut în urma recalculării. Care este cea mai mare în județ

Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud a recalculat un număr de 61.277 dosare de pensii aflate în plată. În 50.233 de cazuri, pensiile au crescut (81, 96%), iar în 11.053 (18,04) de cazuri au scăzut, însă aceștia din urmă vor primi pensia pe care au avut-o anterior recalculării.

Casa Județeana de Pensii Bistrița-Năsăud a recalculat, în ultima lună, 61.277 dosare de pensii aflate în plată și stabilite conform Legii nr. 263/2010. Deciziile au fost trimise în totalitate Companiei Naționale Poșta Română, care a început distribuirea din data de 16.08.2024. În situația în care pensionarul nu a fost găsit acasă, decizia va rămâne timp de 20 de zile la oficiul poștal de care aparține, abia după această perioadă fiind restituită instituției.

Valoarea pensiei a crescut în urma recalculării pentru 50.233 de persoane (81,96% dintre pensionari) astfel: 62.21% dintre beneficiarii cu pensie al căror cuantum depășește valoarea pensiei minime sociale de 1.281 lei și pentru 19.75% dintre pensionarii care beneficiază de indemnizație socială pentru pensionari.

Ceilalți pensionari care, în decizia de recalculare a pensiei, au avut o valoare mai mică decât pensia aflată în plată în luna august 2024, vor primi în continuare pensia mai mare, respectiv cea pe care au avut-o anterior recalculării, a spus, joi, directorul Casei Județene de Pensii Bistrița-Năsăud, Sanda Alina Vișan, într-o conferință de presă.

Valoarea pensiei a scăzut în 11.053 de cazuri (pentru 18,04% dintre pensionari), astfel: 7.56% dintre cei cu pensie peste pragul pensiei minime sociale și 10.48% dintre cei cu pensie mai mică decât pragul limită, însă ei vor lua pensia pe care au avut-o anterior recalculării.

Cea mai mică pensie recalculată nu scade sub 1.281 lei (indemnizația minimă socială pentru pensionari), iar cea mai mare pensie recalculată a ajuns la 24.728 lei, în creștere cu peste 5300 de lei. Îi aparține unui pensionar care a lucrat în zona industrială

Directorul CJP a explicat că, în județ, sunt creșteri ale pensiilor cu 5.432 lei, 5.331 lei, peste 3.000 lei etc., dar și scăderi în jurul acelorași valori, însă fără a se diminua pensia încasată.

”În mare parte, majorarea se datorează acordării punctelor de stabilitate, iar pentru celelalte situații care nu au înregistrat creșteri, explicația este ca pensionarii au beneficiat de alte majorări anterior actualei legi (exemplificativ: persoanele care au avut un stagiu complet de cotizare diferit de cel de obișnuit de 35 de ani, respectiv 10 ani, 15 ani sau 20/25 de ani sau indicelui de corecție care a cunoscut valori diferite în anumite perioade)”, a spus Sanda Vișan.

Zilnic la Casa Județeană de Pensii se prezintă în medie 70 de persoane nemulțumite de cuantumul pensiei rezultate urmare recalculării. Registratura instituției a înregistrat 48 de cereri scrise, alții au făcut sesizări verbale la ghișeu sau telefonice. Majoritatea solicită precizări despre perioadele pentru care au primit puncte de stabilitate, iar angajații instituției le stau la dispoziție pentru lămuriri. Până acum, urmarea sesizărilor, Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud a decis să revizuiască 51 de dosare de pensie, motivul fiind acela că au fost acordate eronat punctele de stabilitate.

Reamintim că, începând cu data de 1 septembrie anul acesta, intră în vigoare Legea nr. 360/2023, iar pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înţelesul prezentei legi şi se recalculează prin înmulţirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referinţă. Noutatea în cadrul formulei o reprezintă numărul de puncte de stabilitate acordate pentru anii contributivi realizați peste 25 de ani.

Calculul pensiei are în vedere atât venitul pentru care s-a plătit contribuția la sistemul de asigurări sociale, cât și vechimea realizată efectiv în muncă, pe teritoriul României.

La calculul numărului total de puncte se adaugă și un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani, și anume:

  • 0,50 puncte /an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv;
  • 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv;
  • 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.

Aceste puncte se acordă doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie. ”Sunt persoane care mai lucrează după pensionare, iar pentru acei ani nu se acordă puncte de stabilitate”, a spus directorul CJP.

De această lege beneficiază toți beneficiarii sistemului public de pensii, respectiv pensionarii de limită de vârstă, de pensie anticipată, de pensie de invaliditate și de urmaș. Beneficiul se acordă doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie, iar definiția stagiului de cotizare contributiv este perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii.

Perioadele necontributive sunt perioadele recunoscute ca vechime în muncă sau, după caz, ca stagiu de cotizare în baza unor acte normative specifice care vizează anumite categorii de persoane, pentru care nu există obligaţia plăţii contribuţiilor de asigurări sociale, dacă persoana a fost asigurată în sistemul public.

Stagiul de cotizare pentru pensie – perioade necontributive:

  • Spor aferent grupei I, II , deosebite și speciale;
  • Perioada venit în completare;
  • Perioada șomaj anterior 1 aprilie 2001;
  • Decret Lege 118/1990 (strămutare, prizonierat, deportat, privat de libertate);
  • Spor aferent Decretului Lege 118/1990;
  • Spor aferent Decretului 112/1965 (clima);
  • Perioada Decretului Lege 51/1990;
  • Perioada exil;

Stagiu de cotizare pentru care NU se acordă puncte de stabilitate la pensie:

  • Indemnizație de asigurări sociale începând cu 1 ianuarie 2005 (incapacitate temporară de muncă cauzată de accidente de muncă și boli profesionale);
  • Indemnizație de asigurări sociale între 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 (incapacitate temporară de muncă);
  • Perioada cât a beneficiat de venit de completare/plăți compensatorii, ulterior datei de 1 aprilie 2001;
  • Șomaj tehnic cf. OUG 28/2009, 4/2010;
  • Facultate;
  • Serviciul militar (armată);
  • Indemnizație de asigurări sociale după 1 ianuarie 2006 (concediu crestere copil);
  • Decret Lege 118/1990 (strămutare, prizonierat, deportat, privat de libertate);
  • Spor aferent Decretului 112/1965 (climă greu de suportat);
  • Perioada somaj anterior 1 aprilie 2001;
  • Perioada Decretului Lege 51/1990, privind vechimea în muncă a soției salariate care își urmează soțul trimis în misiune permanentă în străinătate;
  • Spor aferent grupei I, II, deosebite și speciale;
  • Perioada exil;
  • Perioada din sisteme neintegrate;
  • Pensie invaliditate.

În vederea acordării numărului de puncte de stabilitate, perioadele de stagiu de cotizare contributiv în care o persoană a fost asigurată simultan în două sau mai multe sisteme de asigurări sociale, care au fost integrate în sistemul asigurărilor sociale de stat, precum şi cele în care a desfăşurat concomitent activitate la mai mulţi angajatori, se iau în calcul o singură dată.

Reamintim și că pragul de impozitare al pensiilor va creşte, de la 1 octombrie 2024, de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei. Astfel, de la 1 octombrie, impozitul va reprezenta 10% din diferenţa ce depăşeşte 3.000 de lei.

În prezent pensiile sub 2.000 de lei nu se impozitează, dar se aplică un impozit de 10% pe suma care depășește acest prag.

17 comentarii

  • Nu stiu ce sí cum dar mai este maine sí eu nu am primit decizia. Vina nu este a mea CA nu am fost acasa! Sunt tintuita ín casa de boala,sí pandesc postarita, dar nu a trecut, Asa patesc sí cu cupoanele. Mai rau este CA nu ma pot deplasa nici macar la posta sa ma interesez!

    18
    2
  • Din păcate există greșeli în deciziile de calculare a pensiilor dupa noua lege .
    Pentru evitarea aglomerației la ghișee rugați-o pe doamna directoare să comunice o adresă de mail ,a Casei Județene de Pensii ,la care pot fi înregistrate online cererile celor nemulțumiți .
    Suntem totuși în 2024 și nu e normal ca oamenii să se calce în picioare la biroul de registratura !

    15
    1
  • Daca citeste cineva de la casa de pensi ca si dna de sus nu am primit nimic ,sant in pensie din anul 2ooo maine e ultima zi am vrea un raspuns.

    7
    2
  • Lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie, 2024 nu si-a propus ca prin recalculare să mărească toate pensiile, ci să elimine inechităţile din sistem. Eliminarea inechităţilor înseamnă că acelora care au fost dezavantajaţi în cursul pensionării să li se facă dreptate, iar cei care au fost avantajaţi, în timpul pensionărilor anterioare, chiar dacă după recalculare rezultă un cuantum mai mic, să rămână cu pensia în plată si nicidecum să le scadă. In concluzie, cei cu pensiile mici vor beneficia de o majorare substanţială:

    19
    6
  • Daca te gandesti ca la peste 60000 de dosare (s-a ajuns la concluzia ca) doar 51 trebuie revizuite (posibile erori de calcul /de apreciere al punctajului) , la prima vedere pare OK. Procent de circa 0.083% , mult , foarte mult sub marja de eroare ale sondajelor d-lui Pieleanu , si nu numai …Dar dragilor , nicio lege nu este favorabila tuturor. Din aceasta cauza strabunii nostri romani spuneau :Legea e aspra dar e lege! Asadar toti cei nemultumiti pot merge pentru lamuriri la casa de pensii iar domnii de acolo vor rezolva nemultumirile dansilor , insa doar cele legate de posibile calcule eronate. Recalcularea s-a facut respectand principiile legii (Legea360/2023) iar pentru stabilirea acestora salariatii de la Casa Judeteana de Pensii BN nu au nicio vina. Nu-i injurati , orice greseala se poate indrepta.

    11
    8
    • @ Leo
      Dumneata n-ai decât să mergi la ghișeul Casei de Pensii , dacă ai nelămuriri .
      E dreptul dumitale să stai la coadă ,să pierzi vremea pe la ghișeu , să te calci în picioare cu alți nelămuriți .
      Eu nu am asemenea plăceri sado -maso , prin urmare doresc să-mi fie primită , înregistrată și rezolvată doleanța strict online .
      Răspunsul îl doresc prin e-mail pentru ca sunt localități unde nu există poștași sau dacă există nu-și fac treaba cum trebuie (vezi comentariile celor cărora li s-au lungit ochii așteptând poșta română ).
      Umbla miniștrii toată ziua pe la televiziuni, cu digitalizarea în gură ,iar țara e blocată din cauza softurilor care nu funcționează !

      12
      6
    • Domnilor
      Ministrul digitalizarii este de la noi din judet.
      Digitalizarea este pt speciali si se face „romaneste”. (ex. ONRC, cazireul,….)
      Mai mult incurca decat ne usureaza existenta.
      Noi plebea trebuie sa stam la cozi in era digitala.

      10
      5
  • Cine imi zice daca in decembrie, se schimba nomenclatura cu o alta, iar cei noi veniti spun: Cat este valoarea pensiei rezultate in urma recalcularii scrisa pe decizie? Iar aplicarea se face exact conform acesteia….si nu in baza vorbelor spuse de premier inainte de alegeri?!
    Mai este o baza legala sa platesti pensia marita fara sa fie bazata pe decizia primita? Ce lege e asta care induce atatea derogari si interpretari?!

    8
    4
  • # Pensionar cocosat etc. , D-le draga puteti sa faceti absolut ce doriti . Scrieti e-mail -uri si asteptati sa va vina raspunsul la doleante. Daca n-o sa va vina , scrieti la gazeta , minister , presedinte etc. Oricum veti face numai ce vor vrea „muschii” D-vs. Cand am scris , am incercat sa clarific (pentru cei ce doresc acest lucru) care este rolul caselor de pensii cu referire la aceasta lege cu pricina (L 360/2023). O facuse dintr-un anumit unghi # Paul , cu ceva minute inaintea mea .Asadar recalcularea pensiilor in plata se face cu respectarea legii. Functionarii casei /angajatii sunt (cred) bine intentionati si doar din anumite erori de evaluare ale punctajului suplimentar fata de punctajul din deciziile initiale de pensionare(asa cum s-a vazut din articol) se constata cazuri , putine la numar , unde se pare ca ar putea fi inregistrate posibile „socoteli” gresite. A nu se uita (totusi) ca pensionarii au la dispozitie doar 45 de zile de la data la care s-a primit decizia de recalculare pentru a ataca actul in justitie. Asadar este bine de mers „la munte” ca doar n-o sa vina muntele la „Mohamed”.

    5
    3
    • Stimate dl Leo EU va dau dreptate ! Nu am asteptat sa vina Mohamed la mine, m-am dus EU ín doua bastoane azi la posta sa vad ce este cu decizia mea. Ce credeti cum am fost intampinat? Cu nervi si urlete, ca mai este sí azi… Sí ce caut la ei fara avizul lasat . Degeaba ám zis cu frumosul ca este ultima zi de distribuire, postarita nu a trecut deloc, asa ca nu a lasat nici aviz normal. EU stiam ca vine de doua ori sí te cauta daca nu esti acasa,plus ca lasa aviz daca nu te gaseste. Ma deplasez cu greu pana la ei sa ma interesez sí ma iau ín suturi. Macar un pic de bun simt sí respect din partea doamnei ( EU am aratat respect fata de dinsa fiind femeie cu toate ca poate fi fica mea). Ín ultimile saptamani fiecare pensionar a stat acasa zilnic asteptand cu nerabdare decizia.

      1
      1
  • Cînd cresc mare vreau să am si eu o pensie ca nenea ăla de a lucrat în zona industrială .24 de mii de lei ??????? Ăla sigur nu a lucrat ( muncit ) nimic la viața lui

    10
    3
  • A lui Zegrean care bate 80.000 de lei nu-i aici. La „speciali” nu s-a recalculat. La ei doar se indexează. Recalcularea e pentru proști.

    20
  • # Alex Alexandrescu , Nu stiu cine este acel domn dar banuiesc ca este un fost director de mare unitate industriala (acum se spune manager!) care a avut grija sa organizeze munca a sute daca nu a mii de oameni. (Acestia , sa aiba un loc de munca , sa primeasca salarii bune pentru a-si intretine familia , sa fie protejati de accidente , sa le fie iarna cald , sa aiba ce lucra – adica sa existe comenzi mereu , produsele fabricii sa fie vandute cu profit etc.) Altfel spus a lucrat cu CAPUL! Daca minerii au silicoza sau reumatism probabil ca acest domn a avut si mai are migrene si dureri de cap. A contribuit cu multi bani la pensie , pe parcursul vietii active si fara indoiala isi merita banii. Ca sa stiti , de multe ori este mai greu sa spui ce trebuie facut decat sa faci efectiv.

    10
    7
  • Au facut-o lata din nou. Cand esti incompetent este bine sa nu te bagi unde nu-ti fierbe oala. Dar este mare lucru sa stii ca esti incompetent, situatie in care macar nu esti prost. Pensiile au scazut iar ei o tin in continuare cu aceeasi minciuna pe jumatate recunoscuta cand au zis ca se vor plati cele aflate in plata pana la 1 septembrie. Au incalcit-o rau de tot si colac peste pupaza, mai au si nerusinarea sa ne ceara sa le votam ciolacu’!

    4
    2
  • Eu nu pot pricepe daca au scazut pensiile de unde atata marinimie sa se plateasca cele initiale ??? Cu ce scop ???? Ori au scazut, au ramas la fel sau au crescut. Nu zic asta pentru pensionarii afectati sa nu inteleaga nimeni gresit comentariul meu. Cum se justifica ca pe Decizie este exemplu : 2.400 lei recalculat si se vireaza in cont sau numerar 3.000 lei avut initial. Sau sunt vorba cea doua randuri de evidente pensii ? Doar am aceasta nelamurire.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.