Actualitate

ISJ: Cine sunt candidații pentru funcțiile de director și director adjunct

Inspectoratul Școlar Județean organizează concurs pentru ocuparea posturilor vacante de director și director adjunct la 60 de unități de învățământ preuniversitar din Bistrița-Năsăud. Proba scrisă va avea loc în 17 iulie, iar interviul și evaluarea CV-ului – în perioada 19-31 iulie.

Sunt vacante 46 de posturi de director și 19 de director adjunct, după cum puteți vedea aici.


50 de persoane îndeplinesc condițiile de participare la concurs, unele dintre ele candidând și pentru funcția de director, și pentru cea de director adjunct.

”La concursul pentru ocuparea posturilor vacante de directori și directori adjuncți din învățământul preuniversitar s-au înscris în județul Bistrița-Năsăud 50 de candidați. S-au depus 42 dosare pentru directori și 14 pentru directori adjuncți, pentru un număr de 65 funcții vacante.  În 13 unități de învățământ există concurență de 2 sau 3 pe un loc, în timp ce pentru 16 funcții de director și 8 funcții de director adjunct nu s-a încris niciun candidat”, a precizat ISJ.

Printre ei, nume cunoscute, actuali și foști directori sau directori adjuncți, precum Susana Gălățan – pentru postul de director la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu ”Bistrița, Codruța Drăgan – pentru director Liceul Tehnologic de Servicii Bistrița, consilierul municipal Marioara Miheștean – pentru director adjunct Liceul cu Program Sportiv Bistrița, Dorel Nicoară – pentru director Palatul Copiilor Bistrița, Călin Sbîrciu – pentru director Liceul Tehnologic Feldru, Vasile Șteopoaie – pentru director Liceul ”Solomon Haliță” Sîngeorz-Băi, Niculae Zăpârțan – pentru director Școala Gimnazială Budacu de Sus.

Diana Roxana Baba candidează pentru funcții la trei școli diferite: director Școala Gimnazială ”Lucian Blaga” Bistrița, director adjunct Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud, director adjunct Școala Specială ”Sf. Maria” Bistrița.

Lista completă:

În ceea ce priveşte componenţa comisiei de concurs, dacă până acum era formată din persoane propuse de consiliul profesoral al şcolii respective şi reprezentanţi ai primăriei, în noua formulă, tot cu cinci membri, comisia va include inspectorul școlar general adjunct sau inspectorul școlar pentru management instituțional sau inspector şcolar, cu titlul de coordonator, respectiv patru membri (doi inspectori şcolari şi doi directori de la unităţi de învăţământ care au luat deja concursul). Reprezentanţii primăriilor vor fi doar observatori la concurs, nu membri în comisie (evaluatori).

În cadrul probei scrise, care constă în rezolvarea în maximum 60 de minute a unui test-grilă cu itemi elaborați de Ministerul Educației Naționale, se va evalua în proporție de 50% elemente de legislaţie şcolară și în proporție de 50% competențe manageriale ale candidaților. De asemenea, testul grilă va fi diferenţiat, pentru candidaţii la posturile de directori ai unităţilor de învăţământ preşcolar, faţă de ceilalţi candidaţi.

În ceea ce priveşte evaluarea CV-ului, se propun schimbări de punctaj. De exemplu, condiţia “doctorat în management educaţional ori în domeniul în care îşi desfăşoară activitatea” va avea 0,5 puncte (până acum, 1 punct), “participarea la stagii de formare/de perfecţionare în specialitate şi/sau în managementul educaţional, politici educaţionale, asigurarea calităţii educaţiei în ţară sau în străinătate” va fi notată cu 2 puncte (anterior, stagiile în ţară erau 1 punct, iar cele în străinătate, 1 punct) sau „experienţa în activitate” – 1,25 puncte (faţă de 1 punct).

Sunt şi schimbări în bibliografia de concurs şi în procedura de înregistrare a dosarelor de înscriere. Acestea vor putea fi depuse şi letric şi încărcate electronic în platformă.

În urma primului concurs organizat de Ministerul Educației pentru ocuparea funcțiilor de conducere din școli, doar o parte dintre directori au devenit conducători legitimi după ce au susținut și promovat acest concurs. Au rămas însă zeci de posturi vacante, pe care au fost numiți directori și directori adjuncți detașați în interesul învățământului pe perioadă determinată care trebuie să se prezinte acum la concurs dacă doresc să-și păstreze funcțiile.

Foto: arhivă

7 comentarii

  • Aici e ca si la permisul auto… dai examenul de atâtea ori pana îl iei…
    Îmi sare in ochi consilierul municipal Mărioara Mihastean…. a fost Dir adjunct… a dat examen și a picat… acum da iar… mai pică o data? Oare in perioada asta, de când a picat, pana la noul examen, tot ea asigura interimatul???
    Oricum îmi amintesc ca și Dna Ilisuan și Dna Tabăra au făcut ceva artificii de genul asta…
    Ce rost mai au examenele dacă „trebuie” luate neaparat de aceeași persoana???

    • Nu-ti amintesti bine. Sau nu te informezi. Dar de carcotit…asta da, esti de nota 10!

    • Bai profule!!! Ce nu-mi amintesc???
      Vorbește la subiect și spune-mi unde greșesc ??? A luat Dna profesoara Mărioara examenul când a concurat prima data??? Sau vorbești și tu doar sa sune și sa denigrezi???

  • S-a renuntat total la metodologia, criteriile si aplicatia online de anul trecut (metodologia si criteriile tehnocrate, care ofereau un plus de obiectivitate). Metodologia si criteriile sunt acum ajustate dupa nivelul candidatilor, lista facuta de la partid si candidati singuri pe post. Un curs facut la academia pe partid valoareaza mai mult decat un doctorat in management educational, inspectoratul scolar e in tot si toate. Tot concursul este o formalitate ieftina, intoarsa in vremuri care trebuiau sa fie demult apuse. Rusine sa va fie comunistilor!

  • Se pare ca unii chiar ,,se vrea directori” indiferent de situatie ! Penibil poate fi sa te inscrii in 3 scoli chiar daca cu unele nu ai nimic in comun….Cat despre Dna consilier municipal Maria Marioara…om trai si om vedea !

    • Nu e bai ca se inscriu unele persoane in 3 sau mai multe scoli, mai exista si visatori, , ocupatia de manager in educatie este si ea o meserie, normal ar fi ca un expert in management educational sa poata concura pentru orice pos,t de oriunde din tara, daca ar exista un sistem profesionist si competitiv, problema e ca in peste 90 % din scoli nu s-a inscris decat cate un singur candidat pe post, la recomandarea partidului. Nu mai e interesat nimeni de asemenea functii. Daca pentru postul de prim-ministru nu mai e nimeni interesat de ce sa fie interesati profesorii pentru postul de director, ce rost mai are concursul cand neocomunistii si neosecuritatea au spulberat orice urma de democratie si meritocratie, ceea ce conteaza e doar slujarnicia.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS