Actualitate

Câteva reguli de folosire eficientă a spațiului dintr-un congelator

Datorită educației și stilului de viață, noi, românii, preferăm să consumăm multe alimente făcute în casă, cu mâinile noastre, și să ne gospodărim în așa fel încât mereu să avem ceva de mâncare în casă. De aceea, în foarte multe case vei găsi zacuști, vinete fierte și puse în pungi pentru iarnă, dulcețuri, legume proaspete tocate și păstrate pentru extra-sezon, pungi de carne de la tăierea porcului, găini de casă, cârnați, caltaboși și multe, multe altele. Pentru majoritatea dintre acestea, avem nevoie de congelatoare. Doar că, uneori, congelatoarele combinelor frigorifice sau ale frigiderelor obișnuite, sunt pur și simplu neîncăpătoare. Fie că vorbim de congelatoare sau de lăzi frigorifice, care nu sunt altceva decât niște congelatoare orizontale, cu un plus de capacitate de stocare, în foarte multe case de români vei găsi aceste aparate electrocasnice. 

Totuși, tuturor ni s-a întâmplat măcar o dată să nu găsim ceea ce căutăm în congelator, deși știm sigur că trebuia să fie acolo. Sau să nu putem să scoatem punga aceea anume cu pulpe de pui pentru că nu puteam ajunge la dea din cauza celorlalte pungi. Deși există soluții eficiente de organizare pentru congelatoare, astfel încât să ne fie mai ușor să găsim ce avem nevoie, atunci când avem nevoie, multă lume nu le cunoaște. De aceea, am întocmit scurta listă de sfaturi de mai jos:

1. Nu orice aliment se pretează la a fi congelat 

În principiu, trebuie să stabilim de la bun început ce poate fi și ce nu poate fi congelat, întrucât acest mod de conservare nu este pretabil la orice fel de aliment. Trebuie să ținem cont de asta pentru a nu încărca inutil sertarele din congelatoare cu alimente pe care ulterior să nu le mai putem folosi. Putem congela mâncarea gătită, de exemplu, dar niciodată nu congelăm murături, de exemplu. 

2. Etichete pe toate alimentele din congelatoare: o soluție extrem de practică 

Pentru că atunci când sunt înghețate bocnă și cu un strat alb pe ele, toate pungile arată la fel, există mereu riscul să nu găsim ce căutăm. De aceea, recomandabil ar fi să scriem întotdeauna pe etichete denumirea alimentului și eventual data la care îl așezăm în congelator. Nu e greu de închipuit situația că peste câteva săptămâni sau luni nu o să mai ținem minte altfel ce am pus în congelatoare și, prin urmare, nici ce să căutăm. Adițional, putem ține alături de congelator și un carnețel sau niște notițe cu alimentele congelate, sub formă de tabel sau listă. 

3. Alimentele ar trebui congelate în porții mici 

Dacă nu avem o ladă frigorifică cu volum mare, recomandabil este să congelăm mâncarea în porții mici ce pot fi consumate la o singură masă. Când cumpărăm în cantități mari, ideal este să nu punem întreaga cantitate la congelat într-un singur vas. Spre deoebire de lăzi frigorifice, compartimentarea din congelatoare nici nu permite pachete voluminoase. În plus, când va trebui să decongeleăm pentru a găti mâncarea din congelator, vom fi nevoiță să dezghețăm toată cantitatea pentru a găti doar o mică parte din ea. De aceea, porțiile mici, cât să fie gătite o dată, sunt ideale, atât din punct de vedere al eficienței, cât și din punct de vedere al spațiului din congelatoare. Când cumpărăm un pui întreg, ar trebui să-l tranșăm înainte de a-l congela. Oricum cel mai probabil îl vom și folosi tot pe bucăți: pieptul separat, pulpele separat și așa mai departe. 

4. Alimente împărțite pe ”categorii” 

Când vorbim de congelatoare verticale, organizarea sertarelor acestora ne permit organizarea mai eficientă a alimentelor, pe ”căprării”. De aceea, putem să ne asigurăm că punem același tip de aliment într-un sertar și să nu amestecăm pungile. Legumele congelate nu au ce căuta cu carnea de pui în același sertar, de pildă. În schimb, putem organiza sertarele astfel: carne de pui, carne de porc, carne de vită, legume și așa mai departe. Ne va fi mult mai ușor atât la depozitare, cât și la decongelare.

(Advertorial)

1 comentariu

  • mda, util articolul.
    problema e ca 60% din populatie traieste dintr-un salariu de mizerie de 300 de euro, adica de pe o zi pe alta, cu congelatoarele mai mult goale.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS