Bistriţa a fiert când angajaţii de la Leoni au refuzat să mai muncească, nemulţumiţi de salarii. Au apărut tot felul de voci care au acuzat angajatorul străin, altele care au compătimit bietul muncitor român. Eu aş vrea să vă întreb altceva: câţi bani merită neştiinţa? Nu de alta, dar poate ne punem cu toţii nişte întrebări despre ce se întâmplă în ţara noastră unde poderea celor care nu ştiu să facă nimic este covârşitoare. Pe mulţi îi plătim pentru că nu au unde să se angajeze neştiind să facă nimic, pe alţii ca să stea acasă şi să încaseze indemnizaţii de creştere a copilului – aceasta fiind o îndeletnicire pentru care nu ai nevoie de şcoală, cred unii – , iar altora le garantăm venitul minim.
Printre cei care nu ştiau să facă nimic, dar au avut marea calitate de a-şi dori să muncească, s-au numărat şi cei care au protestat la Leoni. Erau nişte necalificaţi care au fost învăţaţi de firmă o meserie. Din postura de oameni fără nicio ocupaţie, specialişti în tras linii în dreptul pregătirii lor profesionale, au devenit „operatori cablaje auto” pe care firma îi ia de acasă şi îi aduce cu autobuzul la fabrică, nişte oameni importanţi care pot emite, în sfârşit, pretenţii. Dacă tot le dă statul salarii mai mari medicilor, profesorilor şi altor categorii, de ce să nu primească şi ei?
Am stat atunci de vorbă cu două operatoare mai gureşe care mi-au spus cu ură proletară că au salarii mici „nu ca domnii de prin birouri” pe care nu au ezitat să-i acuze că nu s-au solidarizat cu mulţimea. Nu era nici locul şi nici momentul să le spun că, spre surprinderea lor poate, „domnii din birouri” nu sunt nişte necalificaţi. Au făcut o şcoală, ştiu o limbă străină, răspund de lucruri mult mai importante decât împletitul unor fire. E adevărat că nu ar avea de ce răspunde dacă cineva nu ar face şi această muncă, însă nu e vina loc că alţii nu s-au gândit în tinereţe la ce vor face în viaţă, nu şi-au pus problema să apuce pe drumul greu şi anevoios al învăţatului, nu au renunţat la distracţie pentru zile şi nopţi cu cartea în mână.
Am mai spus asta, dar cred că e bine să o reiau de câte ori am ocazia. Un profesor din liceu ne îndemna să învăţăm în funcţie de ora la care vrem să ne trezim dimineaţa. Măturătorii se trezesc la 4, spunea el, şi nu au nevoie de nicio şcoală, muncitorii pe la 5 să ajungă în fabrică la schimbul de la 6, iar pentru asta nu trebuie să înveţe nu ştiu ce, funcţionarii pe la 7 ca să ajungă la birou la opt, dar ei au pe cap şefi şi trebuie să dea seama în faţa lor, iar restul când vor ei fiindcă ei nu au şefi decât pe ei înşişi. E adevărat, pe de altă parte, că pe măsură ce tu te pregăteşti să te trezeşti mai târziu dimineaţa, responsabilităţile îţi sunt tot mai mari şi ajungi chiar să nu poţi dormi nopţile. Dar asta este o altă discuţie.
La o conferinţă de business, speakerul ne-a întrebat pe fiecare cât câştigăm. Ne-am uitat unii la alţii şi, înainte să apucăm să dăm vreun răspuns, l-am auzit: „Cât meritaţi!”. Explicaţia a fost una cât se poate de pertinentă. Dacă tu primeşti un salariu de mizerie nu este din vina angajatorului, ci a ta. Nimeni nu te opreşte să te perfecţionezi zi de zi ca să îi demonstrezi că meriţi mai mult, să dai mai multă plus valoare muncii tale, nimeni nu te împiedică să înveţi singur sau de la alţii o altă meserie mai bănoasă, să-ţi deschizi o afacere, să vii cu o idee care să lase lumea cu gura căscată. Internetul e plin de cursuri online gratuite, de cărţi pe care le poţi descărca gratuit, de idei, însă majoritatea oamenilor îşi pierd vremea doar pe reţele de socializare unde se uită la nişte fotografii adesea imbecile, mai nou transmit ei înşişi în direct tot felul de aiureli, vorbesc singuri în faţa unui telefon nişte aberaţii de te doare mintea. Ce-i drept găsesc alte mii de taie-frunze-la-câini care îi urmăresc. Nu exploatează sub nicio formă această resursă inepuizabilă de informaţie şi această oportunitate de business. În mintea lor sunt nişte „operatori” extrem de importanţi care ar merita salarii în mii de euro dacă se poate, aşa ca în Germania. Întrebarea este ce firmă străină ar răsplăti cu mii de euro un angajat care nu ştie să facă nimic şi cu care trebuie să piardă mult timp, energie şi resurse să îl înveţe lucruri pe care trebuia el însuşi să le ştie fie din şcoală, fie de la alte cursuri pe care le-a urma singur, din proprie iniţiativă?
Conflictul s-a încheiat şi nemulţumiţii pare că au dispărut. Ceva mă face să cred că nu au existat nu ştiu ce presiuni. Celor 35 li s-a arătat contractul pe care l-au semnat când erau tare bucuroşi când au devenit din nimeni operatori. Atunci nu au citit altceva decât suma trecută în dreptul salariului. Acum au putut vedea că au mai avut şi obligaţia să nu îşi denigreze angajatorul, să nu îi pună în pericol afacerea. Cui i-ar plăcea să plătească un angajat, iar acesta să-i transmită live pe Facebook imagini din firma lui? Nimănui, indiferent dacă e român sau neamţ. Dacă nu vrei să munceşti, pleacă. I-aş spune şi eu, şi oricare. Ştiu povestea ajutorului de stat, dar acolo nu scrie că trebuie să-i dai salariu 1000 de euro unui necalificat. Scrie doar că trebuie să menţii locurile de muncă şi investiţia timp de 5 ani. Mai sunt trei. Apoi ceva mă face să cred că Leoni va lăsa România cu tot cu salariile ei mărite artificial de nişte guvernanţi inconştienţi care le-au dat impresia tuturor că prin puşculiţa bugetară ar curge numai lapte şi miere. Aşa cum s-a spus în conferinţa de ieri, în fiecare an se face o şedinţă de strategie şi se decide totul în funcţie de costuri. Pentru Leoni, România a început să devină prea costisitoare.
Ieri, şefii Leoni au venit în faţa opiniei publice şi au dat explicaţii clare, la obiect despre ce s-a întâmplat. Au făcut-o, deşi nu erau obligaţi. Până la urmă e un business privat. Cine vrea să muncească e în continuare acolo, cine nu vrea poate pleca. E foarte simplu. Cine vrea bani mai mulţi să aducă plus valoare, aş continua eu, pentru că avem în continuare bibliotecile deschise, acces la internet, cursuri la fiecare colţ de stradă. Nimeni nu ne opreşte să învăţăm, să ne schimbăm profesia dacă suntem nemulţumiţi de actuala.
E doar vina sau meritul nostru pentru cât câştigăm.
Job-urile de operator cablaje nu ar trebui plătite cu mai mult decât salariul minim. Cei care i-au manipulat pe amărâții aia săraci cu duhul ar trebuie să fie trimiși la plimbare. Leoni merită aprecieri pentru că a plătit ani de zile salarii unora care altfel ar fi îngroșat lista celor cu ajutor social.
-Leoni, a ridicat nivelul de trai din judetului BN, a creat plus valoare orasului ect.ect.Tot respectul!
ect?! Plus valoarea unei clase de oameni opresati, care isi suplimenteaza veniturile cat sa-si reproduca forta de munca astfel incat un anagajator atat de mare sa obtina profituri uriase! in aceasi cheie cu a jurnalistului foloseste internetul nu sa cietsti astfel de violente, ci mai degraba sa inveti ce inseamna ETC.
In judetul nostru si cei cu pregatire castiga putin. La patron daca nu faci parte din familia lui poti sa faci cate cursuri vrei ca nu poti sa avansezi, ba mai mult trebuie sa gasesti soluti sa repari toate prostiile facute de odraslele lui care au functi cheie in firma.
La stat daca nu esti un lingau de partid nici macar teoretic nu ai sansa sa avansezi in cariera. Pentru a face o firma care ulterior sa se poata dezvolta si nu ai relatii, initial trebuie sa ai ceva bani stransi, bani care bineinteles nu ii ai lucrand cinstit.
Nu rezolva nimeni problemele României cu un cimentariu legat de protestele de la Leoni. Cred ca au dreptate ambele parti. Dar cei cu bani multi ar trebui sa trăiasca câteva luni cu salariul minim. Ca sa vadă cum e. Ca nu mai știe.
Leoni nu va pleca. Au intrat singuri in capcana. Au calificat la locul de munca mii de operatori cablaje. In cazul in care se relocheaza, un alt investitor pe acelasi profil va navali sa profite de forta de munca ieftina si gata calificata. Si Leoni stie asta.
Cat de tare a afectat frauda aceea consistenta afacerea? Cat este acea valoare comparativ cu costurile de pregatire a muncitorilor aici? Cat sunt costurile de relocare intr-o tara care este categorizata ca „best cost country”? In cati ani s-ar recupera investitia mutarii? Fa un calcul macro (ca vorbim de milioane de euro) si cand ai raspunsul revino fu costurile investite in pregatirea omaneilor… probabil vei ramane socat sa vezi ca de fapt acele costuri sunt extrem de neglijabile fata de, spre exemplu, riscul incetarii productiei prin greve care ar aduce pe langa ore de munca platite pentru greva, lipsa unor produse catre client, penalitati de inatrziere, costuri ridicate de transport urgentat, costuri de munca suplimentara penteu a recupera… poate daca scoatem capul un bic din bula care o numin „lumea din creierul nostru” si mai citim cate ceva… asa cum ne indeamna Cristiana… poate poate intr-o zi vom ajunge ca si tara la un nivel superior… pana atunvi gandim in bula, judecam in bula, alegem in bula, ne frustram in bula si ne comparam cu altii fara macar sa ii intreb cum arata bula lor sau macar sa ne punem problema… da… usor de vorbit… vorba tipic romaneasca „statul ar trebui…..” urmata de tot felul de supozitii fara nici un fel de argumentatie sau documentatie… da.. tot timpul altii sunt cei care trebuie sa faca ceva. Nu noi. Statul. Angajatorul. Seful. Altii… oricine altcineva… romanul este doar pe post de receptor… el doar primeste ca altii trebuie sa dea.
Nu privi lucrurile așa simplist. Relocarea fabricii ar însemna mari perturbări de producție, noi calificări, absorbția forței de muncă. Unde în Ro mai există atâta forță de muncă, gata calificată? Nicăieri, țara e depopulată și nu mai sunt tineri.
Privește ce s-a întâmplat la Jucu, a plecat Nokia și în șase luni locația a fost ocupată de Bosch, care a profitat de faptul că cei dinainte i-au calificat oamenii. Aceleași autobuze duc la muncă aceiași oameni, și (am auzit) cu salarii ceva mai mari. Oricum, de Cluj. Credeți că muncitorii din Cj sunt mai grozavi decât cei din BN? Nu. Când a venit Leoni aici și-au făcut niște calcule de profitabilitate pe termen lung pornind de la două oportunități de afacere: forța de muncă plătită prost, nu ca la Cluj, și subvenția de la statul român. Banii nu sunt totul, când te referi la problema resursei umane. Mă îndoiesc că în România (și probabil chiar în estul Europei) mai există un bazin cu formă de muncă de câteva mii de oameni gata calificați pe domeniul ăsta. DIn acest motiv, dacă ar pleca din BN, locul eliberat ar fi ocupat imediat de altă firmă de profil, care s-ar bucura de o asemenea pleașcă. N-ar schimba decât culoarea la drapele.
@Daniel: relocarile se fac treptat, pe proiecte, pe termen lung. Exemplu pentru situatia de fata: Bistrita lucreaza la proiecte castigate de leoni in fata clientilor. Ce ii opreste ca toate de acuma sa le dyca direct in alte zone de productie, cele mici de la noi care pot fi relocate usor sa le mute si alea. Si incetul cu incetul, cand se termina proiectele LU si BR213 (daca ai habar) pur si simplu sa lichideze activitatea aici? Ce impact financiar ar avea? Da. Nici o firma de genul nu pleaca maine fara costuri uriase. Sunt corporatii care si-au asumat si astfel de costuri, insa la fel de simplu se poate face totul natural, in 3-5 ani… fara impact financiar major si cu o strategie de amortizare stabila.
Just saying…
Foarte bine punctat, Cristiana Sabau! Din pacate, exista si-ntre formatorii de opinie, intre jurnalisti, personaje care disemineaza mesaje nefavorabile investitorilor seriosi din lumea civilizata, investitori fara de care tara ar „geme” de someri si ar sta la „mila” muscalilor. In grupul nostalgicilor comunisti, Leoni si celelalte mari companii nord-atlantice, care au salvat economia tarii si care-o ajuta sa depaseasca inapoierea postcomunista, sunt „infierate” cu aceeasi „ura proletara” cu care „guresele” se manifestau impotriva „domnilor de la birouri”. De fapt, capacitatea antioccidentalilor de a patrunde fenomenele micro si macroeconomice ale lumii civilizate, mai toti „fosti”, odrasle ale lor sau turnatorii lor, este apropiata de cea a „taietorilor de frunze”.
Am observat şi eu că reprezentanţii Leoni erau certaţi ieri cu multă patimă de oameni care nu au avut în viaţa lor o firmă şi nu au idee ce înseamnă data de 25 a lunii, ziua în care plăteşti pentru angajaţii tăi la stat contribuţii la pensii, şomaj, sănătate. La 8000 de angajaţi, cred că suma achitată de Leoni nu e deloc mică mai ales în condiţiile în care s-a majorat salariul minim. Când ţipă unii au salarii prea mici de la „asupritorul străin” uită să spună că sunt asiguraţi, că vor lua pensie la bătrâneţe, că, în caz de şomaj nu rămân ai nimănui. Sunt multe aspecte pe care eu cred că oamenii care nu au depăşit niciodată statutul de angajaţi nu le înţeleg. Nici măcar nu merită să avem pretenţia.
Trebuie sa precizam totusi ca poate productia autohtona a fost falimentata , ingropata, distrusa intentionat pt a aduce magnificul „investitor strain”. Pe care apoi sa-l ridicam in slavi ca plateste salarii…
productia autohtona?
sticlarie, acumulatori, cabluri, prelucrare lemn, mase plastice,
productie netesute, prelucrare metal, etc..care’s dispãrute fratele meu?
Pai mai Bistritean, cine a ingropat economia? Cine a fost la putere 27 de ani? Investitorul strain? Sau tot necalificatul roman? (Vezi 90% din clasa politica)
stadt_bistritz CPL-ul de ce s-a inchis? Dar fabrica de bere?Dar….?Dar? Toata zona industriala „fratele meu”!
subscriu 100% cu ce a spus doamna Cristiana.
exact cum scriam ieri intr-un comentariu, mai avem de asimilat mult si bine mentalitatea si rigoarea altora; nu cred ca o sa reusim vreodata, dar asta e alta discutie.
din pacate, acest articol foarte pertinent nu cred ca-l vor citi cei care trebuie, „majoritatea oamenilor îşi pierd vremea doar pe reţele de socializare unde se uită la nişte fotografii adesea imbecile, mai nou transmit ei înşişi în direct tot felul de aiureli, vorbesc singuri în faţa unui telefon nişte aberaţii de te doare mintea. Ce-i drept găsesc alte mii de taie-frunze-la-câini care îi urmăresc….”
sa nu uitam totusi ca Leoni a primit ajutoare de stat cu gramada… zeci de milioane de euro… deci salariile angajatilor sunt de fapt tot niste ajutoare sociale…
10 milioane de euro, nu zeci
In urma cu ceva timp, Andrei Plesu semna in Dilema Veche un articol cu titlul „Ce ştii să faci?”, cu referire la anumiti indivizi care nestiind sa faca nimic, intra in politica. Numai ca astfel de indivizi sunt prea multi iar in politica nu-i loc pentru toti.
Editorialul doamnei Cristiana Sabău, este pana la urma un indemn catre fiecare sa-si puna mai intai aceeasi intrebare „Ce ştii să faci?”, si pe urma sa emita pretentii.
In zilele trecute, comentariile unor „optimisti” sustineau ca daca pleaca Leoni din Bistrita o sa vina altii in loc, asa cum s-a intamplat la Jucu, unde dupa plecarea Nokia a venit firma Bosch. Mai intai ca Bistrita nu e Cluj, unde exista 5 parcuri industriale, cu grad de ocupare ridicat, inclusiv Tetarom 3, (cel de la Jucu), pe cand la Bistrita, singurul parc industrial de la Sarata, sta nepopulat de aproape 2 ani. Apoi la Cluj exista forta de munca inalt calificata. Nu intamplator, orasul Cluj-Napoca este supranumit Silicon Valley al Europei de cand companii gigant, precum Facebook, Microsoft sau Google angajeaza specialisti in IT. Firmele IT s-au inmultit si in Romania si sunt in continua dezvoltare, pentru ca facultatile de profil, pregatesc si livreaza specialisti tot mai talentati. Numai in Cluj sunt 500 astfel de companii pentru care lucreaza peste 15 mii de angajati. Aici salariile sunt competitive cu cele obtinute in tari dezvoltate. Un programator talentat poate sa castige pana la 20 de mii de euro pe luna.
Prin urmare, conteaza ce ştii să faci.
in general, cei necalificati au pretentii foarte mari si se compara cu cei care in timp ce multi stateau pe prispa, ceilalti isi rodeau coatele prin scoli, isi puneau la bataie finantele si nu dormeau noptile.Este usor sa te uiti la cei din birouri cand tu nu ai facut nimic pentru tine, asteptand tot timpul sa faca altii.Cine le-ar mai asigura lor transport si conditii de munca civilizate, cate magazine, buticuri sau alte firme i-ar aduce din toate colturile judetului la munca? Nimeni. Sau extrem de putini, fiindcaangajatii nu iau in calcul cheltuielile firmei cu transportul lor, cu asigurarile si asa mai departe. Acuma toti ar vrea sa fie patroni!!! Poate vor intelege ca macar copii lor sa puna mana sa invete si sa se califice in meserii sau in domenii mai bine platite, nu sa ii tina prin cluburi si pe terasa 12 clase, iar dupa asta sa nu stie sa faca nimic.
guvernu sa mareasca salarul minim la o valaroare care iti permita sa traiesti decent !
va prostit mass media ca nu se poate .
totu se face in romania cu viteza melcului
romanu doarme pe el , ziaristi sindicate societate civila de forma .
si voi dati vina pe politicieni , ei sunt acolo sa va prosteasca si cum romanu e campion la prostie …
asta credeti ca e democratie sa voteazi o data la 4 ani ? si sa dormi ca ziaristi vegheaza pentru tine .
nivelul de trai e mare in comparatie cu prostia romanului norroc cu psd asta sa va mai da pomana ca vin liberali si va iau si pita de la gura
Jianule te angajez la mine.Pe bune. Trebuie doar sa vrei sa inveti si sa fi harnic. Schimba-ți atitudinea si hai sa dai o proba de lucru. Sunt antreprenor român , nu-mi favorizez neamurile si copiii au afacerile lor.
@ Contribuabilul, Da vin, dar mai inaite vreau sa stiu daca merita sa-mi pierd timpul cu o proba de lucru neplatita, spune-mi ce salar i-mi dai (fara abureli gen spor de fidelizare, tichete de masa si transport gratuit) pentru studi superioare si o vechime in munca de minim 10 ani?
Despre schimbarea atitudini: conteaza doar cat de eficent esti in munca nu daca ai plete sau cercel in nas.
Studii superioare și nu cunoști reguli elementare de gramatică (soluți, î-mi, studi, atitudini – de „eficent” nu zic nimic, probabil e o greșeală de tastare). Din cauza acestor Jieni merge țara așa cum merge, au terminat o „facultate” la distanță, de unde au ieșit mai proști decât au intrat, iar acum au pretenții că, vezi doamne, am studii superioare! Diploma ta e maculatură, valorează exact cât e valoarea cartonului pe care e tipărită, fii realist!
Iar tichetele de masă și transportul gratuit nu sunt abureli, le calculezi la salariu. Tichetele însemnă +200 lei la salariu, iar transportul gratuit, în funcție de distanța dintre domiciliu și locul de muncă, te mai scutește de 50-200 lei/lună.
Jianuleee… ești p… rău…
Pentru Iancu,
Eu prefer sa primesc toti bani in mana.
Contravaloarea tichetelor de masa eu vreau sa o primesc in bani lichizi si sa decid eu singur ce fac cu ei.
Prefer sa am un salariu bun si sa nu ma tiganesc pentru trasport gratuit.
Din punctul meu de vedere cea mai mare talharie este sporul de fidelizare, lafel munceste un amgajat cu experienta de o jumatate de an ca si cel cu experienta de 20 ani. Sporul de fidelizare este cea mai buna metoda de discriminare si de iniobagire a angajatilor.
Iancule te-ai aplecat pe analiza ortografica si-ai scapat din vedere esenta, se mai intampla.
@Zorro nu ai inteles nimic! Eu am si alte lucruri de facut decat sa explic la toti …
Doamn Cristiana, într-o oarecare măsură sunt de acord cu cele scrise în acest articol, însă aşa cum ziceați chiar d-voastră ,,e adevărat că nu ar avea de ce răspunde (domnii din birouri), dacă cineva nu ar face şi această muncă (muncitorii)…” În acest sens, pornind de la un vechi proverb german care zice ,,să-l asculți şi pe copilaşul din scutece, care chiar dacă plânge, are ceva de spus”, aş zice că noi cei de la birouri dacă soarta sau mintea ne-au dus să ocupăm nişte poziții mai sus-puse, nu ar trebui să le închidem gura scurt şi răspicat celor de la munca de jos cu expresii de genul ,,taci că nu ai şcoală!, taci că eşti țigan!, taci că eşti prost!”.Buni sau răi, cuminți sau deştepți, frumoşi sau mai puțn frumoşi, sunt semenii noştri şi până una-alta şi ei sunt utili societății. Nu cunosc nici o națiune unde toți sunt cu studii înalte sau unde toți sunt întreprinzători, însă în acelaşi timp nu cunosc o națiune în care îşi bat joc unii de alții aşa cum o facem noi… Părerea mea este că ar trebui să aplecăm mai mult urechea la ,,cei de jos”, măcar să simtă că cineva îi ascultă şi pe ei…
Bun articolul. La obiect. Sincer daca nu era Leoni cam care era nivelul de trai din județ? Unii uita ca daca nu era acest angajator nu aveau nici cu ce plăti utilitățile iar unii din cei care vin din alte localități de rău ce le e la serviciu au uitat sa mai pună mana sa cultive ceva prin gradina. Doar sunt salariați ,asta le e replica.
Faptul ca nu au școală înseamnă ca au voie sa-și bată joc de ei? D-na Sabau ați muncit stand în picioare opt ore și mai ales făcând același lucru sau operațiune zi de zi? De ce nu le sunt plătite orele suplimentare așa cum spune legea? Este ușor sa te dai mare ca ai o diploma dar cei care nu au diplome înseamnă ca sunt o subspecie umană și ca atare nu au nici un fel de drepturi? V-ați cam intors în atitudine mai zilele trecute erați foarte contrariata ca cei din Leoni nu v-au permis accesul în fabrică ca sa discutați cu protestatarii! Acum gata astia sunt fără diplome deci îi putem transforma în sclavi! Dacă nu au fost în stare sa învețe carte (nu contează ce, unde, și mai ales cum si-au obținut acea diploma) sunt obligați sa muncească cat mai mult și sa fie plătiti cât mai puțin ca așa vor niște directori de la Leoni! Iar dacă îndrăznesc sa își ceara drepturile îi dam afară ca sa scăpăm de cei care agita spiritele și așa este cel mai convenabil ca acei directori sa-și păstreze scaunele confortabile și călduțe! Nu sunteți corecta d-na Sabau! Ar trebui sa va gândiți ca acești oameni necalificați și fără diplome de mari studii ca a dvs. fac munci pe care dvs. nu ați fi în stare sa le faceți ca pe lângă cei de la Leoni exista și alte categorii fără studii sau diplome care fac munci gen ridicat gunoiul sau instalatori de apa și canal și poate ca ar trebui sa va întrebați cum ar fi viața dvs. de om cu diplomă dacă nu ar exista acești oameni sau cum ar fi sa va pută gunoiul neridicat sau sa va iasă buda în casă! Sau ar trebui sa aibă și astia facultate, masterate și doctorate ca sa nu îi criticați dvs?
Aici ar merita sa primim, noi cei din afara, niste lamuriri, sa putem privi obiectiv situatia. Orele suplimentare sunt obligatorii? Care este salariul unui muncitor la Leoni? Ce alte beneficii are? Care este raspunderea unui muncitor? Fac alte activitati in afara celor din fisa postului si nespecificate in contractul de munca? Sunt impiedicati sa demisioneze daca nu le convin conditiile? Si din cate stiu eu, cam asta inseamna sa ai o slujba. Sa stai un anumit numar de ore si sa faci in mare cam acelasi lucru zi de zi, contra unei sume de bani.
Mă confundaţi. Eu nu am vrut să discut cu protestarii pentru ca am înţeles ideea fără să ascult zeci de poveşti lacrimogene. Când eu învăţam, unii dintre ei băteau discotecile sau poate mingea pe maidan. Deci nu mă interesează ca stau 8 ore în picioare, cum nici pe ei nu i-a interesat că eu am stat cu ochii în cărţi până dimineaţa ani la rând. Pentru asta s-au pregătit.
Dar de lenea proverbială, antologică și ancestrală a românilor ați auzit ?
Dar de influența ajutoarelor sociale, care te fac să judecă că muncești degeaba, când primești tot cam atât cât un asistat social ?
Dar de lipsa de inițiativă a românului și de atrofierea organului gândirii – consecință a lipsei lui de funcționare și a consumului excesiv de băuturi alcoolice – s-a auzit ?
Toți vor bani mai mulți, muncă mai puțină și au și soluții pentru asta !
Dar niciunul din ei nu-și face propria afacere, prin care să-și dovedească competența și să infirme cele de mai sus.
Suntem condamnați la moarte dacă nu vine o guvernare care să aibă ca deviză ”primești câte valorează ceea ce faci” , iar ”diplomele tale sunt zero pentru angajator” .
Jiane cu părere de rău trebuie să-ți spun ca posmagii nu-s muiați și că nu este nevoie să mai dai proba de lucru la mine.
Atitudinea dumneavoastra este de vină. Incercati va rog pe Strada Industriei poate gasiți ceva potrivit cu pregătirea dumneavoastră
Despre atitudine: Este numai alegerea dumneavoastră dacă doriți să fiți înconjurat doar de ‘yes people’, care sa fie întodeauna deacord cu dumneavoastră indiferent dacă gândiți bine sau dacă ați luat-o pe arătură. Sau alegeți să fiți înconjurat de oameni de valoare care au făcut ceva în viața lor. Nu-i nici un bai, noi avem locul nostru.
Pentru contribuabil cu părere de rău tot în capitalismul de cumetrie trăiești.
Ai făcut tot ce ai putut pentru a evita să spui o sumă pentru salariu oferi. Se vede că îți este jenă cu salariul pe care îl oferi angajaților tăi.
Eu de mult nu mai pun botul să mă duc la interviuri dacă nu știu dinaite suma de pornire. Dacă suma îmi convine merg să văd cum stă treaba dacă nu îmi văd de treburile mele.
textul asta e o mostra de neoliberalism, doctrina criminala a lui Milton Friedman! n-as fi crezut ca mai exista in tara asta, atat de lovita de cacatpitalism, indivizi care sa sustina asemenea mizerii!
Doamna Cristina Sabau nici habar nu aveti ce este in leoni,sunt destui la birou sa ia bani de pe spatele operatorilor si daca le dai sa faca un cablaj nu stie nimic cum sal faca,numa cat au teorie ati putea sa nu vorbiti degeaba.Dar asa va place sa va bagati nasu casa aveti articole de doi bani.
ps: încă ceva : 20 de ani de muncă în Occident mi-au demonstrat că succesul și prestigiul unei companii, a unui brand , sau cum doriți să numim o întreprindere , pornește de la femeia de serviciu și termină la CEO, nicidecum invers. Înainte de asta , 2 ( două ) zile de activitate în câmpul muncii din România mi-au fost de ajuns să pricep că meritocrația la români capătă valoare abia dacă ești plodul LUI , cumătrul LUI , ești dispus să ,,marchezi plicul” și foarte important, să fii adeptul filosofiei ,,capul plecat, sabia nu-l taie”.
Nu cunosc detalii despre tărășenia Leoni , însă am impresia că această afacere își marchează autogoluri consecutive. Și în Germania au avut parte de proteste cu ceva timp în urmă , numai că acolo legislația muncii nu doar protejează angajatul, aproape că îl blindează în relația cu patronatul. Să fie sănătoși, dacă vor să rămână, bine, dacă nu…rechini mai mari ca ei pândesc după ușă.
Mi se par niste dobitoci cei care isi doresc ca leoni sa plece din bistrita! „orasul e plin de locuri de munca” „in alta parte salariile sunt mai mari”…ok,eu nu sunt experta in piata muncii,dar ma intreb:cate locuri de munca sunt in oras?
100? 500? 1000? Pentru ca sunt sigura ca nu sunt 8000!!!!
Oare ia cineva in calcul impactul care l-ar avea plecarea nemtilor de aici? Un calcul simplu arata ca 8000 de angajati cu salariul minim primesc salarii peste 2.5 milioane de euro in fiecare luna! EURO!!!!
Bani care se cheltuie tot in judet…Cam cate magazine,firme si afaceri locale ar disparea daca nu ar exista acesti bani???
Cam cate persoane ar fi in incapacitate de plata a ratelor si apoi executate silit??? Degeaba ii blamati pe cei de la birouri…tot ei o sa-si gaseasca mai repede un loc de munca; tot managerii o sa fie „vanati” de companiile de recrutare,iar cei multi si necalificati o sa stea pe marginea santului si o sa se gandeasca ce bine era cand erau nemtii in bistrita!
eu nu am inteles de ce sunt numiti sclavi muncitorii de la leoni…cat timp salariul este mai mare sau egal cu minimul pe economie,iar muncitorii nu sunt legati cu lanturi, e doar alegerea lor sa munceasca acolo. Nu va convine salariul si credeti ca meritati mai mult? Foarte bine! Plecati la alt angajator sau si mai bine,incepeti o afacere pe cont propriu! Asta e o gandire sanatoasa intr-o economie de piata!
E la fel ca la piata in decebal…iti convine sa dai 50 lei pe un kilogram de cirese,ii dai; nu-ti convine,astepti sa se faca 10 kilogramul. Inca nu am auzit sa faca greva un vanzator din piata ca nu are clienti…si nici nu am auzit sa fie fortat un client sa cumpere cirese daca el vrea capsuni.
Nu poti sa ii fortezi pe nemti sa iti dea mai multi bani decat ii obliga statul. Iti convine salariul in leoni,ramai;nu-ti convine iti cauti alt job…asta daca esti capabil si ai chef de munca…daca cauti doar”combinatii” si „invarteli”,adica munca putina si bani muuuuulti nu o sa gasiti nici un patron/angajator ca sa va multumeasca.
Alina Pop – Citat: „ Mi se par niste dobitoci cei care isi doresc ca leoni sa plece din bistrita!”
Cum? Adică toţi cei care nu sunt de aceeaşi părere cu tine sunt nişte dobitoci? Cine te-a împuternicit pe tine să jigneşti atâţia oameni? Citit-ai oare Constitutia? Nu ştiu cine eşti, DAR DACĂ eşti cea descrisă mai jos, atunci nu mai am nici un comentariu…
http://gazetadebistrita.ro/dosare-intocmite-la-plezneala-in-bn-circa-400-de-ajutoare-sociale-acordate-ilegal/
„…Astfel, potrivit locţiitorului purtătorului de cuvânt al Prefecturii Bistriţa – Năsăud, Alina Pop, până la data de 25 august 2010- au fost verificate 35 de unităţi administrativ teritoriale din judeţ.”
http://bistritaonline.ro/2012/05/14/foto-fetitele-din-prefectura-raman-somere-unde-sa-se-angajeze-aveti-idei/
,,Scurtă descriere : Alina Pop – frumoasa brunetă a colaborat îndeaproape cu prefectul Florian și a condus cu tact și inteligență fiecare acțiune care i s-a încredințat. Discretă în ce privește aparițiile publice, domnișoara Pop și-a deschis depozite în bancă și a depus vreo 250 de milioane de lei vechi. Asta numai în 2010, conform declarației de avere”.
Stau si ma crucesc in ce societate traiesc…
La articolele astea lumea se plange de stat, de angajator, de salariul primit care intamplarea face ca in cazul de fata e mai marr decat minimul pe economie. Se plange de „saracii anagajti leoni histrita” de parca au gost luati cu arcanu si trimisi la mumca silnica… mesajul din partea leoni cred ca a fost simplu la un moment dat: cui nu ii convine e liber sa plece. In loc sa stati sa va varsati frustrarile pe net… cautati un alt loc de munca…. aaaa… nu gasiti la pregatirea pe care o aveti? Awwww… mi se rupe inima (da, eram itonic)…
E usor sa te plangi, e usor sa fie vina altuia, dar niciodata a ta…
Si ca sa continui… tot in presa bistriteana se vorbeste zilele astea de 5 tineri morti. Dumnezeu sa-i odihneasca si multa tarie familiilor… insa aceasi societate sta si se plange in commenturi de „viteza excesiva a trenului” sau de „decat custi de veverite in parc mai bine o bariera” sau „sa vine primarul ca daca erau copii lui…”
Da mai fratilor… astia suntem, asta ne e cultura, asta ne e nivelul la care ne pregatim rationamentul si argumentele in cap… asta e logica (or lack there of) cu care ne pregatim voturile si evaluarea clasei politice.
O societate plina de Feux Martyr si un popor care avem in sange „e vina asupritorilor”…
Oameni buni, nu mai traim demult in vremea navalirilor turcesti si a muncii silnice. Nu mai traim demult in era in care acces la o carte avea doar nobilimea… dar din pacate traim intr-o era in care suntem dependenti de suferinta si nu facem nici macar minimul (zic minim ca resurse avem la indemana multe) sa iesim din rahat.
Da. Felicitari Cristiana… cheia la a iesi din asta e in mana fiecaruira… dar din pacate consider articolul tau lipsit de sens… nu din cauza ca nu e bine ce spui, dar uneori omul trebuie sa aiba minima dorinta de a face ceva singur… ori traim intr-o societate din pacate, formata preponderent din „para malaiata in gura lui natafleata” in care tot ce e rau este proiectat in „ceilalti” si care se asteapta sa primeasca de la „stat” cate 10 pesti pe zi, chiar daca mananca doar 5 si nu s-ar atinge de undita pusa la dispozitie ca deh… e treaba „celorlalti”.
Desteapta-te romane din nepasarea cronica asupra propriului tau comportament.
Sa traiti bine… asa cum zicea un „clasic”… sau ma rog… atat de bine cat va asterneti.
@Petronela Rai- e doar o coincidenta de nume intre mine si doamna respectiva.
Tipic romanesc: din tot comentariul ai ramas doar cu cuvantul „dobitoci” si apoi ai trecut la atac…
E vorba de cei care isi doresc sa plece leoni fara un motiv intemeiat,doar asa „ca sa moara capra vecinului” fara sa se gandeasca la urmari…
APOI DRAGILOR EU AM LUCRAT 27 DE ANI IN ACUMULATORU DAR AM STIUT UN LUCRU SFANT CA SA IEU BANI TREBE SA PRODUC MARFA MARFA TREBE VANDUTA .DACA AM VRUT BANI MAI MULTI AM PRODUS MAI MULT CA SA SE VANDA MARFA MEA TRBE SA FIE DE CALITATE CAND VINZI CEVA TRBE SA FIE BUN . AI UN LUCRU BUN IL VEDE LUMEA LA TINE TE INTREABA DOMLE DE UNDE IL AI TU RAAASPUNZI DE ACOLO EL ITI SPUNE MERG SA-MI IAU SI EU ASA CA DRAGILOR SA NU MAI ASTEPTAM POMENE LA MUNCAAA.