Primăria Bistrița face cunoscută intenţia de a atribui contracte de finanţare nerambursabilă pentru anul de execuţie financiară 2017. Astfel, în perioada 21 martie – 10 aprilie, municipalitatea lansează sesiunea de selecţie a proiectelor care vor beneficia de finanţare nerambursabilă de la bugetul local pe anul 2017, în baza Legii nr. 350 din 2 decembrie 2005.
660.000 de lei este suma totală alocată, după cum urmează: Tineret – 70.000 lei, Sport (sporturi individuale și sportul pentru toți) – 120.000 lei, Educație – 80.000 lei, Protecția mediului – 50.000 lei, relații internaționale – 60.000 lei, Interdisciplinar – 80.000 lei, Social – 80.000 lei, Cultură – 120.000 lei.
Nu a fost repartizat niciun leu pentru jocuri sportive. Anul trecut, municipalitatea nu a alocat niciun leu pentru jocuri sportive, deși au fost repartizați bani și depuse proiecte.
Valoarea finanţării solicitate/proiect se va încadra între 3.000 şi 15.000 lei pentru proiectele din domeniile tineret, protecţia mediului, sport – subdomeniile sporturi individuale şi sportul pentru toţi, cultură, educaţie, social, relaţii internaţionale şi interdisciplinar şi între 3.000 şi 15.000 lei pentru proiectele din domeniul sport (sporturi individuale și sportul pentru toți).
Pe plan local, acordarea de finanţări nerambursabile din fondurile bugetului local al municipiului Bistriţa este reglementată de ghidurile solicitanţilor privind regimul finanţărilor nerambursabile alocate de la bugetul local al municipiului Bistriţa pentru activităţi nonprofit de interes local în anul 2017, care pot fi consultate pe site-ul Primăriei Bistriţa, la adresa www.primariabistrita.ro, secţiunea „Consiliul local”, rubrica „Finanţări nerambursabile” sau la Registratura Primăriei municipiului Bistriţa, situată în localitatea Bistriţa, strada Gheorghe Şincai, nr. 2.
Solicitanţii pot fi persoane fizice sau persoane juridice fără scop patrimonial – asociaţii sau fundaţii constituite conform legii sau culte religioase recunoscute conform legii, care depun propuneri de proiecte pentru activităţi nonprofit de interes general: tineret, protecţia mediului, sport, cultură, educaţie, social, relaţii internaţionale şi interdisciplinar.
Obiectivul prioritar al programului de finanţare pentru anul 2017 este „Dinamizarea Târgului Mare al Bistriţei, care va avea loc în perioada 19 – 27 august 2017”. Obiectiv secundar: punerea în valoare a zonei pietonale Liviu Rebreanu, a celor 3 axe turistice: Axa Coroanei, Axa Breslelor şi Axa Artelor (Pavilionul Artelor, Piaţa Mică şi Piaţa Palatului Culturii), a Parcului Municipal, a Centrului de Artă Tradiţională „Casa cu Lei”, a Pădurii Schulerwald, a Complexului Heidenfeld şi a Ştrandului Municipal, prin organizarea de activităţi culturale, sportive, ecologice, sociale, educative, de tineret şi de promovare turistică.
Cererile de finanţare, întocmite conform modelelor prevăzute în ghidurile solicitanţilor, se vor depune la Registratura Primăriei. Durata proiectelor se va încadra în intervalul de timp cuprins între 15 mai şi 15 noiembrie 2017, cu excepţia proiectelor care presupun activităţi prevăzute pentru luna decembrie 2017.
Termenul limită de depunere a proiectelor pentru care se solicită finanţare nerambursabilă este 10 aprilie 2017, ora 16.00.
Accelerarea procedurii de selecţie se datorează necesităţii de demarare a proiectelor asociaţiilor şi fundaţiilor din municipiul Bistriţa care solicită finanţare de la bugetul local. Selecţia şi evaluarea proiectelor va avea loc în perioada 11 – 20 aprilie 2017, lista finală a câştigătorilor fiind aprobată prin Hotărâre a Consiliului Local.
Consiliul Local Bistrița a aprobat în 31 ianuarie ghidurile solicitanţilor de finanţare nerambursabilă de la bugetul local pe anul 2017 pentru activităţi nonprofit de interes local, în baza Legii nr. 350/2005. Deoarece Consiliul Local poate cofinanţa proiectele beneficiarilor cu maxim 90% din bugetul total al proiectului, beneficiarul finanţării trebuie sa asigure o contribuţie proprie de minim 10%.
Nici vorba de prioritati. Nu astea sunt ele, cu adevarat. Prioritatile le stiu cel mai bine bistritenii care stau pe drumurile desfundate de pamant, fara canalizari si lumini stradale. Prioritatile au fost descrise foarte bine si de ASOC. BISTRITA CIVICA la dezbaterile pe BUGET. Restul este consum de bani nejustificat din partea Administratiei si a Primarului, sub pretextul ca au haturile in maini.