Actualitate

Câți bani primesc părinții din județ care au copii mici. Localitățile cu cei mai mulți/puțini

Familiile din județul Bistrița-Năsăud care au adus pe lume copii primesc bani lunar de la stat ca să-i poată crește. În cursul lunii trecute, statul i-a sprijinit cu peste 7 milioane de lei pe cei 3333 de părinți din județ care au solicitat indemnizație de creștere a copilului.

Indemnizația de creștere copil trebuie să fie singura sursă de venit a părintelui care decide să stea acasă să-și crească copilul până când acesta împlinește doi ani, respectiv 3 ani – în cazul copilului cu handicap. Valoarea minimă a indemnizației pentru creșterea copilului a crescut, de la 1 ianuarie 2018, de la 1.233 la 1.250 de lei, fiind raportată acum la valoarea indicelui social de referință (ISR).

Cei mai mulți părinți care primesc indemnizația, peste o mie, sunt din Bistrița, pe locul al doilea fiind orașul Sângeorz-Băi cu 241 de beneficiari, iar pe locul al treilea Beclean cu 132.

Dintre comune, se remarcă Maieru, cu 107 beneficiari, Feldru cu 95 și Dumitra cu 84 de beneficiari ai indemnizației de creștere a copilului.

Cele mai puține familii care au adus pe lume copii sunt în Silivașu de Cîmpie – 1, Miceștii de Cîmpie – 5 și Milaș – 6.

Indemnizația pentru creșterea copilulu se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate de părinte în ultimele 12 luni consecutive din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului.

În cazul în care părintele nu a realizat venituri în cele 12 luni anterioare datei nașterii copilului, valoarea acesteia va fi de 85% din salariul minim brut pe țară care în 2022 este de 2.550 lei pe lună, începând de la 1 ianuarie 2022, potrivit Hotărârii de Guvern 1071 din 4 octombrie 2021.

Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de maximum doi ani de la nașterea copilului sau pe o perioadă de trei ani, în cazul copiilor care suferă de un handicap. De acest tip de concediu poate beneficia oricare dintre părinții copilului.

Concediul și indemnizația de creștere a copilului se pot acorda atât părinților naturali, cât și celor adoptivi sau tutorilor legali, în condițiile în care aceștia au obținut venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi an anterior datei naşterii copilului, preluării tutelei sau adopției copilului.

De asemenea, pentru a putea beneficia de concediul de creștere a copilului, părinții trebuie să aibă domiciliul sau reședința legală în România, să locuiască împreună cu copilul pentru care se solicită acest drept și să se ocupe de creșterea și îngrijirea acestuia.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.