Ploile torențiale din luna iunie au creat pagube însemnate în infrastructură, însă a fost întocmit deja un proiect de hotărâre de Guvern pentru ca atât Consiliul Județean Bistrița-Năsăud cât și 40 de comune să primească despăgubiri cât mai repede, iar autoritățile să poată reface drumuri, poduri și podețe distruse de ape, a declarat prefectul Stelian Dolha.
”De la începutul lunii iunie, am avut o succesiune de coduri galbene, portocalii, roșii, care au afectat mult județul Bistrița-Năsăud: gospodării, drumuri naționale, județene, comunale, agricole și forestiere inundate. Am încercat să ajung în cât mai multe localități afectate fără a-i anunța pe primari pentru că am vrut să stau de vorbă cu oamenii, să văd care sunt reacțiile lor, să le ascult temerile și neliniștile legate de ziua de mâine. Apoi am trimis, prin Ordin al Prefectului, Comisia specială de evaluare a pagubelor și am reușit să ajungem la patru comisii pe zi, așa încât am reușit să încheiem o primă perioadă de evaluare 9-30 iunie ca să facem proiectul de hotărâre și să îl trimitem către Guvern. Au fost inventariate drumurile județene, comunale, agricole, forestiere, străzi, poduri, podețe eroziuni de mal aflate aflate în proprietatea a 40 de unități administrativ-teritoriale (UAT). Avem pagube evaluate la circa 20,3 milioane de lei în toate acestea. Am suplimentat numărul de comisii ca să intrăm în primul val de despăgubiri care se acordă la nivel național”, a spus prefectul.
Stelian Dolha a declarat că cei mai mulți bani va primi comuna Rodna – 3,6 milioane de lei, urmată de Lunca Ilvei – 2,3 milioane de lei, Budacu de Jos – 1,8 milioane de lei și Feldru – 1,5 milioane de lei.
Consiliul Județean Bistrița-Năsăud va primi la rândul lui 1,87 milioane de lei pentru infrastructura afectată de inundații. ”Asta ca să nu se mai plângă președintele Consiliului Județean că nu are bani alocați de la Guvernul României”, a declarat prefectul.
Prefectul a mai spus că a fost extrem de neplăcut surprins de felul în care arată multe drumuri, poduri și podețe construite prin PNDL.
”Sunt multe lucruri făcute de mântuială, fușărite, foarte multe pe PNDL. Am văzut drumuri care nu au șanțuri de scurgere, poduri, podețe subdimensionate care nu erau terminate, șanțuri care nu duceau nicăieri, înfundate, care erau lăsate așa în fața caselor oamenilor. La Nimigea, spre exemplu, era un astfel de șanț unde s-a adunat foarte multă apă care s-a scurs în casele și beciurile oamenilor. Șanțul trebuia făcut până într-o vale mai mare în care să se scurgă. Nu a existat nimic. La Rodna, am văzut o stradă recent asfaltată care a fost efectiv măturată. Eu nu am mai văzut deloc asfalt acolo. Cum e posibil să vină o apă mai mare și să măture asfaltul? Am mai văzut și garaje construite pe văi efectiv, anomalii urbanistice inimaginabile. Eu nu știu cine le-a construit. Pe de altă parte, foarte multe dintre văile noastre sunt colmatate. Nu au fost decolmatate ani la rând. Sunt decolmatate numai în campanii electorale sau așteptăm viituri și apoi vedem ce se întâmplă?”, a întrebat retoric prefectul.
Stelian Dolha s-a declarat nemulțumit și de felul în care primarii din două comune au intervenit în ajutorul oamenilor.
”Am văzut primari care au ajuns în locurile calamitate din comunele lor după ce am ajuns eu. Nu se poate să ajungă înaintea ta prefectul și tu, ca primar, să ajungi la 2-3 ore după când știi că ai inundații în comuna ta. Două astfel de cazuri am avut: Negrilești și Rodna. Primarul din Rodna a ieșit că a venit președintele CJ să îl scoată din casă pentru că altfel nu cred că ieșea deloc. La Negrilești, a ajuns primarul la trei ore după mine. Inadmisibil așa ceva!”, a spus prefectul Stelian Dolha.
Prefectul a anunțat că urmarea celor constatate, în perioada următoare, are de gând să facă un inventar al lucrărilor realizate în județ prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
”E clar că trebuie chemat Inspectoratul de Stat în Construcții să ne spună ce s-a întâmplat acolo. Cineva trebuie să răspundă cine a semnat notele de recepție. Nu putem să spunem doar că am avut viituri, iar lucrările de proastă calitate pe care le-am descoperit acum să le trecem cu vederea pentru că vorbim de bani publici”, a spus Dolha, potrivit căruia în perioada următoare se vor face centralizările pentru alte 6-7 UAT afectate de cod roșu.
În ceea ce privește persoanele fizice afectate de inundații, prefectul a spus că aici lucrurile sunt mai complicate fiindcă oamenii nu și-au încheiat asigurarea obligatorie, însă Guvernul a găsit o soluție și în cazul lor.
”Cele mai multe gospodării nu au asigurarea obligatorie. Totuși, nu îi putem lăsa sub cerul liber pe acești oameni așa că mă bucur că Guvernul a aprobat în 25 iunie a.c. un act normativ prin care va asigura sume de bani în funcție de gradul de afectare a locuințelor care ține cont și de situația individuală a fiecăruia. Sumele pot ajunge până la 5.000 de lei, nu sunt acoperitoare, dar e totuși ceva. Banii se dau prin AJPIS fără anchetă socială și fără cerere, cu semnătura primarului și prefectului, pe baza unor borderouri făcute de UAT. Așa se vor da banii”, a mai spus prefectul Stelian Dolha.
Of,of,politică și numai politică.Bani aruncați pe apa sîmbetei,dacă tot e vorba de ape și de pagube.Eu trăiesc în Feldru și înafară de cîteva curți și beciuri inundate din cauza șanțurilor necurățate ,nu știu de pagube de 1 600 000 lei (335 000 euro) Eu personal o să propun în Consiliul Local ca acești bani să fie folosiți pt împăduriri,că de aici avem necazuri,eventual ceva îndiguiri,altfel sunt bani risipiți pt campanie electorală.Dacă tot am văzut critici la adresa primarilor și vă cred,atunci spuneți de toți,nu doar de cei din tabăra adversă.Ex la Feldru multe milioane de euro primite prin PNDL s-au păpat pe lucrări ffff scumpe și de mîntuială,cum ar fi trotuarele,podul peste Someș la Cip pt cîteva familii,unde s-au primit bani prin PNDL 1 200 000 de mii,iar din bugetul local s-au mai alocat 600 000 de lei pt avize,comisioane ș.a.m.d. Mă opresc că și așa cred că am supărat destul.
P.S. Dacă vreți să vedeți poze cu un trotuar făcut prin PNDL,intrați pe pagina mea de facebook Stefan Singeorzan.
Numai Covidul ne poate scăpa de mârșăvia afișată de ciuma roșie și de pnl/pdl!