Actualitate

Câţi români se uită zilnic la televizor şi care sunt programele preferate

Un procent de 83% dintre români se uită zilnic la televizor, programele zilnice preferate de aceştia fiind ştirile (81%), în timp ce 29% dintre telespectatori nu se uită niciodată la emisiunile de cultură şi artă, potrivit unei cercetări realizate de IRES. Vezi câţi oameni urmăresc televiziuni locale.

Potrivit cercetării, 83% dintre români se uită zilnic la televizor, în timp ce 10% – se uită de câteva ori pe săptămână, iar 3% – o dată pe săptămână, 1% – cel puţin o dată pe lună. Numai 0,4% dintre români spun că nu se uită niciodată la televizor. Procentele sunt aproximativ similare cu anul 2007, când un sondaj realizat de Insomar la comanda CNA arăta că 82% din români se uită zilnic la televizor.

Persoanele cu studii superioare tind să se uite zilnic la televizor într-un procent mai mare (88,1%) decât cele cu studii medii (83,4%) şi cele cu studii elementare (77,8%).

Cei mai mulţi dintre cei chestionaţi consideră că vizionarea unor programe TV i-a ajutat să înţeleagă mai bine: problemele sociale cu care se confruntă România (78%), situaţia corupţiei din România (74%), situaţia României ca stat membru al UE (71%), situaţia economică din România (71%), situaţia politică internaţională (71%) şi situaţia politică din România (68%).

Pe de altă parte, potrivit cercetării preluate de Mediafax, a crescut proporţia emisiunilor informative şi dependenţa oamenilor de ştiri şi de agenda publică prezentată de televiziuni.

57% dintre cei chestionaţi au spus că motivul pentru care decid să urmărească un program sau o emisiune TV este: pentru informare/ dorinţa de a afla ce se întâmplă (57%), divertismentul/ relaxarea (8%), ocuparea timpului liber (4%), lipsa de ocupaţie/ plictiseala (3%), pentru cultura generală (1%) şi vizionarea filmelor (1%).

Astfel, potrivit cercetării, 81% dintre respondenţi au spus că urmăresc zilnic jurnale de ştiri la TV, 11% – de câteva ori pe săptămână, 3% – o dată pe săptămână şi 2% – niciodată.

În schimb, talk show-urile (dezbateri politice, cetăteneşti etc.) de la TV sunt urmărite zilnic de 16% dintre respondenţi, de câteva ori pe săptămână de 23% din aceştia şi o dată pe săptămână de 12%. În acelaşi timp, 29% din cei chestionaţi au spus că nu se uită niciodată la talk show-uri. Pe de altă parte, emisiunile sociale (anchete, reportaje etc.) sunt urmărite zilnic de doar 9% din respondenţi, de câteva ori pe săptămână de 27% şi niciodată de 26%.

Cercetarea mai arată că 13% dintre respondenţi urmăresc zilnic la TV filme documentare (istorie, ştiinţă, natură etc.), iar 24% – de câteva ori pe săptămână, tot 24% – o dată pe săptămână, 7% – cel puţin o dată pe lună, iar 16% – niciodată.

Pe de altă parte, 21% spun că urmăresc zilnic la TV filme artistice, iar 23% se uită în fiecare zi la seriale. Telenovelele sunt urmărite zilnic de 12% dintre telespectatori (preponderent femei, cu studii elementare, din mediul rural), în timp ce 65% susţin că nu se uită niciodată la astfel de programe.

În ceea ce priveşte muzica/ divertismentul la TV, 26% din oameni urmăresc astfel de programe zilnic, iar emisiunile de tip reality show sunt urmărite zilnic de 9% dintre telespectatori, de câteva ori pe săptămână de 21% dintre cei chestionaţi, în timp ce 36% spun că nu se uită niciodată la astfel de programe.

Pe de altă parte, 29% din cei chestionaţi nu se uită niciodată la emisiuni de cultură şi artă, în timp ce doar 6% se uită zilnic la astfel de programe, iar 21% – de câteva ori pe săptămână.

Emisiuni sportive la TV sunt urmărite de 25% dintre cei chestionaţi zilnic, de 12% – de câteva ori pe săptămână, în timp ce 31% din respondenţi au spus că nu urmăresc le niciodată.

Cercetarea mai arată că 28% dintre telespectatori urmăresc televiziuni locale, spre deosebire de 71% care au spus că nu urmăresc posturi TV din provincie. Principala televiziune locală vizionată este Neptun TV, 7,1% dintre cei chestionaţi precizând că urmăresc acest post.

Principalele surse folosite de telespectatori pentru a afla programele televiziunilor sunt teletextul (27%), ziarele (26%), internetul (25%) şi revistele (11%), în timp ce 30% din respondenţi spun că nu caută programele TV.

Doar 5% dintre respondenţi au spus că urmăresc emisiuni TV la locul de muncă (în medie 5,7 ore pe zi) şi 10%, în locuri publice (în medie 1,7 ore).

Cei mai mulţi români (peste 70%) consideră că televiziunile sunt dispuse să difuzeze orice de dragul audienţei şi că statul ar trebui să intervină pentru a opri emisiunile care aduc atingere bunului-gust, în timp ce 65% dintre oameni cred că posturile manipulează.

Cei mai mulţi români (98%) consideră că televiziunea ar trebui să aibă şi un rol educativ, iar 82% dintre cei chestionaţi cred că publicul român are un nivel de educaţie scăzut. În mod paradoxal însă, 89% dintre telespectatori spun că pot decide singuri dacă o emisiune merită să fie urmărită sau nu.

Foto: flickr.com

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.