Social

Căutăm brânzeturile de la ciobani crezând că sunt sănătoase. În realitate însă…

Produsele lactate pe care le cumpărăm de la țărani crezând că sunt naturale și sănătoase pot fi în realitate pline de reziduuri de substanțe cancerigene și aceasta pentru că unii ciobani administrează singuri, după ureche, diverse medicamente animalelor – inclusiv vaccinuri – pe care le cumpără din farmacii veterinare fără nicio opreliște.

Medicul veterinar Petru Mureșan din Șintereag a spus, într-o dezbatere găzduită de Agraria, că există legislație în ce privește medicamentul de uz veterinar, dar aceasta nu se respectă.

”În privința medicamentului veterinar se spune cum circulă, cine are dreptul să-l folosească, dar te poți duce la orice oră în orice farmacie veterinară și poți cumpăra un flacon de antibiotic, de ivermectină sau chiar vaccinuri. Chiar m-a sunat cineva să mă întrebe cum se utilizează vaccinul de avort salomenic. Omul, crescător de ovine, se duce în farmacie, își cumpără vaccinul și se duce acasă și îl face. Odată că noi pierdem foarte mult financiar din lucrul acesta că nu gestionăm noi medicamentul, dar marea problemă este securitatea alimentară”, a spus dr. Mureșan.

El a explicat că medicamentul, nefiind administrat de un medic veterinar, acesta din urmă nu poate garanta ca specialist calitatea alimentului care pleacă de la țară pentru că nu are controlul asupra aceea ce se administrează animalului.

”Pentru o turmă de 200 de oi, ciobanul cumpără o canistră de produs antihelmintic și îl administrează singur așa cum se descurcă el. Omul mulge laptele, îl vinde sau face din el caș, iar laptele respectiv e plin de reziduuri substanța respectivă. Altcineva cumpără și mănâncă (produsul respectiv – n.r.) în condițiile în care există studii care demonstrează că aceste medicamente sunt produse înalt cancerigene. Vă dați seama câtă populație mănâncă produsele acestea? Să nu credeți că cele care vin import nu sunt tot așa. Vorbim de sănătatea populației aici”, a spus dr. Mureșan.

El a adăugat că are responsabilitatea siguranței alimentare în zona unde profesează. ”Medicul veterinar de la țară e primul care pune ștampila (în sens metaforic vorbind -n.a.) pe ou, pe lapte. Un medic veterinar nu e un simplu clăcaș, ci e un intelectual, un om care tot timpul trebuie să se pregătească. În meseria asta pe care eu o consider o artă trebuie să fii tot timpul la curent cu ce e nou, să cumperi și să citești cărți, reviste dacă vrei să fii în pas cu ultimele noutăți în ce privește tratamentele, medicamentele și analizele”, a spus dr. Petru Mureșan.

El a vorbit și despre prestigiul care, mai ales în mediul rural, s-a pierdut.

”Acum 20 și de ani, când treceam pe stradă, omul îmi spunea: să trăiți, domnul doctor! Acum, când mă vede gospodarul zice: iar o venit ăsta să ne ia banii. Acum 26 de ani când am venit în comuna Șintereag, aveam vreo 1780 de bovine și vreo 50 de bubaline, Astăzi, mai am vreo 250 de bovine matcă. E o scădere fantastică. Dacă un coleg de la un cabinet privat din mediul urban ia ușor pentru o vaccinare profilactică la un câine 150-200 de lei, eu dacă îi cer la proprietar pentru Grivei, mă ia la fugă cu coasa sau cu furca. Concesiunea e vială pentru ca ea reprezintă în zona mea 60-70% din venituri, iar în sud și Moldova, 80-90% din venituri. Fără concesiunea aceasta nu se poate supraviețui. Am auzit că spun unii că luăm 10.000 de lei de pomană, dar nu e așa. Medicul veterinar în comuna în care activează are rolul să supravegheze apariția bolilor periculoase, vorbim de rabia, antraxul, boli contagioase la animale, să nu le lăsăm să decimeze efective”, a adăugat dr. Mureșan.

În privința legilor care există, dar nu sunt respectate, el a mai menționat și cea privind circulația animalelor.

”Legat de circulația animalelor sunt legi care spun la câte zile se identifică ovina sau bovina, cum se fac formularele de mișcare, cine le avizează, care sunt condițiile de transport. Nimeni nu le respectă. Există afaceriștii de animale, așa-numiții sfârnari, care au relații peste tot și în Poliție, și în DSV și transportă animale necrotaliate, neidentificate. La mine în comună sunt cam 4000 de ovine. La acest efectiv, dacă faci un simplu calcul, ar trebui să identific în fiecare primăvară minim 4000 de miei pentru că sunt oi care fată și gemelari. Eu identific maxim 1000 de miei. Unde sunt ceilalți 3000? Doar nu mănâncă proprietarii 3000 de miei într-o primăvară. Se duc în centre de colectare neidentificați și se duc la arabi cu acte și cu tot ce trebuie din altă parte, nu de la mine. Responsabilitatea identificării animalelor aparține proprietarilor. Controlul trebuie să-l facă medicii oficiali ai DSV-urilor, inspectorii zonali, de profil, etc. În Bistrița-Năsăud sunt 5 sau 6, iar de inspectori e plin. Nu au posibilitatea să verifice tot”, a explicat dr. Petru Mureșan.

https://www.facebook.com/Agraria/videos/2810292339235495

13 comentarii

  • Sa fim seriosi, fiecare taran ia cate o subventie. Acea subventie nu e pentru sa-l cheltui la barul satului ci sa ai grija de animale in mod cel mai responsabil (mai ales, daca iti vinzi produsul), sa faci investitii in gospodarie…

 • Bravo! Aveti perfecta dreptate! Mutandu-ma la sat din oras, am zis “vai ce bine, voi manca zarzavaturi, oua, carne sanatoasa, bio” (cum e astazi la moda sa zici), dar cand am vazut ce se intampla m-am ingrozit: taranul nostru in loc de capalit foloseste erbicid, insecticide la greu, in loc de gunoi de grajd, ingrasamint chimic, administreaza medicamente la gaini, porci, vaci, oi dupa spusele vecinului (ca doar si el a auzit de la x sau y) fara a tine cont de termeni sau indicatii… Deci pofta buna si sa traim BIO!
  (Nu vreau sa generalizez, dar din pacate acesta a fost experienta mea…)

  • De unde gunoi de grajd daca animale nu mai sunt???? Taranului smecher ii este mai usor sa pompeze substante chimice in legune decat sa creasca o vaca sau un cal, o oaie sau o capra.
   Daca ceri cas de oaie smecherul/ smechera iti da cas de oaie (50% oaie +50% vaca sau 25% oaie + 75% vaca). Defapt la stane se cresc mai nou si vaci pentru cresterea cantitatii casului de oaie. De igiena … suntem la coada europei la folosit sapun… deci…???
   Degeaba are romanul vila si telecomanda la poarta ca „tot in fundul curtii se caca”.

  • Pai dacă tot te-ai mutat la sat de ce nu pui osu și-ți faci tu toate produsele,,BIO” de care ai nevoie și sa vezi ca nu o sa mai ai timp sa te uiți prin grădinile vecinilor???A știu… Ai rămas cu sechele de la oraș, ii bio doar când scrie pe eticheta.
   Marele veterinar dacă vrea sa ne salveze pe noi de toate produsele astea cancerigene de ce nu începe cu lanțurile mari de magazine si după se treacă și pe la ciobani???!!!!! Dar ii mai ușor cu ăștia mici!!! Cauta Eticheta BIO ca aia nu cumpăra laptele de la ciobani, îl au ei direct pe RAFT..

 • Asa e , dl doctor ! E mai sănătoasă brânza de la supermarket !da , aia care se întinde cat camera de la tractor , aia care nu conține un gram de lapte , făcută din albus de ou cu ușoare urme de lapte praf ! Imi vine sa plâng de mila doctorilor care mor de foame din cauza farmaciilor ! Da, farmaciile alea care dau bon de casa pentru fiecare medicament vandut ! Iertați-ma ,dar eu n-am vazut in viata mea un bon fiscal , o chitanța , o factura emisă de un doctor concesionar ( excepții sunt medicii cu cabinete private ) !!! Evaziunea fiscală făcută de doctorul de la tara se apropie de 100% !Sunt doctori care de zeci de ani trăiesc doar din banii statului iar cand il cauta fermierul , nu-l găsește niciodata ! Si in Germania fermierul administrează singur medicamentele animalelor , in baza rețetei emise de doctor si făcând mențiunea in registrul de tratamente (excepție fac cazurile de urgentă cand prezenta medicului e necesară ). Este interzis ca cel care prescrie sa si vândă medicamentul ! Doar in România ministrul agriculturii , care e medic veterinar , inițiază legi monopoliste in favoarea sa si a branșei din care provine ! Va înțeleg frustrarea provocată de respingerea de către CCR a acestei aberante legi dar ar fi timpul ca si doctori sa-si faca meseria , nu sa stea cu mana întinsa la pomana statului !
  Imi cer scuze fata de medicii veterinari cu adevarat profesionisti, medici apreciați de fermieri si de comunitate . Nu lor le sunt adresate cuvintelor de mai sus .

 • Nimic nu mai este sanatos in lumea asta inafara de tata lui mata pe care o sugi un an de zile. Depinde daca da lapte daca nu tat la prafuri contrafacute ajungi si le cumperi de la Potica. No !

 • Pai tot timpul a fost asa!!!
  Taranii folosesc „chimic” ca ingrasamant, stropesc plantele cu tot felul de solutii aduse din Ungaria, cumparate de la speculanti…cu etichete pe care nu scrie o boaba romaneste, pun dupa ureche!!
  Totusi…. mergeti in Zagra sa cumparati branza de oi!!! Acolo, de cand ma stiu eu e vestita pentru calitate – zona muntoasa, nepoluata, oameni gospodari, produse de calitate!
  Nu vorbesc de igiena, ca banuiesc ca nimeni nu face branza cu manusi din nitril nepudrate avizate pentru contact cu alimentele si nici nu se spala pe maini cu apa calda si sapun minimum 20 secunde…. despre ce vorbim… au buda in fundul curtii sau langa un copac….ideea e ca sunt produse de oaie 100%

 • doctorii…. ca despre ei era vorba aici…. sunt ffff greu de gasit la tara, cand ai nevoie de ei, stie toata lumea si sunt si fff scumpi.
  Ei au creat aceasta situatie dandu-le cu flit unora si portjandu-i pe altii.
  Oricum au bani de-si permit avioane si jeepuri si tot felul de smecherii. Adica sunt claaar peste clasa de mijloc a acestei tari.
  Acum ca dr Muresan e invidios pe altii sau chiar a ramas de caruta avand unele principii… nu stiu! Dar situatia din teren este cea descrisa in comentariile de pe aici

 • Să spună domnul doctor și câte zeci de mii de lei încasează dumnealui pentru vaccinurile de pe hârtie, pe care domnia sa nu merge la stână că miroase. Și dacă îi animalul bolnav astazi el merge maine. Ce facă oameni în această situație?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.