Actualitate Social

Căutătorii de aur de la Valea Vinului, „recompensați” cu amenzi pentru distrugere

Trei bărbați din localitatea Rodna care au spart cu picamerul o gură de mină închisă de la Valea Vinului din Munții Rodnei în căutare de aur și fier vechi au fost amendați pentru distrugere cu sume între o sută și cinci sute de lei.

Cazul a fost relatat inițial de jurnalista Florica Dura care a scris despre acest subiect în publicația www.ziarul-bn.ro.

Contactat în legătură cu acest subiect, primarul comunei Rodna, Alexandru Nășcan, a declarat, marți, că fapta celor trei bărbați de etnie rromă a ieșit la iveală după ce ape reziduale din mina închisă au poluat pârâul Izvorul Băilor.

„Un cetățean din satul Valea Vinului m-a anunțat că apa din pârâul Izvorul Băilor s-a îngălbenit, iar eu am anunțat la rândul meu Poliția. Agenții s-au dus la fața locului și au găsit trei bărbați de etnie rromă din localitatea Rodna care au spart cu picamerul o gură de mină închisă. Nu știu exact dacă ei căutau aur sau fier vechi. Aur degeaba căutau fiindcă în aceste mine nu cred că mai este aur, doar plumb și zinc, iar fier vechi nici atât. A fost luat atunci, la închiderea minelor. În timpul în care erau active, nu s-au găsit mai mult de două kilograme de aur într-un an”, a declarat Nășcan.

Potrivit sursei citate, cei trei bărbați nu au reușit să intre cu adevărat în mină fiindcă apa adunată în canale a ieșit și s-a scurs în râu.

„Bine că nu au intrat acolo fiindcă cine știe ce se mai putea întâmpla. Tocmai de aceea au fost închise aceste mine în urmă cu 15-20 de ani ca să nu intre nimeni fiindcă e periculos”, a declarat el.

Potrivit sursei citate, polițiștii de la Postul de Poliție Rodna i-au amendat pe cei trei pentru distrugere cu sume între o sută și cinci sute de lei.

„S-au investit bani mulți în închiderea minelor. Ce au făcu ei a fost să distrugă o lucrare. De aceea au fost amendați. În plus, au mai poluat și albia pârâului Izvorul Băilor care curge apoi în Someșul Mare”, a spus Nășcan.

Contactat telefonic, comisarul șef al Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, Ioan Borș, a declarat că instituția pe care o conduce a prelevat probe de apă din pârâul Izvorul Băilor, dar și din râul Someșul Mare, dar nu poate spune dacă aceste două râuri au fost poluate.

„Noi nu avem posibilitatea să facem detectări ale concentrației de metale. Am trimis probele la Cluj și așteptăm rezultatele. În mod normal, apele din minele închise se scurg printr-un canal într-o stație de epurare industrială de la Valea Vinului și abia apoi ajung în pârâul Izvorul Băilor și în râul Someșul Mare”, a declarat Borș.

El a mai spus că Garda de Mediu Bistrița-Năsăud a transmis o adresă firmei Conversmin SA, cea care se ocupă de minele din zonă, ca să afle dacă aceste mine de la Valea Vinului mai sunt păzite.

„Minele acestea sunt în subordinea Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, iar cea care se ocupă direct de ele este SC Conversmin SA București. Am trimis o adresă să vedem dacă le mai păzește cineva. Deocamdată nu am primit niciun răspuns”, a spus Borș.

Exploatarea Minieră Rodna nu mai funcționează din 2006. În lucrarea „Două documente din 1774 privitoare la trecutul minerilor de la Rodna”, I. Bozoc menționează că în secolele al XII-lea și al XIII-lea, exploatarea minereurilor complexe se făcea în acea perioadă în special pentru obținerea aurului și argintului și mai puțin a celorlalți componenți (plumb, zinc, cupru, sulf). 

Potrivit sursei citate, în perioada 1853 – 1893 s-au extras 58 kg aur și 8378 kg argint, iar între anii 1894 – 1910, cantitatea de 26 kg de aur și 4037 kg de argint. Din minereul brut rezulta 0,59 grame aur/tonă, 70 grame argint/tonă.  După extracție, minereul era coborât cu caii și măgarii la Izvorul Băilor, unde se mărunțea prin intermediul unor zdrobitoare acționate hidraulic.  

O stație de tratare a apei impurificate care iese din galeriile minei de la Valea Vinului era și pe Valea Izvorului Băilor, în imediata apropiere a intrării în mină.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS