Actualitate

”Cavalerii” Pădurii Codrişor şi-au luat iar armurile

Asociaţia Bistriţa Civică, căreia i s-au alăturat şi mai mulţi membri ai Partidului Ecologist Român Bistriţa-Năsăud şi simpli cetăţeni ai oraşului, a organizat, sâmbătă, prima drumeţie din acest an prin Pădurea Codrişor. Participanţii au adunat gunoaiele aruncate prin pădure şi au marcat un traseu în intenţia de a facilita accesul spre vârful dealului unde sunt două poieni superbe. Ei insistă pentru ca Pădurea Codrişor să fie transformată în pădure-parc.

Preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică, Florin Chereji, a declarat pentru Timp Online că prima drumeţie din acest an în Pădurea Florin Chereji drumetieCodrişor – ocazie cu care s-a şi făcut salubrizarea zonei – este o dovadă că organizaţia pe care o conduce este perseverentă în demersul său de apărare a Pădurii Codrişor faţă de autorităţile care vor să o pună la pământ pentru ca să facă pe aici varianta ocolitoare a municipiului Bistriţa, o şoosea în valoare de 175 de milioane de euro.

„Nu ne dăm bătuţi. Noi continuăm acţiunile pentru salvarea Pădurii Codrişor şi cerem să fie respectate Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) în vigoare care presupune amenajarea a 32 de hectare de pădure-parc ca extensie a zonei de agrement parcul Municipal- Râul Bistriţa- Pădurea Codrişor. Eu nu pot accepta ca autorităţile publice care sunt primele responsabile de aplicarea legilor ţării şi de respectarea sentinţelor judecătoreşti să le încalce cu nonşalanţă, dar să ceară cetăţenilor să le respecte. Cetăţeanul, la cea mai mică încălcare a legii e sancţionat, dar autorititatea publică crede că poate face ce vrea. În momentul în care sunt două sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile, nu putem accepta ca acestea să nu fie respectate de autorităţile publice locale. E vorba de sentinţe care declară că este ilegal ca varianta ocolitoare să treacă prin intravilanul oraşului. O sentinţă judecătorească e lege pentru oricine şi pentru cetăţeanul simplu şi pentru Preşedintele României. În plus faţă de acest lucru, prin noul Plan Urbanistic General (PUG), adoptat recent, traseul prin intravilan al varintei ocolitoare creşte având în vedere faptul că a fost introdus tot în intravilan un nou cartier care va apărea dincolo de viitorul Wonderland, un cartier rezidenţial în localitatea Unirea”, a  spus Florin Chereji.

Anul trecut, Asociaţia Bistriţa Civică a făcut mai multe drumeţii ca să sensibilizeze opinia publică în legătură cu pericolul la care se expune oraşul distrugând Pădurea Codrişor. Dacă la început a fost doar o emulaţie, acum organizaţia are actele în regulă şi e decisă să lupte în continuare pe toate fronturile ca să apere inima verde a oraşului. În paralel, au început să fie derulate şi alte programe. De curând, organizaţia a primit primit finanţare nerambursabilă de la Primăria Bistriţa ca să organizeze un concurs pentru elevi pe teme de istorie locală.

„E un concurs pe care îl organizăm în luna mai în cadrul evenimentelor ce marchează împlinirea a 750 de ani de atestare documentară a oraşului. Concursul de tip Cine ştie câştigă va fi adresat elevilor de gimnaziu. Cunosc valorile oraşului meu multisecular? Aceasta este tematica concursului pe care vrem să îl multiplicăm în fiecare an şi să atragem copiii să participe la viaţa comunităţii cunoscând-o mai bine. În felul acesta, vor înţelege să apere inclusiv Pădurea Codrişor care este un bun al oraşului nostru. Parcul Municipal nu mai face faţă numărului mare de locuitori, acesta fiind amenajat într-o perioadă în care Bistriţa avea doar 10.000 de locuitori faţă de 80.000 câţi are acum, iar Pădurea Schulerwald e destul de departe. De aceea e nevoie să amenajăm Pădurea Codrişor şi să o transformă într-o extensie a zonei de agrement de o parte şi de alta a râului. Astăzi marcăm şi o potecă accesibilă fără să agresăm natura şi să valorificăm poienile din vârful dealului într-un mod plăcut, peste vară”, a adăugat Chereji.

La rândul lui, Marius Bălan, preşedintele PER Bistriţa, prezent la acţiunea de sâmbătă, ne-a declarat că a adus mănuşi, saşi pentru a le distribui participanţilor la acţiunea de ecologizare. „Vrem să arătăm administraţiei că o victorie obţinută este a tuturor bistriţeni, nu numai a Bistriţei Civice, ci a întregului oraş. Mi-aş dori foarte mult ca cele două PUZ-uri (de amenajarea Pădurii Codrişor ca pădure-parc – nr.r) să fie rediscutate. În afara Parcului Municipal e nevoie de amenajarea râului Bistriţa şia  Pădurii Codrişor. Încercăm în drumeţia pe care o facem încercăm să găsim traseele cele mai uşoare, le marcăm cu panglici. Sperăm într-o colaborare cu administraţia, nici într-un caz nu suntem duşmani. Vrem să arătăm că societatea civilă se poate implica în administrarea oraşului şi că trebuie să avem un cuvânt de spus”, a declarat Marius Bălan.

La drumeţia de sâmbătă au participat câteva zeci de persoane, inclusiv consilierul municipal PER Maxim Gagea şi Cristian Ţetcu, preşedintele GAL Ruralis.

Cristiana Sabău

drumetie Codriosor 2 drumetie Codrisor 3 drumetie Codrisor 4 drumetie Codrisor 5 drumetie Codrisor 6 drumetie Codrisor 7 drumetie Codrisor 8 drumetie Codrisor 9

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS