Actualitate

Cazul ”parcare pentru penticostali”. Toniuc: Soluţie neinspirată. Creţu: Moscova nu crede în lacrimi

Preşedintele PER Bistriţa-Năsăud, consilierul local Alexandru Toniuc, i-a spus primarului Ovidiu Creţu că decizia de a face parcare temporară pe terenul de sport de pe Aleea Trandafirilor, la solicitarea Bisericii Penticostale, este una neinspirată, care nemulţumeşte cetăţenii. Creţu i-a răspuns că prin astfel de atitudini încurajează discriminarea religioasă şi că ”nu trebuie să ne întoarcem la romantism”.

”Toată viaţa am locuit la câteva sute de metri de Aleea Trandafirilor. Am luat act de intenţia inedită de a face parcare temporară pe acel loc de joacă şi de poziţia locatarilor nemulţumiţi, care au strâns sute de semnături împotriva acestei decizii. Domnul primar a făcut câteva declaraţii neinspirate. Domnule primar, aţi venit de multe ori cu soluţii îndrăzneţe şi inovative, dar acum consider că propunerea aceasta nu e cea corectă. Soluţia aceasta nu rezolvă problema, dacă pentru cele 15 locuri de parcare deranjul e prea mare. O soluţie pentru cei care vin la biserică acolo duminica ar fi interzicerea parcării maşinilor de transport marfă pe laterala pieţei, sau în staţia de taxi în perioada respectivă să nu parcheze taxiurile. Am fost duminică acolo şi erau cel puţin 20 de locuri libere pe Arţarilor sau în spatele pieţei, se poate parca şi pe Ursului. Rugămintea mea este de a avea în vedere aceste aspecte, cetăţenii sunt ataşaţi de terenul respectiv”, i-a transmis Toniuc primarului în şedinţa Consiliului Local de joi.

Ovidiu Creţu i-a răspuns că prin atitudinea lui încurajează ”exclusivismul religios”: ”Biserica Penticostală a făcut această solicitare acum un an, dacă terenul era ocupat nu cred că cineva ar fi dorit să-l ocupe. Terenul respectiv nu e folosit, acum vorbim doar de sentimentalism, fără o bază reală care să ne determine să păstrăm terenul şi duminica. Nu era folosit terenul, nu era nimeni, doar duminică au mers acolo. Trebuie să ne uităm cu luciditate, dau şi un titlu de film: ”Moskva slezam ne verit” (n.r. – Moscova nu crede în lacrimi). Nu trebuie să ne întoarcem la romantism. E un teren nefolosit, nu este afectat cu nimic dacă timp de câteva ore îl folosesc cei care merg la biserică. Dumneavoastră încurajaţi discriminarea religioasă. Dacă rotiţi 2.000-3.000 de semnături de la cei care sunt de acord cu parcarea, nicio problemă. Şi Biserica Evanghelică e folosită pentru concerte, acum 100 de ani ar fi fost un sacrilegiu, dar acum suntem în 2013. Trebuie să utilizăm patrimoniul în folosul tuturor cetăţenilor”.

Alexandru Toniuc a spus că este convins de faptul că se pot găsi soluţii mai bune şi că poziţia primarului Ovidiu Creţu este neinspirată. ”Ce am zis eu nu are nicio legătură cu conflictele religioase. Acesta este rolul dumneavoastră, să găsiţi soluţii pentru ca oamenii să nu fie nemulţumiţi”.

Edilul Bistriţei a replicat: ”Spuneţi-mi de ce nu pot fi parcate nişte maşini timp de câteva ore în acel loc, în afară de motive sentimentale? Pentru că nu există alte motive”.

19 comentarii

 • Lasati- l in plata Domnului pe acest primar incapatinat, si arogant . Lasati-l . Nu mai aduceti argumente bine intemeiate si solutii. Nu are rost. Trebuie incercat altceva pe linie politica sau justitie. Altfel …..cu un om ca asta nu se poate. E imposibil.

  • este ceva iesit din comun ,cum poti sa faci cuiva parcare care merge la biserica chiar daca sant jupanii pocaiti,ce motive are cineva sa le faca pe plac?de ce sa mergi la biserica cu masina?de ce nu le face si ortodosilor parcare?de ce nu le face si baptistilor parcare in piata mica si sa taie copacii,bancutele?chiar nu mai avem si alti cosilieri?

 • Maşinile înmatriculate pe firme ar fi normal să aibă loc de parcare de teritoriul firmei, nu pe domeniul public. Azi se face parcare, din terenul de sport, mâine un bloc hidos ca pe str. C. Roman Vivu.

 • De ce nu pot parca masini pt. cateva ore, atunci cand pe teren nu este nimeni?
  Pt. acelasi motiv pentru care este INTERZIS a se traversa strada pe culoarea rosie, chiar si atunci cand nici o masina nu circula pe carosabil.
  Din acelasi motiv pentru care masinile nu circula pe trotuar, chiar si atunci cand pe trotuar nu exista nici un pieton.Din cauza LEGII.
  Daca eu, impreuna cu amicii mei motociclisti ne constituim intr-o organizatie si cerem sa ni se dea dreptul sa circulam pe trotuar atunci cand acesta este liber, noaptea pt. cateva ore de exemplu, ni se da acest drept?
  Daca eu impreuna cu o comunitate ad hoc a pietonilor cerem autoritatilor sa ni se dea dreptul sa trecem pe culoarea rosie a semaforului, atunci cand nu circula nicio masina, e corect?
  Legea nr. 69/2000, domnule primar, LEGEA.

  Art. ART. 78^1
  Autorităţile administraţiei publice şi societăţile comerciale care au
  dobândit sau deţin baze şi/sau instalaţii sportive sunt OBLIGATE să păstreze
  destinaţia acestora şi să le menţină în stare de funcţionare.

  ART. 79
  (1) Schimbarea destinaţiei sau desfiinţarea unor baze sportive aparţinând
  domeniului public ori privat al statului sau al unităţilor administrativteritoriale
  se va putea face NUMAI prin hotărâre a Guvernului şi cu
  construirea prealabilă a altor baze sportive similare celor desfiinţate.

  Ati construit, inainte de a da permisiunea sa se parcheze pe acel teren, vre-un teren de sport cu caracteristici similare, aflat in apropiere?
  Ati obtinut o Hotarare de Guvern pt. schimbarea destinatiei terenului?
  In acest moment, asupra situatiei din jurul terenului de sport sunt informati cel putin 2 ministri ai Guvernului Romaniei.
  Au fost trimise memorii, prin Prioripost cu confirmare de primire, domnului Nicolae Banicioiu, Ministrul al Tineretului si Sportului si Comitetului Olimpic Roman.
  In cursul activitatii de mobilizare prin media electronice am primit oferte de consiliere gratuita de la 2 birouri de avocatura, unul din Bistrita si unul din Cluj.O tipografie din Cluj s-a oferit sa ne tipareasca gratuit fluturasi pentru distribuirea in cutiile postale.Asta inseamna civism si responsabilitate.
  Legile tarii INTERZIC schimbarea destinatiei terenului de sport si OBLIGA in mod expres autoritatile publice sa mentina destinatia acestora.
  Respectati legile tarii, va rugam.
  Inainte de a se trimite memoriile, firma de avocatura din Cluj s-a informat telefonic la Directia Juridica a Ministerului Tineretului si Sportului asupra procedurii de urmat pentru a se obtine avizul ministerului pentru o parcare cu timp partial.Mi s-a spus ca la o asemenea intrebare, persoana de la Directia juridica a ministerului a inceput sa rada.Ce lacrimi domnule primar, care lacrimi?
  A fost o intrebare care a starnit nu lacrimile ci eventual rasul cu lacrimi al unui functionar ministerial.Replica acestuia, dupa accesul de ras, a fost ca AIASTA NU SE POATE.La intrebarea daca totusi, nu se poate schimba destinatia macar cu timp partial, functionarul ministerial a precizat ca LEGEA nu precizeaza daca timp partial sau integral, deci NU este posibila schimbarea destinatiei unui teren de sport decat in conditiile Legii 69.
  Stiti cum i-a raspuns Lascar Catargiu regelui Carol I atunci cand acesta a vrut sa abdice? Aiasta nu se poate, majestate.
  Eu nu sunt Lascar Catargiu si nici dumneavoastra nu aveti statura de majestate si probabil nici nu doriti sa demisionati.Cu toate acestea, va spun AIASTA NU SE POATE, domnule primar.Pentru ca nu o permit LEGILE TARII.

 • Domnule primar, va marturisesc public un lucru.Am fost consiliati pro bono de catre juristii si avocatii care au raspuns apelului civic si ni sa propus sa nu ne mobilizam sa ocupam terenul ci sa lasam sa se parcheze acolo cei carora le-ati permis.Stiti de ce ? Ca sa va intindem o capcana si sa lasam sa se comita o ilegalitate, pentru ca apoi sa se poata actiona de pe alta pozitie, odata ilegalitatea fiind comisa.
  Va dati seama ca daca nu am fi ocupat terenul atunci parcarea pe teren s-ar fi produs iar aceasta, ni s-a consiliat, ar fi fost o ilegalitate in termenii Legii 50 si a Legii 69 ?
  De ce nu am lasat ca aceasta ilegalitate sa fie comisa, pentru ca dumneavoastra si cei care parcau sa cada in capcana? Intrebati-va, de ce?
  Retineti acest lucru:ocuparea terenului duminica v-a scutit pe dumneavoastra de a comite o ilegalitate in fapt.De ce v-am scutit, intrebati-va acest lucru.
  Ce Moscova, ce lacrimi, domnule primar.Aici este vorba de Legile tarii.Iar tara e Romania, nu Rusia.

 • Singurul lucru mai grav decât lecția de cinism pe care ne-o servește primarul care se crede Putin și confundă Bistrița cu Moscova e faptul că mi s-a terminat lămâia.

 • Domnule primar, continuati sa instigati la conflict interconfesional.Am informat personal conducerea locala a partidului dumneavoastra ca actiunea nosatra nu are vreo tinta politica si ca nu dorim sa fie creeate prejudicii de imagine nici unui partid, inclusiv partidului dumneavoastra.Acelasi lucru l-au facut alti protestatari catre alte partide.Protestatarii maghiari din randurile noastre, tocmai pentru a dezamorsa situatia exploziva in aspectul interconfesional, s-au angajat sa-si informeze reprezentantii lor politici asupra situatiei.
  Am informat conducerea locala a partidului dumneavoastra despre un lucru despre care nu am vorbit public.Despre faptul ca am primit semnale si despre faptul ca am adresat rugaminti pe toate canalele catre organizatiile ortodoxe civice si militante de acoperire nationala, organizatii la curent cu evolutia situatiei si cu acuzatiile in forma continuata de intoleranta la adresa ortodocsilor, ca am rugat foarte mult SA NU SE IMPLICE.Am rugat sa nu se faca jocul de a se implica pentru a nu declansa ceea ce dumneavoastra incercati din rasputeri.Am transmis conducerii partidului dumneavoastra RUGAMINTEA de a se actiona cu cea mai mare responsabilitate pentru evitarea declansarii unui conflict interconfesional.Am adresat aceeasi RUGAMINTE, prin reprezentantul lor, membrilor cultului penticostal, de a inceta cu acuzatiile de intoleranta religioasa, pentru ca este vorba de o actiune civica.
  Ni s-a promis din ambele parti ca se va actiona cu RESPONSABILITATE.Pentru ca acum dumneavoastra sa reveniti cu acuze in forme continuate de intoleranta ortodoxa si sa incercati deturnarea situatiei.

 • „De ce nu pot parca maşini pt. cateva ore, atunci când pe teren nu este nimeni?”
  Pertru acelaşi motiv că nu pot parca în locuri rezervate invalizilor, deşi nu am întâlnit nici unul în oraş cu maşină. Dar locul trebuie să rămână rezervat, cum aşa trebuie să rămână şi terenul de sport.

  • Doamna Cristiana, vreau să reclam faptul că am apăsat de 37 de ori în dreptul mâinii cu degetul în sus și s-a înregistrat un singur like, ceea ce e total neîndestulător.

  • Toti, cei cu frica de Dumnezeu, se feresc de urmarile blestemului celor cu dizabilitati: „Daca-mi iei locul de parcare, ia-mi si handicapul !

 • Dar stiti ceva, domnule primar? Desi dumneavoastra incercati sa ne culpabilizati ca si crestini ortodocsi (asa cum v-am spus, printre noi sunt si maghiari), eu unul ma recunosc:sunt crestin ortodox.Si n-am ajuns sa fiu culpabilizat din cauza religiei mele.Ce Moscova, ce lacrimi domnule primar? Aici este Romania, Europa.A ajuns ortodoxia sa fie motiv de ingenunchere a cetatenilor.De ce sa sa inchida gura cetatenilor ortodocsi, si cu ce, domnule primar? Numai cu pamant, numai cu pamant daca veti incerca, ca altfel nu veti reusi.Si ortodocsii sunt cetateni ai acestei tari domnule primar, si crestinii ortodocsi pot avea atitudini civice, in interesul tuturor cetatenilor, indiferent de religie, etnie, confesiune sau apartenenta politica.

 • Dacă Rudolf nu şi-a recunoscut fetiţa Katerinei, aceasta a crescuto cu dragoste. Moscova nu crede în lacrimi, dar Bistriţa e plină de avortoni dragul nostru primar, Rudolf de cheamă?

 • Am inteles, domnule primar.Doriti cu orice pret mobilizarea la Bistrita a celor 7 organizatii civice crestin ortodoxe care au ocupat impiedicat conferinta profesorului olandez care venise sa ceara dezincriminarea pedofiliei in Romania.De ce doriti asta, de ce tineti neaparat sa puneji paie pe foc si sa suflati, numai Dumnezeu stie.
  Am ajuns sa fim, crestinii ortodocsi, amenintati cu Moscova si asta cand? Exact in ziua 27 iunie, exact cu o zi inainte de implinirea, la 28 iunie a 73 de ani de cand s-a primit ultimatumul sovietic pentru cedarea Basarabiei in urma pactului Ribbentrop-Molotov.

 • „Obiectiv vorbind, sunt IMPOTRIVA initierii unei proceduri de demitere a primarului. Nu cred ca a fost un primar rau, cred ca a avut multe initiative bune.”

  Cu mult mai putine decat cele total neinspirate. Iar daca toate au stat in mintea si puterea lui atunci, pe limba sa de lemn, e imperios necesara protejarea orasului prin destituirea lui.

  „La scara mica, am avut experienta unei alte actiuni a locatarilor din cartierul in care locuiesc, actiune prin care cetatenii au solicitat prin strangere de semnaturi si un memoriu depus la primarie realizarea unei treceri de pietoni in masura sa previna acidentele de circulatie.In urma acestui memoriu, domnul primar a actionat in interesul public, al sigurantei circulatiei pietonale a cetatenilor si a realizat acea trecere de pietoni.”

  Recunosc, cu mana in dreptul inimii ca aveam o senzatie de jena cand, traversand, opresc traficul masinilor dupa ce acestea au oprit la trecerea de pietoni din dreptul bisericii, la intrarea in sens si, din nou !, la trecerea din dreptul blocului. De-atunci, prefer intersectia semaforizata din Decebal. Pe o distanta de 1 km ai 4 ( patru ) variante de a ajunge de pe o parte pe alta a bulevardului. Cat de razgandac trebuie sa te nasti pentru a traversa bulevardul in zig-zag prin aceste locuri si tot sa nu-ti ajunga incat sa faci o emisiune tv as-groteasca in care sa militezi pentr a 5-a ?!? Nu e posibil asa ceva. E complet lipsita de valoare orice „justificare” a irosirii banilor publici in acel scop.

  Ma surprindeti neplacut. Nu inteleg cum ati ajuns la cele doua complimente facute primarului…
  Din fericire, daca prostia nu doare socotim ca (si) gloria nu canta.

 • @cetatean
  In prelungirea explicatiilor logice de ordin miltaresc, intuite in manifestarile primarului vis-a-vis de aceasta situatie, constat:
  Primarul ii va OBLIGA, in mod oneros, pe copii sa nu se joace in acel interval prin ocuparea fara temei a spatiului de joaca. Incepand cu primele parcari.
  Sa-ti fie rusine pentru orice tip de scuza personala ori justificare pastisata, tovarase Cretu !

 • Domnule primar care ne amenintati cu Moscova in chiar preziua comemorarii a 73 de ani de la raptul Basarabiei in urma pactului Ribbentrop-Molotov, intrebati-va:de ce nu am urmat consilierea juridica de specialitate de va lasa sa cadeti in capcana, de a lasa sa se parcheze duminica trecuta masinile pe teren, lasandu-va sa comiteti o ilegalitate?
  Continuati, inteleg , de a ne acuza de exclusivism religios si intoleranta religioasa ortodoxa.Ati ales, din pacate, calea escaladarii.
  Vom inainta un protest Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii in care vom acuza impiedicarea exercitarii atitudinii noastre civice prin acuzarea, discriminarea si culpabilizarea noastra pentru simplul motiv de fi de a fi membri ai Bisericii Ortodoxe Romane.
  Vom antrena organizatiile civice de acoperire nationala, vom inainta un protest Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane si Sfantului Sinod, prin care vom reclama acelasi lucru:respingerea, ab initio, sub acuzatia de ortodoxie, a initiativei noastre cetatenesti de aparare a unui teren public de sport impotriva acapararii de catre un grup privat, teren de sport aflat dealtfel sub protectia legilor tarii.
  Vom inainta informari privind situatia creeata ziaristilor din presa centrala si bloggerilor de internet, vom solicita initierea unei guerrile electronice in sprijinul initiativei noastre civice si impotriva oricaror abuzuri si ilegalitati.
  Intelegem sa informam public despre actiunile noastre prin care nu cerem altceva decat respectarea legilor tarii.
  Amenintarea dumneavoastra cu Moscova in chiar preziua unei comemorari dureroase, nu reuseste sa ne sperie, domnule primar.
  Sau poate ati dorit sa faceti o referire la marea cultura rusa si v-a iesit altceva decat intentionati.Daca ar fi sa se caute similitudini cu actiunile dumneavoastra, nu in filme ar putea fi gasite ci in Demonii lui Dostoievski.

 • Desi am pus actiunea noastra sub semnul civismului si AM RUGAT atat public cat si pe diferite canale se evite de catre toti factorii responsabili incriminarea actiunii noastre ca avand motivatii interconfesionale, desi toate argumentele noastre au fost de natura civica, legala si tehnica, pentru modul in care ne acuzati in forma continuata de intoleranta religioasa, pentru modul in care intelegeti sa ne discriminati ca cetateni ortodocsi, vom cere PUBLIC SI IN MOD CONTINUU, pe toate canalele mediatice, intra-confesionale si personale ca cetatenii ortodocsi SA NU VA MAI DEA VOTUL la urmatoarele alegeri.

 • Acolo primarul a simtit ca din cauza proximitatii cu casele in care mai locuiesc inca chiriasii ne-evacuati ai Epocii de Aur, un conflict interetnic este iminent si nu a vrut sa riste asta in „Bistrita Europeana”.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.