Consiliul Local a dezbătut aprins, timp de trei ore, proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri pentru amenajarea Pădurii Codrișor ca zonă de agrement ”Pădure-parc Codrișor”, inițiat de Bistrița Civică.
Mai mulți reprezentanți ai asociației, în frunte cu președintele Adrian Florin Chereji, au fost prezenți la ședință. Aflat la punctul 14 pe ordinea de zi, CL a aprobat ca proiectul să fie discutat primul.
Voluntarii Asociației Bistrița Civică au adunat 4.029 de semnături pentru susținerea în Consiliul Local a proiectului privind amenajarea Pădurii Codrișor ca pădure-parc. Proiectul prevede că ”primarul va fundamenta şi va propune Consiliului Local cuprinderea, la prima rectificare bugetară, a sumelor necesare actualizării Planurilor Urbanistice Zonale ”Zona Codrişor” Bistriţa şi ”Zona Codrişor – etapa a II-a” aprobate prin HCL nr. 164/2006 respectiv HCL nr. 5/2010”.
Comisia Economică a venit cu propunerea de efectuare a unui studiu geotehnic, primarul urmând să vină în fața CL, la prima rectificare bugetară, cu un proiect care va cuprinde sumele necesare pentru efectuarea studiului geotehnic. O altă modificare propusă a fost de realizare a studiului pe o suprafață totală de 50,66 ha, nu pe cea de 37,4 ha cuprinsă în proiectul inițiatorului.
Președintele Asociației Bistrița Civică, Adrian Florin Chereji: ”Este un fapt istoric, remarcabil, primul proiect inițiat de cetățeni. Scopul proiectului nostru e de a salva Pădurea Codrișor de la uitare. Dorim ca declarațiile că se dorește aici o zonă de agrement să fie transpuse în fapte. Se impune o actualizare a PUZ și solicităm păstrarea textului hotărârii așa cum a fost depus, iar dacă proiectantul noului PUZ consideră că se impune un supliment la studiul geotehnic care a fost la baza vechiului PUZ, nu avem nimic împotrivă. Nu credem că se impune acum un studiu geotehnic, din moment ce el există. Dați-ne girul așa cum am depus noi proiectul”.
Gheorghe Tuță (PNL): ”CL a adoptat în 2006 și 2010 proiecte privind transformarea pădurii în zonă de agrement. Am crezut că aceste planuri vor fi puse în valoare, că dorința cetățenilor va deveni realitate. Ne-am înșelat cu toții, suntem azi tot în situația de a vorbi despre dorințe și nu despre niște șantiere. S-a venit cu propunerea studiului geotehnic, care arată clar că o parte dintre consilieri încearcă să deturneze sensul real al proiectului cetățenilor. PUZ adoptat în 2010 are studiu geotehnic. Am convingerea că acest proiect va fi pus în aplicare de viitorul primar PNL. Acest proiect cu cel al centurii ocolitoare se exclud, de aceea am ajuns aici”.
Ioan Peteleu (PNL): ”Există la cele două PUZ-uri studii geotehnice care au stat la baza elaborării planurilor de urbanism. Cei care vor actualiza documentațiile de urbanism vor putea cere extinderea studiilor geo pe o suprafață mai mare, dacă vor considera că este cazul. Susținem acest proiect așa cum a fost pregătit de inițiator. Să nu ducem această inițiativă cetățenească în derizoriu. Nimeni nu folosește acest proiect în nicio campanie electorală”.
Maxim Gagea (PER): ”Proiectul este unul declarativ, nu cuprinde tipurile de amenajări, care vor putea fi stabilite pe viitor. Nu se impune studiu geotehnic la această oră”.
Camelia Tabără (PSD): ”Susțin demersul ca oportunitate și sensibilizare vizavi de această zonă, domnule Chereji. Nimeni nu-i crede pe consilierii PNL că nu este vorba de interes politic, cu cât vorbesc mai mult cu atât se acoperă de ridicol. Am făcut propunerea cu studiul geotehnic pentru a introduce o verigă zero, ca element de siguranță că tot ce se pornește acolo duce la un demers bun. Lucrurile se vor contura clar până la finalul anului. Doar nu se deschide mâine șantierul! Indiferent dacă va fi sau nu centură, aceasta este o altă poveste, studiul geotehnic ne va spune care sunt elementele necesare, nu cred că un proiect îl sabotează pe altul. Îl respect pe Gheorghe Tuță pentru omul politic care este, nu e nevoie să se transforme în portdrapelul asociației, domnul Chereji își poate spune poziția foarte bine”.
Alin Seserman (PNL): ”Cele două planuri urbanistice au fost votate în unanimitate în 2006 și 2010. Suntem într-un moment în care trebuie doar să consolidăm acele decizii bune luate la vremea respectivă, cu atât mai mult cu cât inițiativa vine din partea cetățenilor. Nu cred că se pot face propuneri de către un consilier fără să-i întrebe pe cetățenii care au inițiat proiectul. Unii vor ca pe acolo să se facă centură, alții vor pădure-parc, cam despre asta este vorba. Cu acel studiu se vrea să se arate că e nevoie de centură, nu de zonă de recreere”.
Andrei Kozuk (PSD): ”Felicit inițiativa cetățenilor. Noi facem apel către specialiști și trebuie clar realizat un studiu geotehnic, zona fiind mai mare decât cea pentru care s-a făcut studiul anterior. Domnule Chereji, nu permiteți să vă fie furat proiectul. Unii consilieri care au intrat prematur în campanie electorală vor să îl ducă într-o zonă politică”.
Sorin Hangan (PNL): ”Adresez rugămintea să nu ne umplem și mai mult de rușine în fața cetățenilor. Mi se face lehamite de atâta demagogie, nici nu pot să îmi imaginez ce gândesc cetățenii. Am votat cu nonșalanță o șosea ocolitoare prin Pădurea Codrișor, am votat și eu, că în trei luni începe, vin banii, fără a pune niciun fel de condiție. Să ne oprim, să nu ne umplem și mai mult de rușine în fața cetățenilor”.
Adrian Florin Chereji: ”Se impune actualizarea PUZ și armonizarea lui cu noile prevederi, iar dacă proiectantul consideră că se impune extinderea studiului geotehnic, nu avem nimic împotrivă, dar să vedem că se începe odată treaba la acest deziderat al nostru. Regret că apare o confruntare între două blocuri politice, nu asta am vrut, ci să uităm că suntem membri ai unui partid sau altul și să ne amintim că suntem cetățeni ai Bistriței. Riscăm să pierdem valorile Bistriței”.
Filip Moisil (PNL): ”Să nu ne îndepărtăm de scopul proiectului, de dorința cetățenilor. Există hotărâri de CL pe care trebuie să le respectăm. Să nu discutăm politic, ci pentru interesul cetățenilor”.
Constantin Rus (PSD): ”N-a existat niciun consilier care să spună că nu dorește realizarea proiectului. Rolul CL este de a se raporta la necesitate și oportunitate. Suntem de acord cu transformarea dealului Codrișor în pădure-parc. Cei care au semnat, 5% din populația cu drept de vot, vor râde de noi, aici s-a vorbit de centură și alte aspecte care nu au nicio legătură cu acest proiect. Proiectul se referă la stabilirea unor măsuri, din care face parte și studiul geotehnic, deci o primă măsură pentru realizarea pădurii-parc. Se face un prim pas”.
Ecologistul Marius Bălan: ”Să fiți mândri că sunteți contemporani cu Bistrița Civică, de 25 de ani se așteaptă o revitalizare a societății civile. Proiectul nu trebuie schimbat, doar așa veți arăta că într-adevăr vă pasă de noi”.
Secretarul municipiului, Floare Gaftone: ”Proiectul a stat în dezbatere publică, așa cum prevede legea, și nu s-a propus nicio modificare. Este nedrept ca înainte de ședință să se vină cu modificări abrupte. Apreciez că nu este cazul să fie aduse amendamente proiectului cetățenilor. Dacă se modifică proiectul în mod radical, se merge spre un proiect ilegal. Recomand adoptarea sa în forma prezentată de inițiator. Sigur, președintele de ședință poate trimite proiectul la comisii, spre reexaminare”.
Arhitectul-șef al municipiului, Monica Pop: ”Pădurea Codrișor este declarată pădure-parc prin amenajamentul silvic, deci nu este nevoie de actualizarea PUZ. Se poate trece la studiul geotehnic”.
Primarul Ovidiu Crețu: ”Dacă discuțiile aveau loc în 2008, multe dintre ele s-ar fi justificat, atunci amenajarea spațiilor verzi era în fază incipientă. Dar în 2015, după ce au fost amenajate numeroase parcuri în Bistrița, calitatea vieții a suferit o îmbunătățire, o ridicare a nivelului. La amenajarea malurilor râului nu s-au putut face pași mai departe, deoarece e nevoie de consolidarea albiei de la baraj până în aval, o lucrare costisitoare. Proiectul este la minister pentru bugetare. La Pădurea Codrișor, știm că alunecări și instabilitate au existat tot timpul. Varianta ocolitoare care ar trece printr-un colț de pădure este și ea un motiv, se prevăd lucrări ample de stabilizare a dealului. Cetățenii doresc amenajarea pădurii, nu studii și PUZ. Care este varianta cea mai scurtă? Realizarea unui studiu geotehnic, ca să știm unde ne așezăm cu tema de proiectare. E foarte simplu să vii cu o șopârlă ca să elimini varianta ocolitoare. Eu cred că ambele proiecte se pot realiza. Pădurea vieneză este brăzdată de autostrăzi și nimeni n-are niciun fel de problemă, nu afectează caracterul de pădure-parc realizarea variantei ocolitoare. Nu cred că Pădurea Codrișor poate fi o prelungire a Parcului Municipal, sunt alți cetățeni cărora li se adresează amenajarea. Și trebuie să mergem pe varianta cea mai rapidă. Inițiativa cetățenească este lăudabilă și doresc să se realizeze, dar pe cinstite, în cel mai clar mod. Dacă încercăm o șopârlă ca să ne acoperim de rușine, avem de pierdut”.
Gheorghe Tuță: ”Cred că e vorba de șopârlele din Pădurea Codrișor, care nu vor mai exista dacă se face centura. Mă bucur că există șopârle în pădure. Vreți să cheltuiți banii orașului pe alte studii? Mi se pare inacceptabil să modificăm proiectul inițiat de cetățeni, să schimbăm fundamental sensul acestuia. Nu mutilați proiectul!”.
Sorin Hangan: ”Esența proiectului este dacă noi decidem ca Pădurea Codrișor să devină pădure-parc. Ce urmează de aici încolo din punct de vedere tehnic chiar nu ne interesează. Eu aș da și un termen, ca până în 2024 să se realizeze pădurea-parc. Restul sunt șopârle”.
Adrian Florin Chereji: ”Eu nu am gânduri ascunse și șopârle, plus că sunt convins că domnul primar știe că varianta ocolitoare nu se va face pe acolo”.
Ovidiu Crețu: ”O problemă de legislație apare prin faptul că Bistrița Civică a strâns peste 2.000 de semnături înainte de publicarea proiectului. Puteam să le invoc la întocmirea ordinii de zi, nu am făcut-o pentru că sunt 4.000 de cetățeni care au semnat pentru pădurea-parc. Nu cred că acei cetățeni se leagă de actualizarea PUZ-urilor, prin care se dorește eliminarea variantei ocolitoare. Sunt toate șansele să se realizeze varianta, care poate coexista cu pădurea-parc. Amenajarea pădurii-parc poate fi un obiectiv realizabil. PUZ-urile nu mai pot intra în discuție, nu ne trebuie pentru a amenaja pădurea. Haideți să o facem pe cinstite, nu să venim cu ceva ca să eliminăm varianta ocolitoare. Nu cred că asta au semnat cetățenii. Amenajările respective nu necesită PUZ”.
Gheorghe Tuță a menționat că în acest fel proiectul este mutilat, iar inițiatorul trebuie să anunțe dacă își retrage proiectul.
Adrian Florin Chereji: ”Am inițiat proiectul într-o anumită formă, adusă la cunoștința publică, am făcut dezbatere publică. Dacă se votează cu aceste amendamente, considerați că nu este vot pe proiectul depus de noi, este denaturat, este deturnat. Nu pot spune că retrag proiectul pentru că este schimbată esența proiectului, dar o să revenim, o să luptăm până proiectul va fi adoptat în forma pentru care am cerut semnături de la cetățeni. Nu am solicitat de la cetățeni și un mandat să negociem elementele consecutive. Consider că este schimbarea totală a proiectului nostru”.
Gheorghe Tuță: ”Votăm împotriva propunerilor de schimbare a proiectului”.
Ovidiu Crețu: ”Domnul Tuță spune că toți votează împotrivă, asta e conștiința proprie de care vorbea. Domnul Chereji este inițiatorul, cetățenii susțin inițiativa. Inițiativa vă aparține, domnule Chereji! Aveți totală responsabilitate”.
Cu 11 voturi ”pentru” și 10 ”împotrivă”, s-au aprobat amendamentele (realizarea studiului geotehnic în vederea amenajării Pădurii Codrișor ca pădure-parc pe suprafața de 50,66 ha, la prima rectificare bugetară urmând să fie cuprinse sumele necesare pentru elaborarea studiului), iar proiectul în întregime cu 11 voturi ”pentru” și o abținere, 9 consilieri nevotând.
”Scoatem cartelele, nu votăm”, a spus Gheorghe Tuță în numele consilierilor PNL.
Aleșii locali PNL Gheorghe Tuță, Sorin Hangan, Ioan Peteleu, Alin Seserman și Filip Moisil au păsăsit sala imediat după aflarea rezultatului votului, la fel ca și reprezentanții Asociației Bistrița Civică.
”Sunt foarte dezamăgit de faptul că solicitarea societății civile de a se trece la fapte în ceea ce privește amenajarea ca zonă de agrement a Pădurii Codrișor a fost amânată, din nou, de către administrația publică locală a municipiului Bistrița (Consiliu local și primar). Proiectul de HCL a fost deturnat de la ceea ce am cerut noi și, sub pretextul grijii față de cetățenii orașului, s-a adoptat într-o variantă care prevede realizarea unui studiu geotehnic. Acest studiu geotehnic pentru pădure-parc Codrișor există din 2010 iar în condițiile în care noul Cod Silvic este mai restrictiv în ceea ce privește lucrările și construcțiile ce pot fi realizate într-o pădure de agrement, un nou studiu geotehnic nu se mai impune. Este evident că dl. Ovidiu Crețu nu dorește, în fapt, să se amenajeze Pădurea Codrișor ca pădure de agrement, iar cei 11 consilieri pe care îi controlează i-au îndeplinit porunca. Atât, pentru moment”, a scris apoi pe Facebook Adrian Florin Chereji.
FELICITARI CONSILIERILOR LIBERALI care au parasit sala si au fraternizat cu cetatenii , si cu cei de la BISTRITA CIVICA. M-am asteptat ca si cei 2 cons. PER sa faca acelasi gest. Daca eram in locul lor cu siguranta o faceam. Oricum o luam, cei care au gasit soparle astazi , si au deturnat proiectul initiat de cetateni, s-au facut de minune. Voi reveni cu alte amanunte in zilele urmatoare dupa ce vom analiza cu colegii de la BiSTRITA CIVICA, gafa prin care primarul si pesedistii, la care nici nu au visat, i-au facut sa-si dea cu stangul in dreptul. Un lucru este clar. Actualele partde si cons. lor care au majoritatea in CL alaturi de TOV. primar, au pierdut mult si se vor prabusi incet cu treaba buna pana la alegerile de anul viitor. Pana una alta, stimati tovarasi : psd, udmr, plr, independent,4000 de BISTRITENI se vor feri de voi ca dracul de tamaie.
Balane, un pr… ca tine mai rar, pai tocmai v-a luat primarul „JUCARIA”, iar tu mai dai o limba pe la c…l PNL-ului. le-ati promis oamenilor o padure parc, tocmai ati aflat(mama ce fraieri sunteti) la sedinta de consiliu ca deja Cretu a facut-o parc in 2013. Acum primarul o sa va lase cu ochii in soare, ca el va face amenajarea. Balane, sunteti jalnici, in locul vostru nu as sti unde sa ma ascund.
Pietonule, taci in banca ta! Daca nu ai atata simt civic incat sa participi la o initiativa cetateneasca, nu ai dreptul sa acuzi pe nimeni ! Esti unul din cei care s-au lasat prostiti de Cretu si de minciunile lui, se pare ca „minciunita” e o boala foarte raspandita in PSD, de la varf pana la lichelele locale!
Pietonule nu te grabi. Nu esti mai documentat decat mine. Asteapta noile informatii care vor veni de la colegii din Bta Civica. Noi nu suntem jalnici. Jalnici si farisei sunt tocmai cei amintiti mai sus. Jalnici si nepasatori sunt cei care nu vor sa se intereseze de binele comunitatii. In nici un caz nu poate fi vorba de o mana de oameni cu atitudine civica care se zdrobesc si pt. tine :pietonule, sa ai drepturi mai multe si o viata mai frumoasa. Pacat ca tu nu intelegi aceste lucruri. VIATA LUNGA !
4 ore de declaratii mincinoase, atacuri politice, discursuri semantice…toate impotriva unei initiative a societatii civile, culmea, aplaudata la inceput de toti. O demonstratie de cum nu se face administratie publica, ci se voteaza in spiritul aparatului de partid. Rusinos si ingrijorator pentru cetateni! Oricum, initiativa de a salva un plaman al orasului merge inainte, in pofida celor care pun interesele personale sau de grup inaintea interesului cetatenilor care-i platesc si, din pacate, inca-i mai voteaza!
PSD egal comunism. Au infrant vointa a 4029 de cetateni. Rusine PSD.
Rusine Cretu!!!
In primul rand trebuie subliniat faptul ca proiectul care prevede modernizarea Pădurii Codrișor initiat de Asociația Bistrița Civică (ABC) a fost aprobat , cu mici modificări, în ședința de Consiliu Local, inregisreand prima victorie a unui proiect propus de societatea civila. Asa cum rezulta din expunerea de motive „Scopul proiecului este restabilirea pentru pădurea Codrișor a destinației inițial stabilite de parc-pădure, în loc de defrișare pentru realizarea variantei ocolitoare și amenajarea, pe întreaga suprafață a păduri, a unor puncte de atracție”. Dar, si de data asta, primarul Cretu a reusit sa fie cel putin penibil, afirmand ca „amenajarea Pădurii Codrișor nu exclude centura și nici centura ocolitoare nu exclude modenizarea Pădurii Codrișor, așa cum insinuează membrii Asociației Bistrița Civică”. Dupa logica primarului omul nu merge in padurea-parc pentru liniste si aerul curat, ci dimpotriva pentru zgomotul si noxele generate de traficul greu. Probabil de aceea a mutilat cu drujba coroanele copacilor de pe strazi ca omul sa simta mai bine zgomotul si gazele de esapament. In plus, aceea tampenie de drum cu doua benzi prin padurea Codrisor nu-i o centura ocolitoare, fiindca pe langa defrisarea padurii, intra direct in oras pe langa parcul municipal, stadion, si pe la poarta spitalului TBC. Un vechi proverb spune ca proverb spune ca “inteleptul invata din greselile altora, desteptul invata din greselile proprii, iar prostul nu invata niciodata.” Din pacate Cretu nu a invatat nimic din greselile sale.
Voi,cei ce comentati aiurea,chiar nu vreti sa vedeti,ca de fapt padurea codrisor a fost aprobata ca padure parc inca din 2o13,iar acum,culmea, s-a aprobat amenajarea ei doar cu votul celor de partea lui Cretu! Halal alianta civica! Citiva oameni prezenti! Doar lumea vede ce a facut Cretu si ,mai mult ,ce are de gind sa faca! Proiecte importante pt. Bistrita ! Felicitari domnule primar!
pt tine centura ocolitoare cu tot ce tine de ea este parc?
Bai Andrei….ai fost in sala CL ? Nu ai inteles nimic sau te faci…sluga pesedista.
Asta chiar nu intelege ca nu vrem centura ocolitoare prin oras, pt ca este OCOLITOARE! Si nici alta sosea pe acolo!!!!!!
Trebuie sa adunam semnaturi sa inteleaga vointa locuitorilor urbei. Vrem centura ocolitoare, dar sa fie ocolitoare!!!!!!
Poi nu a fost referendum pe tema centurii , Piticule ? Ce semnaturi mai vrei ? …” Piticule ” . Acolo s-au exprimat vointa cetatenii urbei si s-a ales vointa majoritatii . Dar cred ca nu erai pe vremea aia . ” Piticule ” :)))
Alt PUZ alti bani cheltuiti….Cine face aceste studii geotehnice, ce firma? Sifon?
Cretu e dus rau de tot cu sorcova. El compara Padurea Corisor cu Padurea Vieneza. In primul rand, Pădurea Vieneză se întinde pe o suprafaţă totală de 9900 de hectare si cuprinde şapte districte municipale ale Vienei. Asa ca e normal ca Pădurea Vieneză sa fie brăzdată de autostrăzi, cum spune Cretu. Ceea ce nu stie sau nu spune Cretu este ca orasul Viena este situat partial pe colinele Pădurii Vieneze, o zonă deluroasă subalpină, denumită Alpenvorland, care reprezinta centura verde a oraşului protejată prin lege. In plus, în anul 2005 UNESCO a declarat Pădurea Vieneză parc al biosferei . O metropolă ca Viena situată parţial într-un parc al biosferei este nu doar o raritate, ci este chiar unică în lume.
Ce tare e poza !!!! Lacrimile mi-au dat !! =)))) . Ultimul e cel mai smecher , asta s-a prins ca e fotografiat , nici nu l-a interesat discutia din sala! =))))
D-le ION ati gresit. Nu sunteti informat corect. Padurea VIENEZA are 60.000 ha. si a fost prezentata la PRO tv in acest an. Am fost pe faza la aceasta stire. O seara faina !