Actualitate

Ce a decis Guvernul în privința salariilor, ratelor, voucherelor de vacanță

Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență care cuprinde mai multe măsuri fiscale valabile începând cu 1 ianuarie 2021. ”Ordonanța aceasta trenuleț este o ordonanță care garantează că în 2021 vom avea creșterea economică pe care o estimăm”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Executivul a decis înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul lunii decembrie a anului 2020. Astfel, se menţin în cuantum brut salariile şi sporurile de care beneficiază personalul din administraţia publică centrală şi locală, inclusiv personalul care ocupă funcţia de demnitate publică şi personalul cu funcţii asimilate acestora la nivelul din luna decembrie 2020, impactul bugetar fiind de aproape 12 miliarde de lei

O altă măsură este posibilitatea amânării ratelor. Solicitările vor putea făcute până la 15 martie 2021, iar creditorii vor realiza analiza şi transmite decizia până la 31 martie. Perioada totală pentru care se poate solicita amânarea plăţii ratelor este de 9 luni.

Voucherele de vacanţă în valoare de 1.450 lei fiecare vor fi acordate şi în 2021 pentru personalul plătit din fonduri publice.

De asemenea, punctul de amendă rămâne la valoarea de 145 de lei.

Alocațiile vor crește anul viitor doar cu 20%, de la 1 ianuarie 2021.

În privința creșterii pensiilor, nu s-a luat până acum nicio decizie.

”Vor fi creşteri şi la alocaţii şi la pensii, dar vom găsi cea mai bună formulă pentru toată economia”, a mai spus premierul.

Guvernul a mai aprobat prelungirea contractelor Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) I cu până la doi ani, întrucât există obiective de investiţii care nu sunt finalizate şi nu este făcută recepţia lucrărilor. Pentru suplimentarea sumelor alocate, beneficiarii PNDL – etapa I pot depune o solicitare, însoţită de o notă justificativă, în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă. Suplimentarea valorii obiectivelor este dată de majorarea salariului minim pe economie al celor care lucrează în construcţii, de creşterea preţului materialelor de construcţii, precum şi de adoptarea unor normative de proiectare mult mai stricte în special pentru unităţile de învăţământ. Totodată, actul normativ prevede şi posibilitatea ca beneficiarii să plătească, din bugetul propriu, lucrările la proiecte şi, ulterior, în limita bugetului alocat, MDLPA să deconteze aceste cheltuieli.

Guvernul a mai decis prelungirea mai multor măsuri active, până la 30 iunie 2021. De asemenea, în perioada cursurilor online, părinţii vor beneficia, până la finalizarea anului şcolar, de zile libere plătite cu 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut.

În şedinţa de Guvern a fost prezentat în primă lectură un proiect care prevede ca statutul prefectului şi subprefectului să fie modificat şi, faţă de situaţia actuală în care ei sunt înalţi funcţionari publici, dar se știe de fapt unde vin, să devină funcţie de demnitate publică.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/825493334966290
Etichete

2 comentarii

  • Premierul Catu a uitat sa precizeze ca acea crestere economica „pe care o estimam” va fi o crestere economica pe minus .Uniunea Europeana estimeaza pentru anul 2021 un deficit bugetar de cca 11,5 % .Acesta se va compensa prin imprumuturi masive .Urmarile nu par a fi chiar atat de incantatoare pentru tarisoara…

  • Ne poate explica cineva de la putere de ce nu se tine cont de referendumul lui Iohannis privind OUG pe justiție???????? Da nu ca asta este urgent și ca asta este de la noi și e bine!!!!! Nu ne luați de prosti pe noi care v-am votat!!!!!!!! Ați mințit ? Ne-ați păcălit? Aveți guvern, aveți președinte de ce nu treceti o lege prin parlament și dați OUG? De cevpress tace, societatea civilă tace, apropo președintele, prefectul s-au vaccinat???? Așa cum au promis? Ca vor fi primii?????

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.