Social

Ce aparatură folosesc hidrologii pentru monitorizarea debitelor de pe râuri (FOTO)

Specialiștii de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Someș-Tisa au monitorizat debitele pe râuri și viiturile formate inclusiv pe râurile Ilva, Leșu și Someșul Mare cu echipamente de ultimă genrație de tip ADCP (Acoustic Doppler Current Profiler) care scurtează timpul efectiv dedicat măsurătorilor și oferă și posibilitatea transmiterii debitelor direct în softurile și aplicațiile utilizate de hidrologi.

Potrivit unui comunicat al ABA Someș-Tisa, monitorizarea nivelurilor și a debitelor tranzitate prin secțiunile stațiilor hidrometrice în timpul viiturilor prezintă o importanță deosebită.

”Hidrologii noștri efectueză măsurători folosind echipamente de ultimă genrație de tip ADCP (Acoustic Doppler Current Profiler). Noua tehnologie nu doar că scurtează timpul efectiv dedicat măsurătorilor, dar oferă și posibilitatea transmiterii debitelor direct în softurile și aplicațiile utilizate de hidrologi.

În această perioadă, aceștia au realizat măsurători ale debitelor și au monitorizat viiturile formate pe râurile Tisa, Ilva, Leșu, Someșul Mare, Someș, Lăpuș și Tur. Activitatea hidrologilor are la bază informațiile primite de la stațiile hidrometrice. La viituri, muncitorii hidrometri citesc și transmit cu frecvență sporită nivelurile cursurilor de apă în secțiunile stațiilor hidrometrice.La nivelul arealului aferent Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa, care cuprinde județele Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj și Satu Mare, funcționează 138 de stații hidrometrice și pluviometrice automatizate.

În momentul actual, situația hidrologică este sub control. Se menține avertizarea cod galben până mâine, 8 ianuarie, ora 24:00 și cod portocaliu până mâine, ora 09:00.

Te poți informa despre zonele aflate sub avetizare de la colegii noștri din cadrul Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. Accesează http://www.inhga.ro/…/avertizare-hidrologica-nr-5-din… pentru mai multe informații”.

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS