Ce-ar fi fost dacă nu s-ar fi adus în discuţie problema etniei lui Andrei, tatăl lui David? Ştiu şi pot fi de acord cu toţi cei care au ceva de reproşat ţiganilor. Majoritatea au foarte multe defecte, sunt o povară pentru societatea noastră, uneori miros urât, vorbesc urât, ne agresează, ne fură, ne enervează. Lista ar putea fi foarte lungă, dar mă opresc aici fiindcă vreau să vă spun că şi ei sunt oameni, iar dacă ne gândim că în fiecare om este chipul lui Dumnezeu, atunci nu ar mai trebui să adaugăm nimic. În ce mă priveşte, vă pot spune că mie îmi place muzica ţigănească, că apreciez talentul ţiganilor la dans, îmi place vitalitatea copiilor de ţigani, pigmentul lor, admir capacitatea lor de a trăi într-o căruţă. Până la urmă, e un act de curaj, nu credeţi? Nu trebuie să mă gândesc foarte mult ca să vă dau exemple de ţigani harnici, silitori. Am văzut-o în curtea Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” pe fetiţa care obţinuse cea mai mare medie la Evaluarea Naţională dintre copiii rromi. Venea, sfioasă, să-şi întâlnească dirigintele şi colegii de clasa a IX-a. Era cea mai frumoasă din toată curtea aceea mare. M-am bucurat din toată inima pentru ea şi i-am urat succes. Dacă li se dă o şansă, vor reuşi. Trebuie să încetăm o dată să le spunem copiilor neascultători că „vine ţiganul şi te ia!”. Ar fi cazul ca măcar în secolul nostru să înţelegem şi să acceptăm că sunt şi alţii diferiţi de noi şi că a fi diferit nu înseamnă că eşti mai rău sau mai bun decât celălalt. Înseamnă uneori că te-ai născut într-un neam pe care s-a pus un stigmat fără ca tu să ai vreo vină.
Ce-ar fi fost dacă Alexandra ar fi înţeles că sunt fireşti conflictele cu părinţii? Majoritatea ne-am certat cu ai noştri, am avut divergenţe din cauza felului diferit în care generaţiile văd lucrurile. Sunt normale, când creştem ne dăm seama cât de absurzi am putut fi, ne pare rău pentru că i-am repezit pe părinţi (vorbiţi cu cei cărora le-au murit părinţii şi întrebaţi-i ce regretă şi veţi auzi sute de astfel de poveşti), pentru că nu i-am ascultat destul. În fond, ei ne-au adus pe lume, au măcar dreptul să ne spună ce cred că e bine. De ce nu li se spune copiilor încă din copilărie că e normal ca părinţii lor să aibă altă părere de cele mai multe ori? Unii cred probabil că nimeni altcineva nu a trăit o asemenea dramă. Supriză! Am trăit cu toţii. Ar trebui să se predea la şcoală lecţia „Veţi avea conflicte cu părinţii!” în loc de teorii stupide care nu folosesc nimănui niciodată.
Ce-ar fi fost dacă oamenilor nu li s-ar părea sinuciderea ceva „cool”? Presa a făcut o mare prostie mediatizând excesiv sinuciderea Mădălinei Manole. De atunci, mai mult ca înainte, tinerilor necopţi şi fără minte li se pare cool să-ţi iei viaţa gândindu-se că poate se întorc victorioşi să ne spună cât de mult curaj au avut. După ce mult timp am auzit că în iad ardem în cazane în clocot, am citit o carte din care am înţeles că iadul e o stare de veşnică nelinişte, singurătate şi angoasă. Povestea „şi-a găsit, în sfârşit, liniştea” spusă de cei care încearcă să scuze gestul unui sinucigaş e doar o poveste. În realitate, cel care-şi ia singur viaţa îşi prelungeşte neliniştea în veci. Eu am văzut, într-un fel, o latură a iadului petrecându-mi o nopate într-o secţie de neurochirurgie în care agonizau oameni operaţi pe creier. Nu cred că e un „tratament” pentru oricine acesta. Am plecat îngrozită de ascunzişurile înfricoşătoare ale minţii noastre care, la o simplă atingere cu bisturiul a creierului, se revarsă într-un mod înfricoşător. Ştiu că spun o mare prostie acum, dar aş recomanda oricui glumeşte pe tema morţii sau se gândeşte, „eroic”, să o testeze, să-şi petreacă măcar o noapte într-un salon cu oameni operaţi pe creier pentru experienţă, nicidecum ca pacient. Să stea într-un colţ şi să observe. Sunt convinsă că a doua zi dimineaţa viaţa lui i se va părea superbă şi toate „dramele” insurmontabile nişte glumiţe la care va râde singur.
Ce-ar fi fost dacă ar fi lipsit habotnicismul? După părerea mea, un lucru extraordinar. Sunt mânhnită când aud vorbindu-se de pedepse aplicate în numele credinţei. Nu ştiu dacă e adevărat că această fată a fost trimisă, însărcinată fiind, să facă dulceaţă şi să pună murături într-o mănăstire de călugări, dar, dacă e adevărat, mi se pare revoltător şi trist. A greşit rămânând însărcinată la o vârstă atât de fragedă, însă acela era momentul în care ea trebuia să aibă alături un grup de sprijin fiindcă a decis să păstreze copilul asumându-şi o mare responsabilitate, nu să vadă în faţă bărbaţi cu haine negre până-n pământ care, de bună voie au ales o cu totul altă cale decât cea a familiei şi care nu au de unde şti care sunt trăirile şi sentimentele unei viitoare mame. Ce a putut învăţa din experienţa aceasta? A acumulat doar furie, tristeţe, revoltă.
Ce-ar fi fost dacă familia, şcoala, biserica, toţi cei care au un cuvânt de spus în formarea unui tânăr ar fi pus mai mult accent pe educaţie sexuală? Mi-e greu să înţeleg şi azi de ce e considerat un subiect tabu, de ce nu se discută liber despre hormonii care o iau razna la anumite vârste, despre reacţiile chimice pe care le stârneşte iubirea în corpul nostru, despre durata lor. Nu pot pricepe de ce ne ascundem şi ne e ruşine de propriile noastre celule. Dacă familia nu este în stare, atunci şcoala şi biserica ar trebui să suplinească această lipsă fiindcă altfel vom mai auzi şi vom mai citi despre multe drame care respectă acelaşi scenariu şi ar fi păcat.
Ce-ar fi fost dacă nu aş fi scris nimic despre acest subiect? În opinia unora ar fi fost foarte bine. În opinia mea, am fi trecut cu vederea şi nu ne-am fi oprit cu atenţie să ne privim în oglindă ca societate. Moartea Alexandrei nu trebuie privită ca o întâmplare tragică şi atât din toate considerentele pe care vi le-am enumerat mai sus. Ea este, într-un fel, consecinţa unor tare ale societăţii noastre în care educaţia copiilor lasă de dorit atât în familii, cât şi la şcoală, e cultivată ura rasială, e mediatizată excesiv sinuciderea şi religia, fie e ignorată, fie e orientată spre fanatism. Ştim cu toţii că aşa stau lucrurile, dar ne ferim să vorbim despre ele considerându-le subiecte tabu. Între timp, alţi tineri cărora nimeni nu le spune cum stau lucrurile de fapt vor considera eroic să se sinucidă. Ce-ar fi dacă măcar de acum încolo le-am vorbi mai des despre iertare?
Cristiana Sabău
Frumos, adevarat si perfect pertinent! Si eu sunt de acord. Felicitari! In acest moment, cred ca ar trebui sa ne punem multe intrebari legate de viata in aceasta societate romaneasca…..
Dacă şi cu poate
au plecat să înoate.
Dacă poate nu era,
poate dacă se îneca!
Regretele sunt tardive… pentru parinti , pentru Alexandra. O eleva nu face copii. O eleva face scoala. Nu sunt de acord ca elevele sa mearga gravide la scoala. Vor copii, sa faca ,dar pentru asta exista licee la seral . Unde e oare bunul simt . Sa te prezinti gravida intre niste copii, in fata profilor, mi se pare o aroganta maxima. Greseala Alexandrei si lipsa de comunicare din familia ei se deduce ca au fost afectate grav, dar sa implici biserica si sa dai cu presupusul mi se pare foarte urat. Da, am vazut-o pe Alexandra la Nuseni , la manastire, insa nu umilita, dimpotriva, imbracata ca la dicoteca, nerabdatoare si mereu agitata, insa sustinuta in dorinta ei de a pastra copilul. Am vazut-o si la Hram , vindea obiecte bisericesti ,impreuna cu tineri de varsta ei si se distrau, erau amuzati. Si da, am vazut-o la bucatarie, tot intr-un grup de tineri studenti la teologie care dadeau cate o mana de ajutor pe acolo , insa cu exuberanta tinerilor frumosi ,nu ca o corvoada. Pentru dulceturi si muraturi , pentru alte munci la bucatarie, Manastirea Nuseni are doua bucatarese angajate si doua ajutor de bucatarese cu statut de permanenta. Alexandra a spus prietenei ei, ce a vrut, eu merg acolo mereu si vad foarte multi tineri , dar nici unul ne e umilit sau chinuit de niste barbati cu haine lungi si negre, simpatici de altfel, oameni si ei…
Dacă undeva ceva nu era greșit nu se ajungea în situația de fata. Cu siguranță un cumul de erori. Nu putem spune ca da, Alexandra e vinovata, sau da părinții sunt vinovați. Cred ca adevărul e undeva la mijloc, din nefericire nu a existat acel echilibru, fragil dealtfel, dintre părinți și copil. De asemenea consider ca nu doar ei, elevii trebuiesc educați, trebuiesc educați și părinții care de cele mai multe ori rămân în era lor neținând pasul cu ceea ce se întâmplă în jurul lor. Ce era considerat tabu în trecut acum nu mai este. Asta înseamnă evoluție, acceptare, adaptare…
Cred ca nimeni nu contesta ca intotdeauna va exista un conflict intre generatii, pentru ca e greu sa imbini vechiul cu noul, sa fii ,,cool,, ca tanar, sa fii ,,cool,, ca parinte. De multe ori problema apare atunci cand noi parintii uitam ca am fost tineri, ca am facut si noi la randul nostru tot felul de prostioare, uitam sa fim copii. Ne este rusine sa vorbim cu copii nostri despre dragoste, despre iubire, despre sex, ne este rusine sa recunoastem ca uneori gresim si ei au dreptate, de multe ori stressul cotidian ne face sa ne revarsam nervii pe ei, pe minunile noastre pe care de fapt ar trebui sa le iubim neconditionat, asa cum ne iubeste si Dumnezeu pe noi. Niciodata un parinte nu va fi iubit, ascultat daca va incerca sa se impuna in fata copilului cu acelasi leitmotiv <> Trebuie ca parinti sa intelegem ca nu ne crestem copii pentru noi, ca daca noi in tinerete nu am facut asa, musai copilul trebuie sa faca, trebuie sa uitam sa ridicam tonul la ei, sa le dictam imperativ ce e bine si ce nu, sa fim atenti in permanenta la ei, le ce vor, fara sa le reprosam, fiindca sufletul lor curat sensibil ii poate duce acolo unde din pacate nu mai exista cale de intoarcere! Cei care sunteti parinti si cititi acest articol ganditi-va de cate ori pe zi va imbratisati copii? De cate ori pe zi le spuneti ca ii iubiti chiar daca poate pare pueril, dar stit ce mult conteaza? Asa cum florile se deschid sub imbratisarea calda a soarelui, asa si copii atunci cand simt ca sunt iubiti se vor deschide spre noi parintii. Trebuie sa ne gandim ca daca Dumnezeu ne iubeste neconditionat oricat suntem de plini de pacate, si daca ne rugam ne iarta, asa trebuie sa facem si noi cu copii nostri. Oricate probleme au, mari sau mici, nu conteaza! O imbratisare si un sprijin al unui parinte face mult mai mult decat un repros, un cuvant dur, sau o bataie! Nu trebuie sa uitam ca daca ne dorim sa avem copii, trebuie sa le fim alaturi toata viata, cu bune cu rele si oricat de obositi am fi, daca comunicam cu ei ne vor oferi sufletul lor care e mai pretios decat orice pe lume.!!!!!!!!!!!!!!
Adversitatea faţă de rromi nu s-a născut „din nimic” şi cu siguranţă nu continuă „din nimic”. Aleg o viaţă nu doar diferită, dar într-un contrast puternic cu cea considerată „normală” şi promovată de restul societăţii. Pot fi admiraţi (dacă ăsta e cuvântul potrivit) că trăiesc în căruţe, dar în niciun caz nu reprezintă un exemplu de urmat. Toleranţa va creşte pe măsură ce ei însuşi se vor schimba, fiindcă respectul nu-l ceri sau impui, ci-l câştigi.
Ne mirăm de români când francezii şi restul europei ne arată cu degetul ca pe nişte „rromi”, când suntem luaţi ca naţie la mişto în „prime time” prin „salutul românesc”? N-are rost să ne dăm de ceasul morţii (no pun intended), este firea noastră, a omului în general, să creeze stereotipii, judecăţi, generalzări ce-i sunt utile tocmai datorită faptului că-ţi permit să cântăreşti rapid o situaţie, pentru a te pune la adăpost de evenimente ce-ţi pot aduce necazuri. Astea sunt demitizate nu prin articole care cer ori impun aşa ceva, ci, repet, prin munca respectivei comunităţi ori etni întru ameliorarea propriei imagini – sau persoane, are valibilitate generală. Chiar dacă-i respect fiinţe umane, mereu voi păstra distanţa până la proba contrarie şi nu are de a face doar cu ei, ci cu orice om cu care intru în contac, by default.
Cei care se gândesc la sinucidere nu o fac fiindcă-i cool, ci fiindcă au probleme. Vorbiţi cu un psiholog, cu un sociolog şi veţi găsi răspunsuri mai fondate decât presupuneri. Ăsta e un punct bun de plecare – http://www.scribd.com/doc/124668/Emile-Durkheim-Despre-sinucidere
Comparaţia în jos (dar uite, sunt alţii într-o situaţie mai proastă) funcţionează şi nu prea. Suntem recunoscători pentru ce avem (sau cel puţin ar trebui), însă ca oameni tindem la mai bine, căci altfel eram încă în peşteri desenând pereţii ori poate dispăream cu totul ca specie. Dacă omul ajunge să se gândească la sinucidere, o face în momentul în care are impresia că nu mai există o ieşire ori că povara ce-l încearcă, este prea mare pentru psihicul său. Este nevoie de un specialist, este nevoie de suportul grupului apropiat, iar aşa ceva cred că este încă la nivelul de teorie pe România – nu m-am interesat.
Nu în ultimul rând, viziunea „romantică” a sinuciderii apare încă de demult prin scumpii Romeo şi Julieta. Cazuri ca acesta au mai fost şi vor mai fi, doar că nu toate capătă mediatizare. Este trist, însă reprezintă o realitate, la fel ca acele saloane.
Din ce spune Iulia, pare clar ca parintii fetei au trimis-o la manastire nu pentru a fi chinuita de niste ˝bărbaţi cu haine negre până-n pământ˝ ci pentru a intalni acolo tineri, fete si baieti, cu alt fel de preocupari.Daca acolo merg tineri ca Iulia, parintii fetei au trimis-o probabil pentru a gasi si a-si face si alt fel de prieteni.Tehnic vorbind, au vrut sa-i schimbe anturajul.Si apropos, exprimarea cu oameni in negru seamana foarte bine a propaganda neagra.
Inainte de a imparti culpe sau responsabilitati prin intrabari contrafactuale (ce-ar fi fost daca?), nu ar fi fost mai bine ca in documentare sa se fi aplicat si principiul ˝Audiatur et altera pars˝?
N-ar fi fost util si corect pentru adevar sa fi fost intrebati si tinerii ca Iulia, care au cunoscut-o acolo la manastire?
Si chiar asa, ce-ar fi putut s-o invete pe Alexandra niste ˝oameni in negru˝ si niste tineri ca Iulia? In mod sigur n-au invatat-o sa lepede copilul.In mod sigur n-au invatat-o sa-si ia viata.
Dar ce-au invatat-o, Cristiana Sabau? Ati intrebat et altera pars? Ati intrebat pe cei ce ii numiti oamenii in negru ce a facut acolo Alexandra, ce au invatat-o acolo?
Din pacate sunt silit sa constat ca aplicati automat prezumptia de culpabilizare si o faceti cu procedee de propaganda neagra..Black propaganda, din pacate….Oricum , a devenit o moda.
Din intrebarile dvs. contrafactuale lipsesc alte cateva posibile….Cum ar fi de pilda intrebarea ˝Ce-ar fi fost daca incercarea de a o integra pe Alexandra in alt fel de anturaj de tineri ar fi reusit?˝.
Mai constat e asemenea ca din intrebarile dumneavoastra contrafactuale lipsesc cele care ar putea sa desemneze o anumita responsabilitate a tatalui de discoteca al copilului.Ce-ar fi fost daca…
Simple intrebari tarzii cu gust amar.Atat.
Păcat că s-a vorbit şi s-a scris privind lucrurile din exteriorul lor şi în mod unilateral.
Am cunoscut-o pe Alexandra, îi cunosc părinţii, fratele şi copilul. La vârsta ei, putea să-mi fie copil.
Din toată familia, Alecsandra a fost singura pe care nu am reuşit să o înţeleg, avea capacitatea de a exagera lucrurile care i se cuvin, avea o obrăznicie ciudată, vorbea la per tu cu toată lumea, te sfida zâmbind, reuşind să te facă să nu te poţi supăra pe ea. Greşala în relaţia cu ea, dacă poate fi considerată o greşală, a fost tocmai incapacitatea de a previziona cât de mult putea exagera în privinţa a ceea ce ea socotea că i se cuvine din partea celor din jurul ei. E o chestie ce în limbajul generaţiei mele se cheamă lungul nasului. Iar, cu siguranţă, aici familia nu poate fi învinuită, căci oamenii aştia chiar sunt la locul lor şi trudesc din greu pentru tot ceea ce au, nu sunt nişte fiţoşi inabordabili… Ori, fata asta, inexplicabil, îşi exagera condiţia, apărea în locuri nepotrivite şi în anturaje asemenea. Sunt convins că familia ei a încercat din răsputeri ,şi conform cu ceea ce se puteau angaja, să-i
stăpânească pornirile. Dar ea cred că s-a întărâtat mai mult în rebeliunea-i fără cauză. A fost greu, complicat, iar din cuvintele cuiva mai apropiat decât mine de această familie, mai devreme sau mai târziu, cam tot aici se ajungea.
@ Dan Sehăşan ˝La vârsta ei, putea să-mi fie copil.˝
Am doua fete.Cea mai mare este apropiata de varsta Alexandrei si de cam aceeasi varsta cu comentatoarea de pe forum care a semnat la fel, Alexandra, sicare ne-a spus ca asteapta un copil.
E destul de complicat cu baietii dar cu fetele cred ca este de doua ori mai complicat si cam de patru ori mai delicat.
Adevarul este ca…Hmmm…Toate chestiile astea m-au cam troznit destul de rau drept in inima.Nu poti sa nu te gandesti, mai ales daca esti tata de fete..Daca ai putea da timpul inapoi si sa faci ceva..
D-le din pacate aveti perfecta dreptate.
Cetăţean, e clar că vă place tabloul descris de Iulia şi vreţi să credeţi că el e cel adevărat. Numai că aş vrea să vă semnalez un aspect: doamna sau domnişoara Iulia a „văzut-o” pe Alexandra la Nuşeni, dar nu a stat de vorbă cu ea, nu a aflat dacă a venit de bună voie sau silită de ai ei. Că o fi râs cu cei de vârsta ei, nu mă îndoiesc. La fel, nu bag mâna în foc pentru declaraţiile nimănui, nici măcar pentru cele ale fetelor cu care am vorbit şi în ochii cărora m-am uitat atent. Cu toate acestea, între un tablou descris de cineva care nu a interacţionat cu Alexandra (şi despre care nu ştim nimic nefiind decât un pseudonim care comentează sub anonimat) şi o persoană care în faţa căreia s-a destăinuit şi pe care eu am văzut-o şi am studiat-o atent, înclin să dau mai mult credit ultimei care, în naivitatea ei, era gata să spună tuturor cine este. În fond, ce i-a spus Alexandra era adevărul pentru care fata asta şi-a pus capăt zilelor. E adevărul ei, nu al Iuliei, nici al dvs., nici al meu. Teoria dvs. putea sta în picioare dacă fata era în viaţa, dar nu mai e fiindcă adevărul ei a împins-o la moarte.
În altă ordine de idei, un ziar nu e organ de anchetă comparabil cu cel al statului. Nu ne scoatem legitimaţiile (ca cei de la DNA) şi toţi stau drepţi în faţa noastră jurând să spună adevărul.. Noi vorbim cu cine vrea să vorbească şi ascultăm pe cine are ceva de spus. Ce-ar fi să mă duc acum la Nuşeni la să iau la rând pelerinii să-i întreb ce ştiu ei despre Alexandra? Ce relevanţă au spusele unor necunoscuţi?
Au vorbit prietenele din anturajul ei, am scris şi bune şi rele. Mai departe să judece fiecare, iar cei dornici de adevărul absolut să facă propriile anchete că eu nu-i opresc.
În ce priveşte oamenii în haine negre care au ales altă cale decât familia, cred că am mai multă experienţă decât dvs. în relaţia cu ei. Ca pelerin, şi nu turist, am vizitat 80% din mănăstirile celebre ale României, am stat zile la rând, ştiu despre ce vorbesc. O fată însărcinată nu are ce căuta într-o mănăstire de călugări care nici măcar nu-şi ridică ochii din pământ să se uite la vreo femeie.
Doamna Sabau, tocma m-am intors de la Tg Mures.Am facut 3 ore la dus pt. ca din cauza lucrarilor la drum am stat intr-un carnat lung de masini iar de nervi am fumat 12 tigari.Acuma inca sunt cu nervii in pioneze si decat sa va spun ceva la nervi, mai bine tac si va spun noapte buna si toate cele bune.
esti un filosof de rahat,gustere!
@ prometeu
Daca mie mi te adresezi, nu-s filosof ci inginer.
In rest, ce-am spus si mai sus:cand sunt nervos mai bine nu vorbesc cu tine, ca am vorba grea si fraza scurta.Mai stau un pic sa citesc ceva si dupa aia ma culc.
Noapte buna, ca poate ti-a ajuns si tie.Hai, pa.
IULIA- Aroganta apartine sistemului social si educativ in care traim si care nu ne invata sa toleram -fara a judeca -astfel de cazuri care sunt o realitate a vietii . Nici parintii nu sunt neaparat de acuzat pentru ca nici ei la randul lor nu au fost invatati cum sa faca fata unui esec si cu atat mai putin sa si-l asume.
Ce ar fi daca toti am fi capabili sa ne tratam semenii cu respect si intelegere si nu cu aroganta si prejudecati?
Ar fi bine… ca să nu fie rău. „Ce ar fi” rămâne la stadiul ăa, să vedem câţi practică aşa ceva la modul constant până ce devine monotonie.
Foarte frumos scris! Felicitări, Cristiana!
Sunt multi oameni care au ”copii problema”,asa cum a fost aceasta fata,multi parinti pot fi de acord cu mine ca exista copii pe care ii poti educa cu o padure ca tot nu se fac oameni si sunt copii carora le este indeajuns un cuvant ca sa se rusineze.Cineva spunea mai sus ca trebuie sa-i vorbesti copilului cu dragoste ,sa-i spui zilnic ca il iubesti,sa fii blajin si sa ai rabdare…dar ce te faci atunci cand acest copil iti transforma bunatatea in prostie,cand speculeaza orice urma de bunatate si devine din ce in ce mai rau,cand tu ii explici ca ii arati greselile ca sa nu ajunga sa i le arate cei din jur,ca il coectezi cu bunatatea de parinte ca sa nu dea cu capul,dar el merge tot inspre zid de parca acolo ar scrie „loc de dat cu capul”? sunt nenumarate exemplele si vorbesc in cunostinta de cauza,stiu ca atunci cand ii explicam copilului ca nu e bine ce face,imi lua vorbele in deradere dar…mai stiu ca in discutiile cu prietenii lui mi-am regasit cuvintele mele ,sunt cazuri si cazuri,copii care nu vor sa recunoasca ca gresesc decat atunci cand dau cu capul si iar o iau de la capat dupa ce trece beleaua,nu depinde totul de parinti,depinde si de copil si de firea lui si…mai ales,depinde de anturajul in care se afla,pt ca putem noi sa le dam o educatie aleasa,daca are un anturaj prost,uneori ajungem sa ne dorim sa se maturizeze cat mai repede.E greu sa fii parinte!
Am cunoscut-o personal pe Alecsandra si pe familia ei ,dar pot sa confirm ca multe din ce am vazut scrise sunt aberatii.Faptul ca a mers la manastire nu inseamna ca a fost obligata de parintii ei.A fost decizia ei.Mergea cu placere.Povestea cu muraturile este nostima.Parintii ei mereu au sustinut-o si iubit-o,atat pe ea cat si pe copil.Ar trebui sa avem mai mult respect fata de parintii ei si sa le intelegem durerea.Nu trebuie sa dam crezare la tot ce auzim,fiecare spune ce le convine si ce i se pare lui interesant.Important e adevarul, care va iesi pana la urma la iviala.
UN SFIRSIT DE SAPTAMINA VA DORIM….
REVIN UN SFIRSIT DE SAPTAMANA BUN VA DORIM….!!!!!!!!!!
Ziarul Adevarul scrie ca printre ocupaţiile tatalui copilului s-ar număra şi proxenetismul si ca asta e motivul pentru care parintii se opuneau cel mai tare.E adevarat ca e proxenet? Proxenetii agata tinere naive in baruri si discoteci, le sucesc mintile, le spala creieri, le indeparteaza de familie si apoi le duc la produs.Daca parintii se opun inseamna ca sint rasisti.E adevarat ca tata copilului e proxenet? Da sau nu? Mai bine acuzi pe toata lumea si nu scoti o vorba despre alte dedesupturi.
Întrebaţi-i pe cei care au scris. Dacă omul a fost comndamnat pentru proxenetism şi are o sentinţă definitivă şi irevocabilă în acest sens pe care ei au văzut-o, atunci e, dacă nu, e doar acuzat. Până nu-l condamnă nicio innstanţă e nevinovat. Altfel, putem spune orice despre oricine. „Printre ocupaţiile acestuia s-ar număra şi proxenetismul” vi se pare o dovadă demnă de luat în seamă?
proasto