Actualitate

Ce ar primi în plus la masă cei internați în Spitalul de Urgență Bistrița dacă va crește alocația de hrană

Spitalul Județean de Urgență Bistrița oferă pacienților un meniu diversificat cu alocația de 10 lei pe zi, dar numai din a doua zi de spitalizare, așa cum prevede legea. Dacă inițiativa deputatului PSD Bogdan Ivan de creștere a cuantumului sumei va fi aprobată în Parlament, pacienții ar putea primi în plus supă și desert, dar și un mic dejun mai consistent.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a declarat că, potrivit prevederilor legale, alocația de hrană este de 10 lei pentru pacientul comun care reprezintă undeva la 80-85% din totalul pacienților ce se internează în spital.

”În contractul pe care îl avem cu CJAS și pe veniturile pe care le avem, când se face proiectul de buget se prevăd sumele necesare în funcție de alocația de hrană calculată per pacient și de numărul estimat de pacienți în funcție de istoricul avut. Actuala alocație de hrană este din 2018. Înainte a fost 7 lei. Sunt extrem de puțini bani, dar cu ei încercăm să oferim o mâncare cât de bună, un meniu cât mai diversificat. În perioada postului, miercurea și vinerea nu servim carne și atunci putem, dacă astăzi servim pulpe de pui, mâine trebuie să ne reglăm la preț și să mergem mai jos. Propunerea domnului deputat Bogdan Ivan este salutară și necesară pentru că meniurile din spital ar putea să se îmbunătățească. Dacă va crește norma de hrană, prima măsură pe care o voi lua la noi în spital va fi reintroducerea supei la masa de prânz pentru că am fost obligați, din rațiuni economice, să o scoatem. Putem să facem în așa fel încât mâncarea să fie mult mai diversificată, să avem și desert, iar micul dejun trebuie să fie mult mai consistent decât este acum. La micul dejun în fiecare dimineață pacienții primesc un kefir, o franzelă de 300 de grame ambalată care este pentru toate trei mesele și, apoi, în funcție de meniul stabilit de asistenții de dietetică din spital, pot fi mezeluri, ou fiert, unt, dulceață, miere, crenvurști, depinde de la zi la zi. În fiecare zi avem meniu diferit”, a spus Lazany.

La Spitalul Județean de Urgență Bistrița, mâncarea se face în bucătăria proprie, iar din 2007 este servită în caserole de unică folosință.

Deputatul Bogdan Ivan, cel care a cerut creșterea alocației de hrană de la 10 lei la 40 de lei pe zi, a spus, într-o conferință de presă, că s-a raportat inclusiv la diurna pe care o primesc cei care lucrează la stat și la privat, de 42 de lei pe zi.

”Acesta a fost un element de referință. Dacă în cazul unui angajat care pleacă în delegație se consideră că 42 de lei este o sumă care poate acoperi 3 mese pe zi , atunci putem aplica acest model și în spital”, a declarat el.

În afară de creșterea alocației de hrană, Bogdan Ivan a mai propus și eliminarea plafonului: ”Azi avem acest plafon de 10 lei în toate spitalele și, dacă în Bistrița, managementul spitalului poate crește alocația la 14, 15 sau 20 de lei, nu poate din cauza legislației în vigoare”.

A treia modificare propusă se referă la momentul în care pacientul primește mâncare, abia în a doua zi de spitalizare.

”Eu am trăit pe propria mea piele această situație când am fost internat cu Covid. Am ajuns la 10.00 în spital, nu am mâncat nimic, fiind secție Covid nu putea nimeni să trimită mâncare și abia spre seară am prins niște biscuiți cu ceai. Bistrița e totuși un exemplu pozitiv de ce poți face cu 10 lei, însă, după ce am lansat acest proiect, am primit multe fotografii de la oameni din toată țara, inclusiv de la Spitalul Militar din București, în care erau o bucățică de unt, o cană de ceai și trei biscuiți”, a spus Ivan.

Inițiativa parlamentarului PSD a trecut de filitrul legislativ și a fost depusă la Senat, prima cameră sesizată. Urmează să fie discutatăîn comisii -unde se va prezenta și el pentru a o susține – și apoi în plen. Un termen realist ar fi ca, la finalul acestei sesiuni parlamentare, să treacă și de Camera Deputaților. Proiectul este susținut de parlamentarii PSD, dar inițiatorul a cerut și celor din arcul guvernamental să voteze în favoarea lui.

4 comentarii

  • Cum ar fi o variantă cu coplată pentru cei care vor altceva? La internare să semneze că vrea cu plată și să aibă meniu diferit, dar tot respectând regimul alimentar stabilit. Mă gândesc că poate fi o coplată de 20-30 de lei pe zi și să primească un meniu mai diversificat și mai bun.
    Dacă cineva stă 5-10 zile în spital ar avea de plată 100-300 de lei pe toată perioada pentru un meniu mult mai bun și mult mai diversificat, la care s-ar mai adăuga și cei 10 lei pe zi. Eu cred ca majoritatea ar opta pentru așa ceva, decât să umble aparținătorii cu pachețelele toată ziua. Ar fi și mult mai igienic. Ce ziceți?

  • Felicitari pentru initiativa laudabila propusa si expusa de catre d-l deputat Bogdan Ivan in Senat . Se vede ca suferinta „experimentata” da intotdeauna roade si trezeste resorturile ascunse ale compasiunii . Sursa banilor ar putea proveni din impozitarea progresiva a pensiilor speciale aflate in plata. Asta e propunerea mea (cel care nu poate face propuneri legislative) dar m-as bucura daca ar fi impartasita de catre toti parlamentarii care au parinti bunici sau strabunici cu pensii acordate legal si moral , pe baza contributivitatii si nu a unor legi „speciale” (care n-au nimic de-a face cu contributivitatea si morala crestina) , nu neaparat aflati in spital. Caci batranetea , singuratatea si iarna grea nu fac casa buna cu pensiile mici care mai sunt si „inghetate”.

  • Spuneti voi stimati Parlamentari cam ce mancati tot cu 10 lei la Bugetul Parlamentului daca nu va crapa obrazul in fata bolnavilor. Hai ca daca nu spuneti o fac eu cu lux de amanunte pt. ca am avut posibilitatea sa citesc un meniu chiar acolo in incinta CASEI POPORULUI care va tine cu banuti pana se cocosesc de tot .Restul este pura demagogie !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.