Cultură

Ce are de câștigat Bistrița de pe urma prezenței universităților și a celor peste 1000 de studenți

Extensia Bistrița a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca va începe noul an universitar cu toate locurile bugetate ocupate încă din vară și cu targetul atins în ce privește locurile cu taxă. Mediul academic are viitor aici chiar dacă funcționează deja trei universități de stat diferite plus unele private, crede Barta András-István, directorul Extensiei.

Potrivit acestuia, pentru noul an universitar care se va deschide la începutul lunii octombrie, numărul de locuri bugetate s-a ocupat în totalitate încă din vară, existând interes și pentru locurile cu taxă.

”Facultatea de Administrație Publică are peste 75 de înscriși, Geografia peste 60, la Educație Fizică și Sport sunt mai mulți candidați decât numărul de locuri, iar la Facultatea de Business în jur de 50 de înscriși. Fiecare specializare este rentabilă dacă are minum 25 de studenți, conform calculelor făcute la nivelul UBB. Noi suntem peste limita de sustenabilitate. Nu am avut probleme de sustenabilitate de acum 10 ani. Anul acesta, toate targeturile sunt atinse”, a declarat Barta András-István, șef de lucrări la Facultatea de Geografie, director al Extensiei Universitare Bistrița.

UBB, de peste 25 de ani la Bistrița

UBB a venit la Bistrița în 1997, iar până în 2001, în oraș a funcționat un colegiu academic de trei ani. Odată cu trecerea pe modelul Bologna, colegiile s-au transformat în facultăți. Așa se face că prima specializare a fost cea de Administrație Publică, apoi cea de Sport, Geografie și Studii Europene care, în 2013, au fost înlocuite de Facultatea de Business. De atunci, Extensia Bistrița funcționează pe această formulă, iar din 2011 are și un Master interdisciplinar, primul din România care include Administrație Publică, Sport și Geografie.

Până la anexarea Universității ”Eftimie Murgu” de la Reșița, Extensia Bistrița a fost cea mai mare extensie a UBB, cu cel mai mare număr de studenți, cu spații de cazare și aceasta pentru că se află într-un bazin care atrage studenți dinspre Maramureș, Bucovina, dinspre județul Mureș.

”Beneficiem de poziție, iar cel mai mare avantaj este că avem spații de cazare, un atu față de alte centre universitare mici. Vechile camere de hotel s-au transformat în spații de cazare cu 2-3 persoane, baie proprie în cameră. Dacă stau trei persoane în cameră costă 120 de lei/persoană, dacă stau 2 în cameră este 140 lei/persoană. Studenții de la alte universități care stau la noi plătesc în jur de 170 de lei/lună, toate utilitățile fiind incluse, apă caldă, rece, clădură, internet”, a spus Barta András-István.

Ce câștigă Bistrița de pe urma prezenței UBB

”Orice oraș universitar, nu contează cât de mare, aduce plus valoare prin faptul că oamenii pot lucra în același timp, pot să-și vadă de familie, au acces la învățământ universitar și cei care nu își pot permite viața într-un centru universitar mare.

Să facem o comparație scurtă: un apartament cu 2 camere la Bistrița costă cel mult 300 de euro dacă e de lux, iar la Cluj un apartament cu două camere care nu se află într-o zonă centrală este 600 -650 de euro, diferența fiind de la cer la pământ. La spații de cazare în cămine, tot așa.

Toate firmele care au personal de pregătit o pot face aici, pe plan local. Sunt unii care cred că centrele universitare mici nu sunt la aceleași standarde ca și cele mari, am mai avut discuții pe tema aceasta. Însă noi avem aceleași acreditări ca la Cluj, se lucrează mai bine cu mai puțini oameni decât cu mai mulți, îi cunoști mai bine. Eu fiind în sfera Geografiei, am văzut că toți cei care au avut angajați, când au avut oportunitatea să-i școlească, imediat i-au trimis la universitate. Crește valoarea forței de muncă, apoi crește și valoarea orașului fiindcă atrage oameni de calitate.

Apoi, crește voluntariatul. Studenții și elevii de la școlile bune toți accesează activități de voluntariat, lucrează în folosul comunității fiindcă acest lucru contează în viitoarea lor carieră.

În orașe în care există facultăți se dezvoltă business-uri, mai ales că au fost tot felul de programe start-up. Am avut 20-30 de studenți care au scris și câștigat proiecte”, a spus directorul Extensiei Bistrița a UBB.

Bistrița are peste 1000 de studenți, dar tot este loc pentru dezvoltare

”Din informațiile mele, Bistrița are peste o mie de studenți la UBB, UTCN, Medicină și la cele private. În opinia mea, este loc pentru dezvoltare fără să ne lezăm interesele într-un fel pentru că suntem pe domenii total diferite. La UBB se învață științele vieții, socio-umane, Medicina are partea ei, Politehnica a ei.

Specializările noastre sunt complementare. Noi, Geografia, ne ocupăm de partea de turism, Sportul se ocupă de activitățile fizice și, prin masteratul comun, și de turism sportiv și agrement, o completare a cazării și servirii mesei. Dacă le dai cazare și masă, poți să-i ții pe turiști două-trei zile. Dacă le oferi pachete turistice cu activități, poți să prelungești șederea lor până la o săptămână. Ca să îți deschizi o afacere în domeniu există Facultatea de Business unde înveți ce înseamnă un plan de afaceri, marketing, management, cum se scrie un proiect. Noi nu am vrut să aducem în extensie două specializări de același fel.

Ne consutăm cu mediul de afaceri și cu instituțiile publice în fiecare an. Mi-aș dori să vină și să ne spună de ce au nevoie fiindcă sunt cazuri în care se formează oameni pentru meserii care nu mai există de 15 de ani. Mi-aș dori să vină cei din sfera afacerilor care să vină și să ne spună de ce au nevoie fiindcă noi putem schimba planurile de învățământ la 5 ani când vine reacreditarea. Putem remodela specializări ca să fim pe nevoia locală”, a mai spus directorul Extensiei Bistrița a UBB.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.