Recomandări Social

Ce au făcut atașații de mediu din UE la Tășuleasa Social. Cum răspunde organizația acuzațiilor

Criticată că a găzduit o ”întâlnire secretă” a atașaților de mediu din 26 de țări europene la care nu au fost invitate alte organizații de mediu și că ”nu deranjează corupții și plantează copaci cu aceștia în vreme ce închide ochii la tăierile ilegale”, Asociația Tășuleasa Social răspunde la toate aceste acuzații prin vocea președintelui Alin Uhlmann-Ușeriu.

”În acest moment, ar trebui să respectăm următorul lucru: cine face ar trebui să vorbească, cine vorbește ar trebui să și facă ceva. Noi avem 20 de ani de activitate. Tășuleasa Social este o organizație de tineret, iar din punctul meu de vedere nu pot merge în fața tinerilor să le spun că totul e nașpa, că toți sunt ticăloși. Trebuie să merg să le ofer o perspectivă. Sunt și copiii mei acolo și cred că, dacă noi continuăm în acest ritm, în 30 de ani nu mai existăm ca nație. Este o temere reală a mea. Cinci milioane de oameni i-am pierdut, pământurile s-au vândut, noi cei rămași aici ne certăm, societatea noastră civilă e în război. Noi am fost criticați că de ce am fost invitați la o întâlnire secretă, masonică. Păi noi nu am fost invitați, am fost gazde. Probabil că noi, ca organizație nonguvernamentală deschisă trebuia să zicem: nu vă primim la noi în grădină! Mie mi se pare că toate lucrurile pe care noi le-am spus în cei 19 ani de activitate publică au fost de interes pentru societate. Noi am vorbit despre dezastrul din pădure, despre gunoaiele multiple pe care le-am adunat. Dintr-o dată parcă suntem într-un război civil, nu avem voie să facem una și nici alta. Eu cred că trebuie să ne punem pielea la bătaie, să facem câte ceva, hai să vedem cine face. Eu și Tibi am trăit 12 ani în Germania și era o onoare să te poți fotografia cu președintele unui land din Bavaria. Autoritățile trebuie să vadă ce au făcut organizațiile bine și să adopte treaba asta la nivel național. Aici, ferească Dumnezeu să faci vreo fotografie cu autoritățile”, a spus Alin.

Referindu-se la proiectul ”Via Transilvanica” el a precizat că acesta nu ar fi putut nici măcar demara fără un parteneriat cu autoritățile.

”Ce s-a întâmplat în Bistrița-Năsăud este foarte important fiindcă aici am învățat cum să procedăm în celelalte nouă județe, aici am avut noroc ca autoritățile să fie de partea noastră și le mulțumesc președintelui CJ Radu Moldovan, prefectului Ovidiu Frenț. Am mare noroc că ei sunt voluntari Tășuleasa Social. Pentru acest proiect am fost obligat să-mi pun pielea la bătaie, să stau lângă autorități, să mă fotografiez cu ele, să primesc multe critici din cauza asta. Am semnat protocolul cu Ministerul Apelor și Pădurilor și cu Romsilva fiindcă respect proprietatea și trebuie să le cer voie ca să trec pe acolo cu Via Transilvanica. Am nevoie de acordul lor. În plus, acest protocol îi obligă și pe ei să facă ceva. Nu e ușor să faci protocol cu Romsilva, e stat în stat. Nu a fost ușor să-l semnăm, dar eu voi fi primul care îl voi denunța dacă nu se întâmplă ce e scris acolo. Mi se pare că e un târg care trebuie făcut în democrație. Este un moment important semnarea acestui protocol fiindcă am întâlnit oameni care au spus că nu îi lasă Romsilva, că nu îi lasă Garda Forestieră. Am pedalat mult în gol, dar am întâlnit și mulți oameni extraordinari. Nicio comunitate din drumul nostru nu a fost să nu ne aștepte cu entuziasm”, a explicat el.

În ciuda acestor lucruri, Asociația Tășuleasa Social nu a ezitat să critice autoritățile pentru ceea ce nu fac bine.

”În ultimii doi ani, organizațiile nonguvernamentale care fac ceva au devenit atât de vulnerabile din cauza legislației ultra sofisticate care s-a făcut, încât, la un moment dat, și pentru Tășuleasa Social va fi imposibil să respecte tot ce se cere în legislație. Pentru societatea civilă e un real pericol. Probabil că cineva va veni mâine și va zice că nu mai pot funcționa că nu m-am înscris în nu știu ce registru făcut noaptea. Așa s-a întâmplat cu ultimul registru al ONG-urilor pentru care noi am umblat de parcă am înființat iar organizația, zile întregi ca să facem niște hârtii făcute acum 18 ani și toate-s la ei. Probabil că și cei care fac treabă în această țară se vor opri și se vor ocupa și ei de politică. Eu abia aștept să am un an sabatic în care să nu fac nimic. Așa se face acum în România: nu faci nimic, dar arunci cu o ploaie de zoaie peste tot ce se face. Și, din acest punct de vedere, sunt direct răspunzătoare și autoritățile care au complicat activitatea ONG-urilor până la 100%. Sunt oameni care sunt finanțați din afara țării, nu fac absolut nimic, nu lucrează cu niciun voluntar, dar care pot face ce vor ei. Domnul Agent Green nu ne-a cerut părerea și pac ne-a umplut cu zoaie. Un mare ONG de mediu a spus asta despre Tășuleasa Social, presa a preluat, nici presa nu ne-a cerut părerea. Eu o să încerc să fac treabă, nu am folosit 19 ani niciun ban public. Am făcut o grămadă de lucruri comunitare cu zeci de mii de voluntari și nu e corect ca jumătate din energia noastră să meargă pe birocrație și pe apărarea unor lucruri care mie mi se par firești. Mi se pare firesc să ies la împăduriri de doi ori pe an cu mii de oameni. Cum pot merge să le zic acolo că eu nu țin cont de proprietate? Că mă duc și plantez unde vreau? Să le spun autorităților că-s ticăloase și nu stau la poză cu ele? Nu este corect”, a spus Alin Uhlmann-Ușeriu.

Întrebat despre ce s-a discutat la întâlnirea cu atașații de mediu din UE el a răspuns: ”Cu atașații de mediu din cele 26 de țări europene am vorbit despre faptul că resursele umane se pot duce unde vor în UE, dar, dacă se duc și problemele de mediu, atunci e o problemă. Le-am și spus: dacă noi, în Carpați, vom avea probleme de mediu, acestea nu se opresc la graniță, vin până la voi, în Pădurea Neagră, în Finlanda. Dacă stăm în autobuze și ne răstoarnă tornada și tot nu înțelegem că avem o problemă, atunci e treaba noastră. Am avut o întâlnire foarte bună. Li s-a spus să vină echipați că merg pe Via Transilvanica și toți erau echipați. Li s-a spus că viitorul UE ține de valorificarea resurselor acoli unde se extrag. Dacă nu putem face asta pe termen lung nu mai putem vorbi de UE. E inacceptabil ca noi să trimitem bușteanul, iar ei să ne trimită cojile sub formă de mobilă cu o valoare de o mie de ori mai mare pentru că nu avem cu ce să ne plătim oamenii, pentru că am rămas fără 5 milioane de oameni, iar acești 5 milioane de oameni nu fac treburile pe lângă casa lor. S-au depopulat Carpații. Sunt niște probleme enorme care s-au creat și din cauza UE. Eu iubesc libertatea, cred că intrarea în UE a fost cea mai mare sărbătoare. Fără valoare adăugată pentru munca noastră acolo unde extragem resursele nu putem trăi. Va trebui să părăsim această țară sau să rămânem și să ne zbatem așa într-o cloacă așa cum se întâmplă acum. Le-am spus că, din 2020 încolo, trebuie să fie o prioritate treaba asta și au fost de acord cu noi. Totodeauna o catastrofă ecologică atrage o catastrofă umană. Noi avem o catastrofă umană care va aduce o catastrofă ecologică care va afecta întreaga Europă. Noi de aceea ne-am implicat. Stăm și vedem cu 8% din amprenta de carbon din lume e dată de ciment și, în același timp, ne uităm cum la Măgura Ilvei, la noi în județ, toată producția de andezit se duce la export în Austria și Ungaria și noi punem beton pe jos. Betonul rezistă maxim 20 de ani, iar andezitul 400 de ani. Orașul Târgu Mureș și-a scos andezitul din piață și l-au trimis în Belgia și a pus beton. Asta am vorbit cu atașații de mediu, unii decidenți foarte mari care fac strategii pe următorii zeci de ani. Pe noi ne-a interesat să vorbim despre problemele de mediu ale UE. Trebuia să vorbim despre groapa de la Tărpiu pentru care s-au folosit folosit banii UE, să vedem cum nu funcționează un proiect din neputința noastră? Doamne iartă-mă!”

Alin Uhlmann-Ușeriu a adăugat că, tot acum, a aflat cu bucurie că despre Tășuleasa Social s-a auzit la Bruxelles.

”Oamenii aceștia au cerut să vină la noi. Suntem poate cel mai longeviv brand românesc în cultura organizațională din România. Eu cred că, prin această întâlnire, ca organizație am devenit un pic mai mult cunoscută. Până acum, din Germania, au fost aproape 2000 de tineri la noi care acum sunt și ei decidenți pe undeva, dar vestea despre noi merge mai departe. Trebuie să ne uităm în viitor, iar acum, cine vine și spune că nu facem bine să ne dea și o soluție. Eu am o promisiune fermă că vor veni cu copiii lor la Tășuleasa Social fiindcă au rămas cu gura căscată când au văzut ce avem noi acolo. Noi reușim – fără finanțare publică, cu o legislație complicată, cu un mare efort – să ținem în continuare această poveste în picioare. La noi, la Tășuleasa, au fost până acum peste 15.000 de oameni.

Atașații de mediu europeni au primit câte un brăduleț de la domnul Iugan de la Silvana, iar eu le-am oferit câte un loc în Pădurea pedagogică să-i planteze, dar le-am mai spus că nu vrem să avem doar noi grijă de ei fiindcă despre asta este vorba în UE: nu vrem doar să luăm banii UE și să mergem doar cu buletinul dintr-o parte în alta. E vorba de mai mult de atât. Să facem lucrurile împreună. Când ei vor reveni, sunt sigur că vor reveni fiindcă deja și-au programat excursiile, vom avea ocazia să mai vorbim pe larg despre toate aceste lucruri. Doamna din Finlanda mi-a spus că ei credeau că au țara cu cea mai mare sălbătocie, dar și-a dat seama acum că are un concurent: România. I-am spus că nu se știe pentru cât timp dacă nu găsim împreună soluții, iar dorința mea și a noastră, a tuturor, este să le găsim împreună”, a spus Alin Uhlmann-Ușeriu.

În data de 2 mai 2019, Agent Green scria pe Facebook:

https://www.facebook.com/agentgreen.ro/posts/2330324487026249?__xts__[0]=68.ARALhbZom7GnSx9M-paAuLY-XO7rXkQJO_zn8_wjKx69CLXFGNTN5vLZrRE7kw4tTw5vWT9PjymBRzgq9JzJ6aeVxAoueGx2i4SGrKhzp86uVehmTRsBJw_W_Uk1J68gqHpzj7RaRPpu-iR2_VtWxJ6UkD7PHE2kZXEQJlvTkjC2sMrVVnxrNPfBshKGyrdQWP_5u6GRPfjUZMidi5B29ZjXXz4E2G4uKvpe899xncQhiJ_Vru069-OkQ01RSC6M0Ao8SPO8pDn1h77TN9_8_2K4lfrnpOcdKk9xUz-APiPRe3_3752OpmtrJI9Xp9faXxYKSF_wGTM7sj5GprJQO8RGkg&__tn__=-R

23 comentarii

  • Cred ca numai este de adaugat nimic. Daca doresti sa faci ceva trebuie sa lucrezi si cu administratie, indiferent de care tabera politica face parte. Doar cu critica si razboi nu se schimba nimic. Ca cea ce face Tasu va ramane pentru viitor, dar omeni din administratie vor fi inlocuiti mai devreme sau mai tirziu. Natura nu asteapta pana ne va fi mai comod situatia politica.
    Cea ce a spus Alin si in felul care a spus, nu este altceva de cit dovada din ce cauza Tasu a devenit un reper si un model de ONG. Din cauza dedicatiei lui si capabilitatea lui sa isi exprima.
    Noi care mereu criticam ar trebui sa ne implicam mai des si in mod practic.

  • nu am vazut nici un ecologist roman care sa se lege cu un lant si lacat de un copac si sa stea acolo pana se rezolva problema …. pana atunci cu palinca si placinte inainte!

  • Dle Alin, nu am văzut nici o poziție Tasu referitoare la Piața Centrală din Bistrița. De ce nu sprijiniți asociațiile din Bistrița în încercarea de a opri betonarea Pieței Centrale. „Stăm și vedem cu 8% din amprenta de carbon din lume e dată de ciment” iar la Bistrița se înlocuiesc spațiile verzi cu betoane.

  • Domnule draga de la Tasu esti mare trombonist. M-am lamurit . Si altii planteaza cand matale erai cu suzeta in gura . Bunaoara acum 40 de ani dealurile Dumitrei cu mii de molizi maturi au fost plantati de liceeenii celor doua colegii din B-ta. De ce nu colaborati de ex cu partidele ecologiste, v-ati dat exact cu ciumatii de mediu din arcul puterii a caror aprobari si inchis de ochi aduce mari avantaje mafiei lemnului. Intrebare ; ce aveti de zis fata de Proiectul lui Cretu de distrugere a Pietei Centrale ? Ce ziceti de defrisarile masive din jurul palatului administrativ din Piata Petru Rares ?

  • Acesta este tabloul emblematic care ar trebui sa stea pe biroul lui Ioannis, dar si a ministrilor de Mediu, a Apelor si a Veoricai din Videle. Ea trebuie sa il aiba si pe aragzul din bucatarie. Cu totii ar trebui ca la trezirea de dimineata sa le sara in ochi acest dezastru, si abia apoi sa isi savureze cafeluta, dar nu in liniste ci cu sughituri. Sunteti foarte departe de a va face datoria domnilor citati acilea .

  • Ma refer la imaginea de pe internet trimisa cu chelirea multilor FAGARAS prezentata de AGENT GREEN.

    • poaate erau plantati tei acolo amatorule, si nu sunt muntii fagaras sunt niste parcele din versanti , amatorule

  • Datul cu părerea din tribuna, “sport național”! Dacă 30% dintre “comentatorii din tribune” ar fi realizat 20% din ceea ce a realizat Tasu, nu doar ca astăzi ar prefera sa tacă, ci ar încerca sa facă și mai mult. Dar e mult mai comod, nu implica riscuri, nu consuma timp și energie sa stai, sa citești o știre și sa vorbești de pe margine crezând ca tu ai face lucrurile mai bine. Atunci, la treaba!

  • Domnule USERIU.Pana dati de exemplu Tirgu Mures ca si-a scos andezitul de pe strazi ar trebui sa stiti si sa intrebati unde sunt bgicasaii si bordurile de BAZALT puse de sasi in centrul Bistritei si de pe aproape intreg orasul, de pe Independentei, Sincai, Dornei, pana la spital etc. Pe vremuri pe centru orasului de 23 august defilau tancurile grele rusesti, si nici nu se cunostea ca trecea pe acolo 10 tancuri aliniate pt. defilare. Acuma jumate din dale sunt pleznite deja. Em m-am nasut calcand pe acel bazalt excelent plasat pe strazi. Administratia post decembrista a facut mari afacerei cu ele facand prapad si inlocuindu-le cu dale de la groful Videanu. Aici trebuie sa reactionam dar de fiecare data doar Bistrita Civica si vreo doi ecologisti de la Verzi ridica astfel de probleme. Iata de ce suntem priviti ca diletanti si marginalizati de putere. Asta inseamna oare ca deranjam ? Cand spui adevarul cand te doare si te interesezi de bunurile orasului se numeste DILETANTISM ? Asta este vorba primarului cand nu-i convin intrebarile .

  • Sigur cea mai mare vina pentru politizarea actiunilor si chiar a ONG-urilor o au tot politicienii.Aceste hiene miroase de la distanta unde e rost de castigat popularitate si voturi si se arunca asupra pradei cu toata forta.Dar in acelasi timp incepe sa le placa si ONG-urilor ca deh ,banul nu are culoare politica.Am vazut ce sa intamplat cu actiunea cadourilor pentru copiii din Basarabia si Bucovina,unde oameni simpli de buna credinta au daruit banuti in contul Tasu,iar ziarele erau pline cu pozele pesedistilor,in final tot meritul a fost a presedintelui CJ si a PSD -ului,la fel si plimbatul saniutei,plantatul si multe altele.De multe ori e mult zgomot pentru nimic,sau mai rau campanie electorala mascata,asa ca e normal ca daca te frigi rau cu supa,apoi sufli si in lapte acrul.
    PAREREA MEA1

  • Pt PSEUDOECOLOGICUS. Fata de tine impostorule eu ma semnez si nu atac un ONG de calitatea celor de la TASULEASA pt. care eu am toata stima fata de ei. Ei fac ce fac eu si eu fac ce fac ei. Si inca tare demult cand ei nici nu existau. Am tot respectul pt. TASU si nu sunt in competitie cu dansii. Impostorule eu cand am de zis si iata ca am si zis am demnitatea sa ma semnez. Mai sunt colegi pe TIMP ONLINE care se semneaza bistriteanul , ecologistul etc. Extrem de rar mai folosesc cate un nume ascuns , atunci cand sunt foarte dur in exprimare. Asa ca du-te la culcare ca esti mai castigat, si cand vei crea si vei vrea sa fi voluntar te astept la PARTIDUL VERDE .

    • Moș nerușinat și prefăcut! Mai citește odată ce ai scris mai sus. „Domnule draga de la Tasu esti mare trombonist. M-am lamurit . Si altii planteaza cand matale erai cu suzeta in gura . Bunaoara acum 40 de ani dealurile Dumitrei cu mii de molizi maturi au fost plantati de liceeenii celor doua colegii din B-ta. De ce nu colaborati de ex cu partidele ecologiste, v-ati dat exact cu ciumatii de mediu din arcul puterii a caror aprobari si inchis de ochi aduce mari avantaje mafiei lemnului.” Asta este și atac la persoană și atac mizerabil împotriva TAȘU. Și nici nu te-ai semnat pentru că ești și mincinos. Noroc că a sesizat un cititor că ai semnat aceleași baliverne pe un alt articol. Așa poate toată lumea să vadă câte parale faci și ce se ascunde sub masca zâmbitoare a „ecologistului”: un vanitos irațional și compulsiv mâncat de ranchiună.

  • ONG urile au multi bani, desu sunt nonguvernamentale.. unele sunt agreate de politicieni asta inseamna coflic de interese.. si altele

  • Pseudoecologicus, banuiesc cine esti. Te crezi superior tuturor celor care se ocupa la randul lor de starea mediului. Iti recomand ca sa te temperezi articolul scris de astazi pe Bistriteanul de tanarul jurist OVIDIU IVAN.O sa iti dai seama cat de caraghios poti sa fi.

  • Tasuleasa Social are o mare problema pe care nimeni cu cunostinte elementare de ecologie nu o poate contesta. Faptul ca s-a implicat in distrugerea naturii. Ma refer la faptul ca, in campaniile de impadurire, planteaza si salcami. Salcamul este o specie introdusa invaziva, o adevarata bomba ecologica. Este de o mie de ori mai bine sa nu plantezi nimic, decat sa plantezi salcami.

  • PNL, USR SI CLICA, VOR SA VANDA IN CONTINUARE LA AUSTRIECI. cE NU INTELEGETI. dE AIA II ATACA PE UNII CARE MAI PLANTEAZA CATE O PADURE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 2 x Ușeriu = 2 așa-zis “golani de elită “ deveniți peste noapte “ cetățeni de onoare”!!!

    Restul e Cancan!!!

    • ”În acest moment, ar trebui să respectăm următorul lucru: cine face ar trebui să vorbească, cine vorbește ar trebui să și facă ceva”! După tine ce rămâne “dom’le” Esop? Doar comentarii de denigrare ?

      Mai degrabă prefer pe ăștia doi “golani” cum le zici tu, decât niște câini care doar latră și nu realizează nimic!

    • pana acum in romania asta nu stiu sa faca cineva ceva fara sa castige ceva, binele facut public este rezultatu multor rele private!!
      este o fraza greaca dinainte de hristos ca idee

  • Acum am înțeles dinamica desfășurării evenimentului, în care au fost implicați consilieri de Mediu, specialist în terorism la Bioterra, director în timp liber la companii din sătuce pierdute prin codrii României dar care rulează milioane de euro.
    Sper să înțelegi și tu Aline, când acuzațiile privind asocierea cu diferite personaje pitorești care își legitimizează activitatea prin participarea cu ONG-uri care au depus muncă constantă și legită-reală, entuziasm, pozitivism.
    E prea simplu să replici la critici spunând că sunt cei aruncă cu zoaie- chiar din perspectivă comunicațională e o idee rea, oricât de obosiți ar fi sau celălalt argument să vorbească cei care fac ceva, de asemeni e ilogic, la o masă a dialogului fiecare are vocea sa. Unii o au mai plăcută alții nu.
    Pe de altă parte fără a fi un atac la adresa Tășuleasa, o observație fundamentală.
    De ce un asemenea proiect considerat de talie națională- străbate mai multe județe a ajuns să fie încredințat unei asociații cel mult regionale…când România ca și Stat are un Minister al Turismului, bugete, funcționari care se ocupă pentru atragerea de turiști, coordonare și reprezentativitate interministerială. Iar când inițiative de genul Tășuleasa apar, nu sunt în stare să sesizeze oportunitatea și să propună adoptarea acelor măsuri pozitive, să amplifice inițiativa să o armonizeze etc.
    Dacă Alin și Tibi suferă o răceală în familie în același timp, gata cu proiectul național??
    Sau de ce Tășuleasa trebuie să se zbată pentru existența juridică ,autofinanțare, contacte cu autoritățile când toate acestea instituțional se fac mult mai urgent la nivel interministerial când există o strategie.
    E o problemă de înțeles ecosistemul administrativ în România, declarat declaratiiv centralizat și eficient la nivel de putere decizională, dar când e vorba de acțiune, tot outsiderii fac ceva out-of-the-box.
    De fapt e de înțeles.
    ;;Consilierii băieții șmecheri multimilionari se strâng ca și viespii0 pe lângă Ministrii(la stup-buget) vezi Dumnezeul Achizițiilor gen Mădălin Iscru(dovedit) deja https://recorder.ro/video-dumnezeul-achizitiilor/ iar funcționarii sunt lăsați fără nici o putere decisivă, deciziile sunt politizate în funcție de interesul personal al unora și a altora.
    Demisii , anchete ceva??
    (sforăituri și râsete în spate)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.