Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Bistrița-Năsăud a primit, într-o singură lună, 376 de reclamații de la oameni, o parte dintre acestea venind din partea unor oameni care au găsit în pizza și produse de patiserie fire de păr, a spus comisarul șef-adjunct Stelian Dolha în ședința Colegiului Prefectural.
Comisarii au avut așadar de soluționat 17 reclamații în fiecare zi, multe dintre ele venind din partea unor persoane care au găsit fire de păr în pizza sau în produse de patiserie.
”Și printre cele 371 de reclamații pe care le-am avut în luna aprilie, și de-a lungul anului, sunt multe care ne semnalează că s-a găsit păr în pizza sau în produsele de patiserie sau în prăjituri fiindcă personalul care deservește nu poartă bonetă sau servirea pe la fast food-uri se face fără mănuși de unică folosință. Acestea sunt lucruri elementare: personalul din pizzerii și patiserii trebuie să poarte echipament de protecție, acela banal: halat, bonete și mănuși de unică folosință”, a spus Stelian Dolha.
În timpul controalelor făcute, comisarii CJPC Bistrița-Năsăud au verificat și dacă produsele ambalate au menționată pe etichetă lista ingredientelor alergene. ”Odată cu apariția Ordinului 201 punem un accent foarte mare pe asta”.
”Pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilității minimale trebuie să fie trecută de către producător. Aceasta din urmă este dată în urma unor analize de laborator făcute de Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Nu se poate pune orice dată, oricum. Credem noi că sunt 48 de ore sau 72 de ore. Nu! Dacă nu au analize de laborator înseamnă că nu pot deduce care este data limită”, a mai spus el.
În ce privește ciocolata, Stelian Dolha a precizat că acesta trebuie să conțină denumirea produsului, numele și adresa producătorului, ambalatorului sau distribuitorului, iar toate produsele care vin din import trebuie să aibă etichetă cu elemente de identificare în limba română.
Luna trecută, înainte de Paște, CJPC a verificat peste 200 de operatori economici din județul Bistrița-Năsăud și alți 41 din județul Maramureș. În total s-au dat 426 amenzi în valoare de 3.546.500 lei. Au fost oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 1087624 lei și e definitiv produse în valoare de 29.193 lei.
România ocupă locul doi în lume în ceea ce priveşte numărul de comenzi de pizza şi primul loc în Europa de Sud-Est.
Consumul de pizza în România se menţine la un nivel ridicat iar cel mai cunoscut preparat din bucătăria italiană s-a vândut anul trecut de mai bine de 5 milioane de ori, conform analizei Glovo.
În ceea ce priveşte gusturile, românii rămân fideli sortimentelor tradiţionale, cele mai comandate tipuri de pizza fiind Diavola, Quattro Stagioni, Quatro Formaggi, Margherita şi Capriciosa. Vinerea şi sâmbăta sunt zilele preferate pentru comenzile de pizza, 32% din totalul comenzilor fiind plasate doar în aceste zile. Mai mult, momentul de consum preferat este cina, în intervalul orar 19:00 şi 21:00 fiind plasate mai mult de o treime din totalul comenzilor.
Pizza-i buna si de-acasa , cu par doar de la nevasta !
Unde se pot vedea șabloane de etichete? iar ca sugestie recomand cu încredere și sortimentele de pizza Valea Zarțului, Bârlege, tradiționale și neaoșe de-a noastre care nu se prea găsesc in pizzeriile noastre doar pe Independenței unde lucrează Ticu pizzerul ăla bătrân cu barbă cioc, nu dau numele pizzeriei să nu fac reclamă dar merită toți banii, mână de AUR.
Ai gresit pagina bajatul meu…mo..
Eu as vrea sa știu dacă brânza telemea de la bunătăți sibiene din București chiar conține lapte de vaca.
:)))
Nu au etichete la nici un produs.
Decat un fir de par scurt si carliontat mai bine un unul lung!
Buna ziua , d-nle Dolha mergeți la școli sa vedeti ce cornuri primesc copii in fiecare zi tari ca piatra de iti poti sparge capul…….
sau cornuri mucegaite si lapte expirat 🙁