„Apa de mare nu cauzează atât de multe probleme deoarece apa nu stagnează, iar salinitatea împiedică înmulțirea bacteriilor. Înotul în ape dulci este mai periculos”, a declarat microbiologistul Paul Hunter, scrie Daily Mail, preluat de Mediafax.
Specialiștii spun însă că acesta nu este un motiv de îngrijorare dacă sunt luate anumite măsuri de precauție.
Leptospiroza sau maladia Weil este o infecție provocată de urina animalelor. Simptomele bolii sunt stările de vomă, diareea, dureri de cap, dureri musculare, iar netratată, boala poate provoca moartea din cauză că organele cedează.
„Leptospiroza este răspândită din urina șobolanilor, a vulpilor, iepurilor și chiar a aricilor și poate fi contactată din ape stătătoare. Un om poate contacta boala dacă bea apă infectată, însă maladia intră în organism dacă ajunge în sânge”, spune microbiologistul Paul Hunter.
Pescarii și persoanele care se plimbă cu canoe sau jet-ski sunt de obicei victime ale bolii deoarece se taie adesea în apă.
Sfaturile specialiștilor:
- purtați sandale pentru a evita tăieturile pe tălpi, iar dacă aveți o rană, nu intrați în apă
- nu înotați într-o zonă urbană decât în cazul în care sunteți siguri că apa este monitorizată pentru siguranță
Criptosporidioza este provocată de un parazit care atacă intestinul subțire. Boala este comună la copiii cu vârste între unu și cinci ani, însă poate afecta pe oricine. Simptomele sunt diareea, stări de vomă, deshidratare, dureri puternice de cap și câteodată o iritație pe piele, în jurul stomacului. Netratată, criptosporidioza poate fi fatală.
Criptosporidioza provine de la apele menajere sau animale moarte și este comună în zonele în care există turme de oi sau vaci, care pot urina în apă.
Sfaturile specialiștilor:
- spălați-vă bine pe mâini după ce intrați într-un râu
- nu mâncați nimic până nu vă asigurați că mâinile sunt perfect curate
E.coli – deși este asociată cu toxiinfecția alimentară, boala poate fi contactată și din ape care conțin resturi menajere. Provoacă stări de vomă și diaree și poate fi fatală, însă dacă este tratată cu antibiotice, se vindecă destul de repede.
Otita externă este o infecție comună cunoscută sub numele de „urechea înotătorului” deoarece persoanele care înoată regulat sunt de cinci ori mai expuse la aceasta. Mici zgârieturi, tăieturi sau pete pe piele pot vulnerabiliza urechea în fața bacteriilor din apă, iar aceasta se poate inflama și cauza mâncărimi. În cazurile severe bolnavul poate chiar surzi temporar.
Sfaturile specialiștilor:
- nu băgați urechile în apă dacă nu sunteți siguri că apa este curată
- folosiți dopuri de urechi pentru a evita ca apa murdară să intre în interiorul urechilor
Deși nu provoacă nicio boală, și algele sunt printre bacteriile care aduc neplăceri persoanelor cae înoată. Algele pot provoca iritații, mâncărimi, probleme ale stomacului sau reacții alergice care duc la dificultăți de respirație.
Adaugă comentariu