Actualitate

Ce cantitate de ulei alimentar uzat s-a colectat în trei ani la Bistrița și cum va fi folosit

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, în colaborare cu SC Alpin Recycling SRL Satu Mare, a demarat în cursul anului 2016 o campanie de colectare a uleiului uzat alimentar de la populația din Bistrița prin amenajarea a două puncte de colectare a uleiurilor și grăsimilor vegetale uzate, amplasate în Piaţa Decebal și Piața Independenței Nord.

Pe parcursul perioadei celor trei ani, a fost colectată o cantitate de aproape 1.000 de litri ulei uzat generat de populaţia municipiului Bistriţa, informează APM BN.

Containerul tip IBC de capacitate 1.100 litri din Piaţa Independenței Nord a fost ridicat de către firma TKM Oil Group SRL Bacău, iar în urma filtrării va fi trimis în scopul fabricării biodieselului (biocombustibil sintetic), în afara țării.

Cetățenii au avut posibilitatea de a preda, cu titlu gratuit, uleiul folosit în propriile gospodării, fiecare container fiind dotat cu pâlnie, astfel încât cetățenii să poată goli uşor flacoanele cu ulei în containere.

Acestă campanie va continua şi va avea ca scop principal încurajarea cetățenilor Bistriței să colecteze o cantitate cât mai mare de ulei alimentar uzat generat în gospodăria proprie, astfel încât acesta să ajungă cât mai puţin în mediul înconjurător.

Este important de știut faptul ca un litru de ulei alimentar uzat, care este aruncat în sistemul de canalizare, poluează un milion de litri de apă. Această cantitate reprezintă necesarul pentru supraviețuire pentru un adult pe o durată de 14 ani. Apoi odată ajuns în resursele naturale de apă , uleiul formează o peliculă la suprafața apei care împiedică oxigenul să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice. Ca urmare, atât viețuitoarele cât și plantele din aceste ape mor fiind lipsite de oxigen.

Considerat reziduu toxic, uleiul alimentar uzat este reglementat la nivel legislativ prin norme speciale care obligă atât utilizatorii economici de ulei, cât și persoanele fizice, să colecteze separat uleiul rezidual și să-l predea agenților economici autorizati care se ocupă de valorificarea acestui tip de deșeu, aceștia având obligativitatea eliberării, in conformitate cu legislația în vigoare, a documentelor oficiale aferente procesului de colectare şi reciclare a acestui tip de deşeu, se mai arată în comunciatul APM.

1 comentariu

  • Cred ca aceasta initiativa este foarte buna si ar trebui continuata. Din pacate, consider ca aceasta campanie de colectare a uleiului alimentar nu este promovata suficient astfel incat informatia sa ajunga la cat mai multi cetateni.
    Cantitatea colectata in 3 ani este infima raportat la numarul de locuitori si la cantitatea de ulei consumat. Sunt sigura ca se poate mult, mult mai bine.
    Cred ca este necesara o campanie mai puternica de promovare si constientizare in randul cetatenilor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.