Cultură

Ce caută un polițist, un doctor și un preot pe gardul Muzeului. Experiment inedit

”Cine nu intră la expoziție ia amendă plus bătaie!”. Este mesajul polițistului care îi are alături pe un preot care afișează porunca a 11-a – ”Să nu ratați expoziția lui Ion Barbu” și pe un medic, potrivit căruia ”Numai Ion Barbu vă mai face bine!”.

Toți trei au cât se poate de multă dreptate fiindcă la expoziția ”70 de ani de acasă” veți râde cum poate că nu ați mai făcut-o demult. Vernisajul e joi, 6 iulie 2023, de la ora 19, pe str. G-ral Grigore Bălan nr. 19 din Bistrița, și nu trebuie să-l ratați fiindcă artistul pregătește Bistriței, la aniversarea zilei sale de naștere, un experiment inedit.

În sala Borgo Prund, de la subsol, veți găsi antologia de poezie tare ca piatra — și la propriu, și la figurat. Merită să zăboviți în fața fiecărei poezii ”pe piatră” fiindcă nu există niciuna care să vă fascineze.

”E o expoziție pe care am avut-o, parte din ea, la Iași, la ArtEast și am zis că merită să o plimb și până la Bistrița cu atât mai mult cu cât ea va fi parte din Festivalul de Muzică și Poezie de la Bistrița din acest an. O activitate se va desfășura acolo. Sunt un cititor înverșunat de poezie și întotdeauna am considerat că poezia și caricatura se înrudesc și se întâlnesc, cum ar zice poetul Ion Barbu, nu artistul, foarte sus în polul plus. Nu numai hârtia suportă orice, chiar și piatra. Poezia e atât de generoasă. Nu are Bistrița atât de multe pietre încât să poată fi vopsite”.

În sala Grigore Bradea de la etajul întâi veți întâlni, caricaturizate, inclusiv personaje politice de pe la noi.

”În sala Bradea, am socotit necesar să fac o expoziție de genul acesta fiindcă am trăit, și de multe ori chiar bine, de pe urma clasei politice românești, adică am făcut mai bine de 30 de ani caricatură de presă la marile gazete românești. Am mai caricaturizat Miorița care merita o soartă mai bună, sper că i-am dat-o eu, și care, în opinia mea, este un brand de țară și întotdeauna câștigător. Din antichitate se spune că râsul îndreaptă moravurile, iar după o viață consacrată caricaturii îmi dau seama că totul este o iluzie și că, de fapt, cel care a pierdut partida sunt eu pentru că toată clasa politică merge în paradis”.

În cea de-a treia sală, veți vedea ”phono-caricaturi”, care își au originea în muzica anilor ’60 și ’70, cu protagoniști precum Beatles, Led Zeppelin, Deep Purple, Bob Dylan, Jimi Hendrix, Pink Floyd. Pornind de la piese renumite, Ion Barbu a rescris vizual, în propriu-i stil ironic, istoria ”celei mai frumoase muzici”.

”Acesta este un muzeu pe care mi-aș fi dorit să îl intitulez Babilon nr. 2. Îmi place foarte mult să experimentez și, cu această ocazie am experimentat caricatura în mai multe dimensiuni și aici e vorba de a da caricaturii și dimensiunea auditivă și atunci am intitulat experimentul phono-caricatură. Este vorba despre muzica aceea care mi-a marcat mie și nu numai mie, multora dintre noi, copilăria și adolescența, muzica anilor 60-70, pe care o consider cea mai frumoasă muzică și am socotit că, pe lângă tablouri care tratează despre opere muzicale, despre autori, despre formații, să fie bucata muzicală respectivă sau albumul respectiv. Interesul meu, pe care nu l-am experimentat până acum, este ca vizitatorul, odată intrat, să fie izbit de toate cele aproape 100 de instalații acustice care vor merge în același timp. Intenția este de a crea o Babilonie muzicală. Privitorul va trebui să se apropie mai mult de lucrare pentru a distinge despre ce melodie este vorba sau poate că o cunoaște. Este un experiment pe care-l fac pentru prima oară aici, în Bistrița. Sper că va arăta și suna foarte bine“.

Expoziția va putea fi vizitată timp de două luni, dar ar putea fi una permanentă.

”Dați-mi o casă și vă dau înapoi un muzeu. Muzeele mele sunt făcute, sunt în cap și așteaptă numai spațiile care să le găzduiască”, a mai spus Ion Barbu, care a fost ajutat în acest demers de Constantin Țînteanu, curatorul expoziției.

Ion Barbu, născut în 6 iulie 1953, la Petroșani, împlinește astăzi 70 de ani. A participant la numeroase expoziții naționale și internaționale la care a câștigat 30 de premii. A realizat caricaturi pentru Adevărul, România liberă, Evenimentul zilei, Ziua, Academia Cațavencu, Suplimentul de Cultură și Dilema Veche. A participat la peste 400 de expoziții din România și din străinătate și a câștigat aproximativ 50 de concursuri naționale și internaționale de caricatură. Caricaturile îi sunt publicate în ziare și reviste din Polonia, Ungaria, S.U.A., Bulgaria, Turcia, Canada sau Italia.

Ion Barbu a organizat Salonul de Toamnă al Umorului din Petroșani (12 ediții, între anii 1976–1987) și Festivalul „Om Rău” din Petrila (între anii 2000 – 2005, 5 ediții și un parastas). A organizat primul festival de caricatură pe asfalt. A fost coautor (timp de 5 ani) al serialelor „Caricaturiștii lumii” (în „Flacăra Rebus”) și „Cronica marilor festivaluri de caricatură” (în „Revista X”).

Dintre volumele de caricatură publicate pot fi menționate Tratat de rienologie, literatură și caricatură de sertar, Miorița, manual alternativ pentru toate clasele și Tratat de înjurături.

5 comentarii

  • Am văzut un Club (de noapte, Discotecă)in Copenhaga, Hornsleth Bar, iar la intrarea in Club erau trei uși, pe care scrie.
    THE POOR
    THE UNEDUCATED
    THE BLACK

    Cred ca toată lumea intra pe la BLACK, pentru ca nu vrea sa aleaga intrarea pentru “Săraci” sau pentru “Needucați” .

    11
    1
  • Cetățene „Vasi”și ”Adrian C.” mai lăsați-ne cu Danemarca. România este destul de frumoasă și merită să fie promovată. Nici acolo nu umblă câinii cu covrigi în coadă. Păcat că mai avem încă „gospodari” care cred că, „găina vecinului este mai grasă”. Felicitări caricaturistului Ion Barbu. Am ce învăța de la dumneavoastră.

    9
    7
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.