Actualitate

Ce este ambliopia și cum se corectează?

Anisometropia sau ambliopia, cum este numită în termeni medicali, este o afecțiune oftalmologică caracterizată prin puterea diferită de refracție a celor doi ochi. Ambliopia mai este cunoscută popular drept „ochi leneș”, deoarece unul dintre cei doi ochi nu are puterea de a focaliza corect imaginea. Adică, un ochi poate fi normal, celalalt poate fi miop sau hipermetrop. Există situația în care ambii ochi sunt fie miopi, fie hipermetropi, dar cu o diferență mai mare de 2 dioptrii între ei. Mai rar se întâmplă ca unul dintre ochi să fie miop, celălalt hipermetrop.

Vederea normală, binoculara presupune o vedere bună, egală a ochilor, alinierea axelor celor doi ochi și o mișcare coordonata a lor. În situația în care există diferență de dioptrii între cei 2 ochi, imaginile care vor ajunge la nivelul creierului vor fi diferite (una clarî de la ochiul cu dioptrie mai mică, și una neclară de la ochiul cu dioptrie mai mare). Suprapunerea acestor imagini inegale la nivel central este supărătoare, așa încât creierul suprimă imaginea neclară (o ignoră, practic), putând astfel să se instaleze ambliopia (ochiul cu o dioptrie mai mare devine leneș).

Cum se poate corecta anisometropia?

Este important ca viciile de refracție, inclusiv prezența anizometropiei, să fie depistate și tratate cat mai curând, în timpul copilăriei. În primul rând este necesară purtarea unei corecții optice adecvate (ochelari sau lentile de contact). Apoi trebuie să se înceapă procesul de dezambliopizare cât mai curând, acesta constând în stimularea vizuală a ochiului “leneș”, prin ocluzia (acoperirea) ochiului cu vedere mai bună.

Corecția vederii în situația prezenîei unei diferente de dioptrii mari între cei 2 ochi (peste 3-4 dioptrii) este o provocare.

Acest lucru se întâmplă pentru că imaginile obținute de la cei doi ochi (purtând ochelari sau lentile de contact), chiar dacă sunt clare, sunt inegale ca mărime (situație definită ca aniseiconie).

De exemplu, un ochi cu 0 dioptrii are o imagine normală, celălalt ochi cu – 5 dioptrii, prin purtarea unei lentile de contact adecvate, duce la obținerea unei imagini clare, dar mai mici decât cea de la ochiul congener. Suprapunerea la nivelul creierului a celor 2 imagini inegale ca mărime este foarte deranjantă, astfel încât în multe situații se renunță la purtarea corecției optice, pacientul rămânând să se bazeze pe vederea de la un singur ochi (cel cu vedere mai bună).

Ce tipuri de ambliopie sunt cunoscute

În funcție de valorile testelor de determinare a valorii binoculare, sunt cunoscute 3 categorii de ambliopie:

  • Ambliopia ușoară – atunci când indicele AV > 0,3 (>20/60);
  • Ambliopia moderată (medie) – atunci când indicele AV este cuprins între 0,1 și 0,3 (20/200 si 20/60);
  • Ambliopia severă – atunci când indicele AV este <0,1 (<20/200).

În funcție de cauză, se cunosc mai multe tipuri de ambliopie:

  • Ambliopia anizometropică

Ambliopia anizometropică este aceea caracterizată printr-o diferență de dioptrii între cei doi ochi, care conduce la diferență evidentă de claritate dintre cele două imagini. Această afecțiune implică o diferență de 1-2 dioptrii între cei doi ochi în cazul astigmastismului și hipermetropiei, cât și una mai mare de 6 dioptrii în cazul miopiei. Uneori nu apare strabism și astfel detectarea este tardivă.

De multe ori, însă, este suficientă doar corecția optică, asta însemnând purtarea unei perechi de ochelari sau a unei perechi de lentile de contact PureVision 2HD, ca metodă de corecție eficientă.

Dacă ambliopia nu este corectată rapid, în aproximativ 2-3 luni se continuă cu afectarea ochiului bun.

  • Ambliopia ametropică

Este un tip de ambliopie bilaterală ce apare în formele severe ale afecțiunilor oculare, cum ar fi o hipermetropie mai mare de 5 dioptrii, o miopie mai mare de 10 dioptrii sau un astigmatism mai mare de 2 dioptrii. De multe ori, corecția optică, asta însemnând purtare de ochelari sau lentile de contact precum PureVision 2 HD este suficientă. În caz contar, de necorectare în 2-3 luni, se continuă cu ocluzie alternantă.

  • Ambliopia de deprivare

Ambliopia este un tip particular de afecțiune oculară uni sau bilaterală, care apare ca urmare a obstrucționării axului viziual în cazul unor afecțiuni oftalmologice asociate, precum: cataracta congenitală, opacități corneene, hemoragii vitreene, ocluzie exagerată a ochiului sănătos. Mai mult, opacitatea cristalină mai mare de 3 mm la vârste mai mici de 6 ani are ca principal efect producerea unei forme severe de ambliopie. După vârsta de 6 ani, ocluzionarea posterioară sau laterală a cristalinului produce forme ușoare ale ambliopiei.

  • Ambliopia strabică

Este cea mai întâlnită formă și cea mai severă. Cauza este strabismul, iar ochiul care deviază devine ambliop. Se regăsește mai des în strabismele convergente decat în cele divergente și apare prin lipsa de utilizare a ochiului deviat, ce va duce în timp la scăderea acuității vizuale.

În ce constă tratamentul ambliopiei?

Tratamentul reprezinta de regula purtarea ochelarilor sau a unor lentile de contact de tip PureVision 2HD și acoperirea ochiului bun (ocluzie), stimularea ochiului slab prin exercițiu. Profitati și dvs. de reducerile de sezon la lentile de contact, de promoțiile dealeriilor autorizați mai ales acum în perioada Black Week!

Trebuie spus că medicul oftalmolog va prescrie tratamentul în funcție de vârsta pacientului, dar și de gravitatea ambliopiei.

Scopul tratamentului este egalizarea și menținerea acuității vizuale la ambii ochi fără a crea o ambliopie contralaterală. Întâi se rezolvă cauza care a produs ambliopia, de exemplu, pacienții cu ambliopie anizometropică vor primi corecție optică, iar cei cu medii oculare opace vor necesita operație.

(ADVERTORIAL)

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS