Actualitate

Ce se face ca să nu apară ”proiecte imobiliare indezirabile” în locul spitalului de pe Independenței

Primarul Bistriței, Ioan Turc, a spus, în ultima ședință a Consiliului Local, că a cerut înscrierea în lista monumentelor istorice a clădirii principale a spitalului de pe Bulevardul Independenței, pentru a ”descuraja viziuni deplasate cu privire la proiecte imobiliare indezirabile”, însă nu a menționat dacă a și reușit.

”Am solicitat ca spitalul de pe Independenței să fie înscris în lista monumentelor istorice pentru a descuraja viziuni deplasate, apreciez eu, cu privire la proiecte imobiliare indezirabile pe amplasamentul lui, cu privire la clădirea principală și la terenul despre care discutăm”, a spus Ioan Turc răspunzând unei întrebări ce i-a fost adresată de consilierul Nicolae Pavelean privind statusul negocierilor între Primăria Bistrița și Uniunea Comunelor Grănicerești în ce privește clădirea de pe Bulevardul Independenței pe care ar vrea să o cumpere Primăria Bistrița.

”Eu sunt optimist cu privire la rezultatul începutului de negociere pe care, cred eu, l-am demarat cu Uniunea Comunelor Grănicerești. Când spun acest lucru mă refer la anunțul pe care l-am făcut cu privire la intenția de a cumpăra acest activ. Probabil că, între timp, și mai ales după demararea procedurii privind înscrierea mai ales a clădirii principale pe lista clădirilor monument, și reprezentanții Uniunii gândesc pozitiv în raport cu anunțul făcut de municipalitate. Grănicerii au avut grijă de copiii lor – să nu uităm că au investit masiv în infrastructura de învățământ – iar faptul că noi ne dorim ca pe amplasamentul respectiv, ca principala clădire să facă obiectul unui amplu proiect de amenajare a unui campus pentru învățământul superior e de natură să atragă atenția la modul corect reprezentanților Uniunii”, a mai spus primarul Bistriței.

Conform Gazeta de Bistrița însă, problema averilor deținute de grănicerii Regimentului II de Graniță Năsăud este una nerezolvată, pe rolul instanțelor de judecată fiind încă multe dosare în care se încearcă recuperarea acestora. Unele imobile au reintrat după mulți ani de procese să reintre în posesia noii organizații care se autoproclamă a fi urmașa fostei Asociații a celor 44 de comune grănicerești năsăudene, respectiv Uniunea Comunelor Grănicerești Năsăudene.

Înainte de a demara războiul în instanță, fostul președinte al UCGN, Mihai Mureșan, declara pentru Gazeta de Bistrița, faptul că, în cazul în care grănicerii vor câștiga imobilele de pe Independenței, nu ar fi exclus să perceapă o chirie modică pentru funcționarea secțiilor Spitalului Județean de Urgență Bistrița dacă se va dori rămânerea în spațiile respective, sau închirierea/concesionarea imobilelor pentru o instituție de învățământ superior. În niciun caz nu a vorbit însă de vânzarea clădirilor.

4 comentarii

  • Aha, deci, decât sa ajungă la privați sa o reabiliteze in același stil arhitectural și sa-i dea o destinație comercială, rezidențiala, mai bine sta in paragina zeci de ani, sa colcăie șobolanii in ea.
    Oricum, primaria n-are bani s-o cumpere ca bugetul se duce pe salariile celor 1.000 de angajați… e rușinos ca un oraș întreg sa n-aibă bani pt achiziție.
    Proiecte fantasmagorice și gogorița mai mari c-n campania electorala!
    Oare n-a învățat chiar nimic Turc când lua lumina de la Bolojan ? Sau nu vrea???

  • Nu stiu istoria inceputurilor acelor cladiri revendicate de asa zisii mostenitori de drept ai Regimentului graniceresc (Regimentul II de Granita Nasaud) si evident scopul si destinatia acestora.Stiu insa de la fratele regretatului compozitor Tudor Jarda care a fost printre altele prorector al Politehnicii din Timisoara si apoi inginer la CICM Bistrita , pana la iesirea la pensie , ca prin anii 50 ai secolului trecut in acele cladiri erau birourile unei intreprinderi locale de industrializare a lemnului din care a derivat apoi fosta IFET. Inginerul Jarda a fost mentorul multor ingineri din zona industriala (la reantoarcerea pe meleagurile natale , dupa ce fusese destituit din functia de prorector , fiind acuzat de simpatie cu revolutia maghiara din 1956 si apoi inchis pe motive politice). D-l jarda spunea ca in oras erau numai 2 ingineri. El era stagiar iar seful lui il trimitea cu materiale si piese de schimb la Bistrita Bargaului , Susenii Bargaului , Ilva Mica si in alte locuri unde functionau fabricute de cherestea . Zicea dansul ca era un singur motor de actionare (probabil Diesel) care actiona prin curele de transmisie toate masinile specializate ale respectivelor fabrici. Si mai spunea ca a vazut arborii (de tisa) de langa gardul dinspre strada , de inaltimea unui om. Ce vreau sa spun este faptul ca acele cladiri nu au avut intotdeauna statut de spital iar un stat puternic stie ce trebuie facut cu cladirile mostenite. Mirarea mea este ca nimeni nu a contestat in instanta legalitatea constituirii acestei Uniuni ale Comunelor Graniceresti. Poate UCGN , prin conducerea sa (inteleapta) se razgandeste si doneaza acele cladiri monumentale (spre folosinta conditionata ) comunitatii locale.

  • In ce priveste valoarea arhitecturala a celor trei cladiri de pe Independentei se vede cu ochiul liber ca dupa cladirea Colegiului LIVIU REBREANU edificata de sasi in 1912 ele sunt pe locul doi ca si grandoare in acele timpuri.
    Si fosta Biblioteca Jud de pe str. Garii are acelasi statut , o cladire exceptionala cu aspect de CAZINO. In ambele cazuri degradarea continua programat si exista un interes ascuns a MAFIEI IMOBILIARE care abia asteapta sa le rada in vederea construirii de blocuri. Crima urbanistica bate la usa si daca Primarul IOAN TURC filozofeaza si nu actioneaza hotarat si barbateste Bistrita pierde mari valori interbelice in materie de cladiri. Mama ce as face in locul vostru stimati EDILI. Din pacate nu iubiti Bistrita cu adevarat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS