Actualitate

De ce depinde realizarea viitorului parc acvatic. Ce facilități va avea

Parcul acvatic pe care Primăria Bistrița vrea să îl amenajeze în zona fostei baze sportive se vrea unul cu facilități de tipul celor pe care le au ”Nymphaea” din Oradea, ”Therme” din București sau ”Hajduszoboszlo” din Ungaria, a spus primarul Ioan Turc.

”Pentru complexul acvatic pe care vrem să-l amenajăm în zona fostei baze sportive Mecanica, am cumpărat un perimetru de 3,3 hectare. În limita proprietății noastre se află un teren al statului român care este în administrarea Aquabis și Proditerm. Căutăm soluții ca cel puțin o parte din acest teren să fie transmis către municipalitate, iar proiectul pe care mi-l doresc enorm să poată fi dezvoltat acolo, să poată fi extins și pe o o suprafață care ar urma să intre ulterior în proprietatea noastră.

Cei care au fost la Nymphaea, la Oradea, sau în Hajduszoboszlo Ungaria înțeleg foarte bine conceptul, cei la care au fost la Therme în București înțeleg foarte bine. Discutăm despre bazine acoperite, despre tobogane în așa fel încât să se poată bucura copiii, dar nu numai ei, de adrenalină, discutăm despre jocuri de apă, despre saune, centru SPA, spații pentru servirea mesei, mici cafenele, locuri de joacă special amenajate pentru copii, discutăm despre facilități de exterior”, a spus edilul.

Primarul a explicat că investiția fiind una mare nu npoate fi realizată decât cu bani europeni.

”Nu avem în momentul de față garanții pentru că apelul (de proiecte -n.r.) va fi competitiv. Vom intra într-o concurență foarte mare și cu Clujul, și cu Oradea, și cu Maramureșul, și cu Sălajul și cu Satu Mare, dar lucrăm la concept, mergem cu curaj și, cu ajutorul lui Dumnezeu, obținem grantul. Finanțarea va fi de 50%-50%. De aceea, eu sper ca Bistrița, ținând cont de argumentul lichidității sale, să poată accesa acest grant pentru a realiza un loc de care se vor bucura nu numai bistrițenii, dar va fi un loc de atracție pentru toată regiunea. Așa cum astăzi vin spre Bistrița oameni care locuiesc în Borșa, la Vatra Dornei sau Reghin pentru cumpărături, tot așa trebuie să gândim proiecte în așa fel încât Bistrița să fie ca un magnet pentru un areal mai mare, nu cum spun unii arhitecți că Bistrița e un orășel. Câmpia Turzii e orățel. Bistrița e raș reședință de județ, un oraș cu circa 90.000 de locuitori, un oraș în adevăratul sens al cuvântului”, a spus Ioan Turc.

În schimb, administrația locală a primit asigurări că va putea realiza bazinul olimpic de înot din zona Cocoș cu bani de la Compania Națională de Investiții (CNI)/

”Avem două proiecte legate de elementul apă: zona de agrement de la Mecanica și un bazin olimpic de înot în zona Cocoș care va funcțiuni sportive, de antrenament. Îmi doresc foarte mult ca Bistrița să devină centru olimpic de înot. Este motivul pentru care suntem singura municipalitate din țară care asigurăm 10 ore gratuite de înot pentru toți copiii din intervalul clasa zero -clasa a patra. Înotul este cel mai complex sport. El ajută și fizic și mental. Abilitatea de a înota te ajută toată viața. Eu observ la piscine, la mare, că sunt oameni de o anumită vârstă care nu intră în apă fiindcă nu știu să înoate. Pentru mine e important ca un număr cât mai mare de copii din acest oraș, cu adevărat, să învețe și înoate. În curând voi prezenta orașului o cifră rotundă de copii care, prin acest program de gratuitate al Primăriei, au învățat să înoate. E un număr important de copii, iar acesta va crește mereu. Prin CNI va fi realizat acest bazin, am primit toate asigurările că, într-un termen scurt, va fi contractat serviciul de realizarea a studiului de fezabilitate. Prefezabilitatea, conceptul, este făcut deja”, a spus primarul la AS TV.

11 comentarii

  • Băi băiatule, la Oradea și la București, la Therme, este apă termală! Cei care au fost acolo au înțeles conceptul. Termală! Adică vine apa caldă din pământ. You got this?! Caldă, din pământ! Adică o extragi caldă și poți să te bălăcești și de Craciun. Ăsta-i conceptul.
    Până una alta, vezi, poate reușiți să deschideți ștradul mâine că e zi liberă de la Guvern pentru bugetari și vreme bună de ștrand! Na, ghinon, e Luni, dar poate faceți un efort pentru minivacanța oamenilor. Hai că nu e pe credite municipale, imobiliare și parandărat. E gratis! Doar de organizare și bunăvoința de a servi publicul e vorba.

    50
    53
  • Știri din secțiunea ” vom face ” se pare ca primarul visează frumos, nici în 3 mandate nu va reuși sa finalizeze un AquaPark, visează sa facă concurenta cu Oradea și cu Hajduszoboszlo, măcar de ar putea face putina concurenta cu Băile Figa și Becleanul ar fi bine. Vise plăcute sau minciuni frumoase

    52
    7
  • Parcul acvatic pe care Primăria Bistrița vrea să îl amenajeze în zona fostei baze sportive „Mecanica” NU dispune de ape termale pentru a putea oferi facilități de tipul celor pe care le au ”Nymphaea” din Oradea, ”Therme” din București sau ”Hajduszoboszlo” din Ungaria. In primul rând, comparatia pare deplasată cu Hungarospa „Hajdúszoboszló” care este cel mai mare complex balnear din Europa, incluzând Baile termale, Strandul, Aquaparcul si complexul acvatic acoperit Aqua-Palace.
    De asemenea Therme București este un complex acvatic situat în zona de nord a Capitalei, în localitatea Balotești si este deschis 12 luni pe an. Apa termală extrasă de la peste 3.100 metri adâncime, este adusă la suprafață pentru a alimenta 8 piscine și 16 tobogane.
    Aici, temperatura apei este întotdeauna de 33 de grade Celsius, iar temperatura aerului este de 29-30 de grade Celsius.
    Chiar si Aquaparkul Nymphaea din Oradea este cel mai mare complex acvatic din Vestul României, se întinde pe o suprafață de 6,8 ha fiind construit pe locul fostului Ștrand Municipal si acoperă toate necesităţile pentru o zonă de recreere de calitate.
    Asta nu înseamnă ca la Bistrița să nu fie o bază de agrement modernă pe locul fostei baze sportive „Mecanica” , fiind mai aproape de zonele rezidentiale din oras decât „aquaparcul” lui Ovidiu Cretu proiectat la dracu-n praznic pe păsunea din Unirea.

    49
    5
    • La dracu in praznic nu chiar așa departe(vezi Figa) și era inte-o Zina mult mai ușor de amenajat! Adică mai ieftin! Mecanica se poate pur și simplu modifica și moderniza ca și varianta de ștrand, ca și cel de la Codrisor! Întrebați pe cri care chiar au știut ce sa facă ptr județ și oraș! Nu pe Turc și Hangan! Ei au alte treburi in primarie!

      4
      20
  • Lasati, nu mai bagati bani acolo! se poate realiza mai ieftin,transee, gropi avem in oras slava domnului, doar am investit niste bani frumosi pt saparea lor! Edilul nostru este atat de inteligent in toate ca s-a gandit sa nu mai schimbe tevile de apa ruginite. Un pic de rabdare si vom avea aqua parc vara(cand se sparg) si daca o sa fie iarna ,atunci vom avea ieftin si patinoar. Un pic de rabdare dragi locuitori si se rezolva, pe jumatate este gata, speram ca ne incadram in timp si ne vom bucura de toate. Cumparam si niste gondole inteligente si ne vom simti ca in Venetia.

    28
    23
    • …si asta pentru ca Aquabis are alt stapan si nu s-au putut corela investiliile. Peste cativa ani se vor trezi si cei respnsabili cu apa si vor solicita schimbarea retelelelor de alimentare cu apa depasite demult ca termen de functionare, multe din ele au peste 50 de ani vechime. Asta inseamna cap si minte de roman. Se puteau foarte bine corela ineresele primariei cu cele ale lui Aquabis si pe portiunea strazilor aflate in curs de modernizare se puteau inlocui toate conductele uzate si eventual si canalizarile de ape menajere depasite ca si capacitate de preluare a dejectiilor si vesic infundate.

      1
      0
  • Datorită terenului bun , construcției şi proiectării bune Ştradul Mecanica în ciuda faptului că după falimentul fabrici Mecanice ( MEBIS ) nu a mai fost întreținut de loc acest ştrand cu puține lucrări de renovare şi-ar putea redeschide porțile până la capania electorală şi astfel Turc şi PNL-ul ar putea să arate că au făcut ceva important pentru oraşul nostru.

    28
  • Fain, locația de la baza de agrement Mecanică este foarte faină şi ar fi bine să avem şi noi ceva asemãnător cu ce sa reuşit la Figa.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.