Social

Ce copaci trebuie plantați în orașe. Soluția ca să reziste cât mai mult

Primăvara este anotimpul în care se fac multe lucrări la spațiile verzi. Este o perioadă în care sunt plantați și copaci, însă aceștia trebuie să fie din specii cu standarde superioare, a spus, la Bistrița, Diana Culescu, doctor în arhitectura peisajului.  

”Atunci când plantăm ceva, trebuie să înțelegem că luăm din pepineră un material săditor format care are niște calități. Acum se plătesc în mare aceiași bani și dacă este un arbore de 50 de centimetri și dacă are 3 metri înălțime și a trebuit să stea 10 ani în pepinieră. De aceea, trebuie să înțelegem că, dacă plantăm un arbore cu standard scăzut, se poate să nu reziste în oraș. Îl plantăm și îl rupe vântul sau zăpada. În străinătate, în mediul urban, nu se plantează decât arbori cu standarde superioare. Ei nu discută despre standarde inferioare pentru că acestea nu se pot susține singure pentru că, în orice moment, cineva se poate sprijini de un copac. Când plantăm arbori în orașe trebuie să știm și care este sistemul de udare de care au nevoie. Ei au nevoie de udare periodică: toată cantitatea de apă se pune deodată, să zicem la început de lună, iar el și-o ia singur. Nu funcționează la el udarea prin aspersiune, cum e la iarbă”, a spus ea la dezbaterea ”Arbori urbani și spațiile verzi din Bistrița”.

Atunci când sunt plantați arbori în orașe trebuie ținut cont și de faptul că nu toți arborii au flori hermafrodite care produc singure fructe, cum este mărul, ci există arbori care au exemplar femelă și exemplar mascul.

”Puful de plop îl produce numai femela, masculul, nu. Plopii negri columnari sunt cei mai buni sparge-vânt. Sunt unele orașe care nu se puteau forma dacă nu se plantau acești ploi. Se spune că plopii sunt bătrâni, dar, în realitate, arborii nu sunt bătrâni niciodată pentru că arborele înseamnă fix partea de sub scoarță prin care trece seva. Dacă reușește să se formeze și are cine să o susțină – cum e teiul lui Eminescu susținut cu proptele – arborele se face verde fără nicio problemă. În cărțile de dendrologie veți găsi informația potrivit căreia plopul trăiește până la 300-400 de ani ca și unii stejari, dar vârsta fiziologică este una, vârsta biologică e alta, vârsta tehnologică (perioada în care lemnul poate fi valorificat – n.a.) altceva și vârsta de gestionare este cu totul altceva”, a adăugat Diana Culescu.

Pentru ca arborii din orașe să reziste cât mai mult timp este nevoie de o gestionare corectă.

”La noi, când se lucrează în spațiile verzi nu se ține cont de nimic și se ajunge la tasarea solului care afectează modul în care cresc și trăiesc diverse plante. Tasarea o fac și oamenii, iar aceasta influențează modul în care rădăcinile plantei se pot dezvolta. În străinătate, nu se lucrează lângă arbori cu aceleași echipamente ca și în construcții, ci cu șenilate sau echipamente care pot împrăștia greutatea pe o suprafață cât mai mare pentru ca să nu fie tasat solul. La noi, nu se ține cont de astfel de lucruri, dar parcurile sunt pline de anunțuri să le părăsim în caz de furtună. Nu știm de la ce se rup arborii. Când se fac restaurări de parcuri nu se ține cont de nimic și se trece cu utilaje grele peste toate rădăcinile arborilor. În anumite parcuri au murit toate grupurile de pini care sunt mult mai sensibili decât foioșii”, a mai explicat ea.

Pentru combaterea insectelor din orașe sunt soluții simple.

”Dacă nu vreți țânțari sau alte gâze în orașe, e foarte important să păstrați gardurile vii pe care stau păsările. Când li se ia posibilitatea să se ascundă în garduri vii, se vor genera multe alte probleme. Toate funcționează împreună. Nu există am doar arbori și doar gazon. În străinătate, gardurile vii produc tot felul de semințe, fructe pe care le mănâncă păsările, au de ce să vină acolo”, a mai spus Diana Culescu.

În ce privește grădinile perfecte pe care le aveau regii Franței, ea a spus că tăierea arborilor în anumite forme presupune costuri mari întrucât este nevoie de echipamente performante pe care nu și le permite niciun oraș din această lume.

Foto: arhivă

Etichete

9 comentarii

  • Sa nu uitam ca acesti falknici CASTANI din Piata Centrala sunt plantati pe la 1900 de sasi , deci sunt trecuti cu succes la arbori seculari si aici exista cel mai mare CASTAN care are peste 400mp masa verde desfasurata in coronament iar cele cinci( carje) de sustinere au fost puse la interventia Bistritei-Civice dupa ce o creanga laterala a cedat.
    Semnul civilizatiei a fost dat de noi deoarece OTC fostul Primar umbla cu drujba pe sub el.
    Deasemenea pe str. Ispirescu un bizon in trafic daca va mai amintiti a scos din radacini doi TEI si a culcat unul la pamant .
    CRISTIAN TETCU a oprit taierea lui, un TEI excelent si l-a proptit cu un cablu cu intinzator un an de zile si astfel a fost salvat.
    In Germania daca exista santiere prin parcuri, strazi, alei, toti arborii sunt flancati de un gard inalt din tego ca sa nu fie zdreliti de utilaje si nimeni nu intrazneste sa sape la tulpini sa bage conducte, tevi etc. La noi a fost fix pe dos pe toata lungimea LINIEI VERZI si a pistelor de biciclete. Toti arborii de aliniamente au suferit rani mari la coaja si radacini fiind crunt raniti.
    Situatia se va schimba drastic in bine deoarece Comisia de Mediu Europeana UE a votat in 26 febr. Masurile care trebuie luate pentru spatiile verzi, cursuri de ape, lacuri, locasuri, plantari in marile orase europene.
    Distrugerile spatiilor verzi si ocuparea lor prin PUZ-uri, PUD-uri cu constructii, parcari vor atrage 10 ani de inchisoare faptasilor.
    Si protectia totala populatiilor de albine s-au luat in calcul.
    La aceasta hotarare europeana nu au votat marii Europarlamentari romani de la AUR, PSD si PNL.
    Cinste lor oameni PROSTI EDUCATI !!!

    12
    48
    • Asta ne mai lipseşte amenajări peisagistice că în rest le avem pe toate în regulă ! Toate sunt rezolvate în Bistrița ha, ha

      10
      6
  • Foarte bine spune d-na dr.in peisagistica. As fi vrut insa sa vada in oras si zonele superplacate cu beton (sau sa spun si eu ca d-l primar , cu dale din/de piatra) care au lasat pentru arborii existenti doar unul sau doi mp. Ma intreb (in calitate de simplu cetatean) , oare acestia , cati ani vor mai rezista (in conditiile in care primesc apa doar de la Doamne , Doamne)?

    22
    1
  • Multumesc Primariei si mai ales lui CRISTIAN TETCU pentru inlocuirea arborilor de aliniament si refacerea liniei de TEI din Piata Centrala din fata Primariei.
    Se pare ca administratia incepe sa priceapa cum trebuie sa arate un locas de arbore si se iau masurile corespunzatoare.
    Au fost plantati doi TEI tineri ca la carte.
    Sa nu va opriti aici domnilor !
    Cat mai multi , cu miile pana aducem inapoi cei 6.000 disparuti datorita marilor greseli facute in ultimele cinci mandate a fostilor primari care nu iubeau arborii si nici pe noi.
    Rodul muncii noastre de lamurire incepe sa dea roade, si cand mai ai si un iubitor de MEDIU care are in fisa postului astfel de preocupari totul va fi bine.
    Bistrita-Civica are un rol esential in aceasta privinta si domnul IOAN TURC a amintit lucrul acesta la microfon , spunand clar ca civicii bistriteni din aceasta asociatie sunt partenerii Primariei si nu doar niste JANDARMI.
    Asa sa fie !

    8
    50
    • Daca zici de ultimele 5 mandate de primar…Ințelegem că 3 sunt ale lui Crețu…Dar nici tânu Vasile fostul consilier personal,nu a iubit copăceii? Asta inseamnă că tu l-ai scos pe tușă?Auuu…ce slujbe se vor revărsa asupra ta…

      15
      3
    • Se fură legal ca în codru în Pădurile din Bistrița şi județ însă noi o ardem cu amenajări peisagistice. RUŞINE !

      35
      1
  • Locurile in care existau copaci înainte de 89 , pe marginea străzilor, și care s-au toaletat de tot. Chiar s-a pavat locul , astfel copacii de pe marginea străzilor se vede că nu sunt puși pentru un aspect plăcut ochiului. Sunt locuri unde copacii sunt la distante egale intre ei apoi lipsesc 1, 2,3…și iar apar 2-3. Nu știu cline este peisagist, dar oare se plimba prin oraș așa că pieton?… Vara , când este canicula, toți caută trotuarele cu umbra…și găsesc doar betoane fierbinți sau amintirea pavata a locului unde au fost copaci. Mai rău este că s-au pavat recent trotuare și nu se+a lăsat loc pentru completarea cu copaci…

    15
    8
  • Rabdare. Mergeti pe str. GARII si veti vedea noile gropi de aliniament.
    In aceasta primavara se finalizeaza si aceasta strada.
    Desigur ca in cinci mandate s-au taiat groznic insa cu siguranta ne mai trebuie tot cinci mandate sa acoperim pierderile.
    Rabdare pentru cine apuca !

    3
    26
  • Castanul sălbatic (Aesculus hippocastanum L.) este un arbore de talie mare care la maturiatate poate să ajungă la o înaltime medie între 10 metri până la 25-30 metri si formează o coroană deasă, globulară. Perioada de înflorire este în luna mai. Acest arbore prefera locurile însorite sau cele cu semi-umbră. Sunt arbori cu crestere viguroasa, în special dupa 2-3 ani si au o longevitate de aproximativ 150 ani. Prezinta o deosebita valoare decorativă, fiind întalniti în parcuri, gradini, ca exemplare izolate sau grupate, ori în aliniamente pe marginea strazilor. In ultima vreme castanii își pierd timpuriu frunzele din cauza atacului unei insecte dăunătoare numită Molia Minieră a Frunzelor de Castan Ornamental. Larvele moliei atacă frunzele castanului, face «mine» prin frunze de unde si denumirea de „minieră”. O astfel de molie trăieşte aproximativ patru săptămâni, deci într-o vară sunt posibile trei generaţii. Prima generaţie de molii nu face multe stricăciuni, însă a doua şi a treia sunt cele care distrug cel mai mult . Copacii afectaţi prezintă deja la mijlocul verii nişte frunze de culoare maronie. Pe cale chimică, molia minieră poate fi combătută cu produse insecticide. Asadar, moliile atacă frunzele, iar castanul îşi revine. Pierderea timpurie a frunzelor poate fi accentuată si de schimbările climatice asociate cu seceta atmosferică şi arşita verii, după care arborele poate chiar să înflorească a doua oară:
    (Vezi: https://timponline.ro/fenomen-neobisnuit-in-aceste-zile-de-toamna-printre-frunze-uscate/)

    5
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.