Actualitate

Fenomen neobișnuit în aceste zile de toamnă. Printre frunze uscate …

Toamna aceasta este plină de surprize la Bistrița. Printre frunze uscate se pot vedea pete albe căutând căldura soarelui. Castanul înflorit a doua oară nu a încurcat anotimpurile.

Deasupra castanelor aproape coapte sau în vârful crengilor pline cu frunze ce stau să cadă, flori albe anunţă parcă primăvara. A înflorit a doua oară un castan de lângă Căminul pentru persoane vârstnice din Bistrița, semn că va fi o toamnă blândă şi lungă.  

Specialiştii au însă alte explicaţii pentru acest fenomen. Ei susţin ca diferenţele de temperatură și încălzirea globală influențează tot mai mult perioadele de vegetație. O altă variantă ar fi aceea că în câţiva ani pomii se vor usca pentru că puterea de regenerare a copacilor va fi mult mai scăzută. 

Castanii sunt renumiţi pentru efectele benefice asupra sănătăţii. Din frunzele, florile şi fructele lor se prepară diferite produse medicinale şi extracte necesare în industria farmaceutică.

Etichete

2 comentarii

  • Astazi am vazut (si eu!) in livada cateva flori de mar pe o crenguta. Am mai vazut si altadata (in alti ani) dar nefiind in tema cu fenomenul nu ma pot pronunta. O fi toamna lunga , or fi schimbarile climatice , numai Domnul stie…

    10
    1
  • Motto:
    „Nu ţi-a fost dat să vezi vreodată,
    Când toamna palidă coboară,
    Într-o grădină despoiată,
    O ramură întârziată
    Ce-a înflorit a doua oară?”
    (Octavian Goga- O ramură întârziată)

    Fenomenul ca unii pomi sau arbuști să înflrească pentru a doua oară în cursul aceluiași an, în timpul toamnei a devenit aproape obișnuit în contextul schimbărilor climatice.
    În general, pe parcursul unui an în funcție de unii factori precum temperatura și durata zilei plantele au o perioadă de vegetatie activă care începe primăvara când trebuie să înflorească, și o perioadă când intră în repaus vegetativ înaintea iernii si care ține până primăvara următoare. De aceea, speciile care au cerințe mai reduse în privința temperaturii sau lungimii zilei, sunt predispuse să intre în vegetație primăvara devreme sau chiar la sfârșitul iernii, în timp ce altele rămân uneori în repaus până aproape de sfârșitul lunii aprilie.
    Datorită acestor mecanisme interne, în mod normal mugurii florali formați în timpul verii sau la începutul toamnei nu se deschid, decât în timpul primăverii viitoare.
    Totusi, condițiile meteorologice nefavorabile pot perturba plantele. Astfel ,o perioadă foarte secetoasă din timpul vegetației poate determina îngălbenirea și căderea parțială a frunzelor la unele specii încă de la sfârșitul verii. Dacă ulterior urmează o perioadă rece și ploioasă, care elimină sau ameliorează factorii de stres hidric, iar mai apoi vine un interval cu vreme mai caldă, unele plante intră într-o nouă perioadă de activitate vegetativă, iar o parte dintre flori se pot deschide, chiar dacă e toamnă. Este si cazul castanului din imagine.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.