Actualitate

Ce fel de locuință se mai poate cumpăra, la Bistrița, cu 20.000 €

După explozia de prețuri de pe piața imobiliară, la 20.000 de euro nici la Bistrița nu se mai poate cumpăra mare lucru. Proprietarii de locuințe mici cer minim 1000 de euro pe metru pătrat.

Astfel, pentru o garsonieră de 22 de metri pătrați de pe strada Dragoș Vodă, situată la etajul doi, proprietarul cere 21.500 de euro, acesta fiind cel mai mic preț de pe site-urile de profil.


Altă proprietate similară, dar de pe strada Valeria Peter Predescu, având 25 de metri pătrați și situată la etajul V al unui imobil, se vinde cu 25.000 de euro, iar alta de 28 de metri pătrați cu 28.500 de euro.

În zona Gării, o altă garsonieră situată la parterul unui bloc de pe strada Someșului se vinde cu 30.000 de euro, fără să se menționeze suprafața, iar 33.000 de euro pentru o garsonieră de pe Calea Moldovei, aflată într-un bloc reabilitat termic anul trecut. Proprietarii susțin că este în stare foarte bună, renovată.

Pentru un apartament cu o cameră, situat în zona Codrișor, care mai are dressing, bucătărie, hol, baie, balcon cu vedere spre ștrandul municipal și Pădurea Codrișor se cer 41.500 de euro. El are suprafața construită desfășurată de 44,66mp și o suprafață utilă de 38,25 mp și se vinde complet mobilat și utilat.

Potrivit Europa Liberă, anul 2022 a început bine pentru piața imobiliară. Cifrele din tranzacții au arătat o creștere semnificativă a achiziției de locuințe în primele trei luni. Un studiu realizat de compania internațională de consultanță SVN pentru piața în România, în baza înregistrărilor contractelor la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate, arată că:

 • a existat o creștere cu 6,5% a numărului de case și apartamente vândute la nivel național în primul trimestru față de aceeași perioadă din 2021;
 • a crescut cu 3% numărul de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale emise în primul trimestru din 2022 față de primul trimestru din 2021;
 • 62% dintre casele și apartamentele vândute în 2021 au fost plătite din resurse proprii. Prin credit ipotecar au fost încheiate 38% din tranzacții, iar Noua Casa a ajuns să dețină sub 7% din piață;

Trimestrul al doilea a marcat, odată cu valul neîncrederii legate de războiul dintre Rusia și Ucraina, un șoc. Românii au devenit neîncrezători și temători. Incertitudinea siguranței personale s-a resimțit brutal în cererea de locuințe.

Prețul de construcție a unui mp de locuință a ajuns la 1.000-1.100 de euro. Un alt element important în influențarea pieței este creșterea prețurilor la materialele de construcții și afectarea fluxurilor de transport ca urmare a războiului din Ucraina.

Sursa foto: imobiliare.ro

12 comentarii

 • Transport în comun eficient către cartierele și localitățile limitrofe și iei ceva mai ieftin de acolo. Sau îți pui panouri electrice, îți iei o mașină electrică și circului gratuit, plus energie electrică gratuită. Nu-i musai să stai în oraș.

  Dacă criza ce-o așteaptă mulți va veni și prețurile din imobiliare o vor lua la vale.
  Din păcate aici se cumpăra și ca investiție, ergo, forțează prețul în sus și pentru cei care chiar au nevoie de ele.

  • @ Doru, În cartierele limitrofe prețurile la locuințe sunt mult mai mari decât să stai în poluarea, îngesuiala și nașpalitatea din oraș, plus lipsa de locuri de parcare de la apartametele din oraș. Dacă te uiți la oferte de apartamente din oraș niciunul nu precizează că ar avea cel puțin 2 locuri de parcare care sunt minim necesare pentru o familie modernă , din punctul meu de vedere să vinzi un apartament care să nu aibă minim două locuri de parcare este hoție curată și cei ce fac acest lucru ar trebui să facă închisoare. Despre mașinile electrice fă socoteală câte te coastă curentul electric pe kilometru și cât te costă motorina pe kilometru după care mai putem discuta care este mai rentabilă.
   Doru lasă fraieri să dea bani pe apartamentele din centru așa că în suburbi vor rămâne oameni mai puțini și de calitate.

  • @horia,
   La 1.5 lei kw/h și vreo 18kw/100km consumați vine cam 27 lei. Vrei să zici că un Diesel prin oraș ori trafic asemănător papă motorină de numai 27 de lei /100km? Probabil dublu, cel puțin.

  • @ Jack, De zonă bună vorbim , în centru este o zonă proastă . Dacă ai mașină ai acces la toate magazinele și scolile pe care le vrei. Despre instituțiile din centru este foarte bine să stai cât mai departe posibil de ele eu dacă aș avea un drum bun rapid m-aș muta la Beclean numai să stau cât mai departe de centru.

 • Ăla cu apartamentul cu o cameră din Codrișor este pur și simplu ridicol ha, ha.
  Păi cine ar vrea să stea în înghesuiala și zgomotul de manele de acolo este la fel de nasol cum ai sta spre exemplu pe pietonal pe strada Liviu Rebreanu. Bonus că ai mari șanse să rămâi și fără el din cauza alunecărilor de teren. Ha, ha

 • Ca si in orice alt domeniu ,românul nu are limita la porceala.Daca esti ,,dezvoltator ” si tu crezi ca mai faci bani din vanzarea de cotețe cu chiuveta in dormitor, cu materiale scumpite de 2 -3 ori,bancile nu mai crediteaza si chiar si banii negrii sunt tot mai greu de introdus in economia reala.Daca tot asa crezi ca va continua dezmațul ,si poti sa faci cotețe pe toate dealurile si sa le si vinzi, esti un mare prost

 • Cotețe fara utilități și parcări că de iarbă verde te duci în pădure că e aproape.
  Ahtiați pentru îmbogățire și șmechereala.
  Mint cumpărătorii și pe urmă le ploua in casa sau le cade tencuiala sau auzi pe vecinul cum se cearta.
  Calitate zero, bani cat de multi.

 • In cel mult 3 luni, veți citi in presa ca pretul imobiliarelor in România a scăzut, raportat la luna anterioară.
  Dobânzile la credite influentează prețurile, iar pentru a tempera inflatia (foarte mare de14,5%) BNR este nevoită sa mărească dobânzile.
  Acum un an, BNR anunța o rată a dobânzii de politica monetară de 1,25%.
  Acum dobanda e 3,75%.
  In Iulie când se va fi ședința de politica monetară, probabil ca BNR va creste dobanda la 4,25%.
  In August creste din nou la 4,75%
  Si in toamna creste și mai sus.
  Voi ați da cuiva bani împrumut cu dobanda de 4,75% , in timp ce inflatia e de 14,5%? Normal ca nu.

  In acest moment, pretul mediu al imobiliarelor in România este de 1.800 €.
  Bistrita 1.000€
  Cluj 2.800€.

  Dobânzi mai mari la credite (8%) înseamnă scăderi ale prețului de vânzare.
  Acum in Bistrita nu prea are ce sa scada, pentru ca m2 este sub media pe țară. Cu mai mult de 10% nu scade ( de la 1.000€ la 900€).
  In schimb in Cluj e posibil ca m2 sa scada cu 30% (de la 2.800 cat este acum la 1.900 €).

  Acest proces de scădere a prețului la imobiliare a început deja in străinătate.
  Nu se mai vând terenuri, nu se mai construiesc locuințe noi, pt că costurile materialelor de construcție, fac ca apartamentele noi sa fie mai scumpe decât apartamentele deja construite.
  Pur si simplu nu are rost sa construiesti ceva care costa 1.500€/m2, când in oraș se vand apartamente construite in anii 1970- 2020) cu 1.000€.
  Daca nu poți sa construiesti locuințe noi, care sa coste sub 1.000€/m2, nu construiesti deloc. Închizi firma.

  • cu exceptia unui razboi in RO, imobiliarele nu au fost niciodata nerentabile si au crescut incet si sigur in valoare. daca pretul e 1000 eur/mp asa va ramine si nu va scadea din contra exact ca si preturile la alimente…daca acuma s-ar injumatati pretul la benzina subit , uleiul in magazin nu va scadea nici un ban.

  • @a ,nu te amăgi…o sa scada toate imobiliarele de kakat.Si ale tale o sa te bucuri cand o sa le dai cu 200/mp.

 • In garsonierele din dragos voda e pierdere totala…de revandut ciuciu si daca vrei sa inchiriezi gasesti doar persoane care nu platesc, distrug si se plang vecinii!
  Concluzie…mai bine bei un vin!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS