În ce mă priveşte, eu am câteva aşteptări de la noul preşedinte al României şi nu mă voi referi la cele legate de independenţa justiţiei, coordonarea serviciilor şi aşa mai departe. Sunt lucruri despre care vorbesc alţi oameni mult mai avizaţi decât mine. Aşteptările mele sunt din sfera omului de rând care a fost dezamăgit până acum de instituţia prezidenţială.
În primul rând, aş vrea să-l văd mai rar la televizor pentru că nu am înţeles niciodată cum poţi conduce o ţară apărând seară de seară la dezbateri. Dacă va avea ceva de spus ţării, să o facă de la Palatul Cotroceni, cu steagurile în spate, nicidecum din studiouri ale unor televiziuni agreate sau ostile, patronate de tot felul de puşcăriaşi. Dacă va dori vreodată să participe la discuţii cu jurnalişti, atunci acestea să fie găzduite de Televiziunea Română, susţinută din bani publici de toţi cetăţenii acestei ţări. Cred că TVR trebuie să-şi recâştige rolul de canal public de informare pe care preşedintele Traian Băsescu aproape că l-a desconsiderat în totalitate.
În al doilea rând, nu vreau să-l mai văd pe la toate sfinţirile şi hramurile. Cu excepţia anului 2006 când a venit la Târlişua cea inundată, în cele două mandate ale sale, preşedintele Traian Băsescu a poposit în judeţul nostru doar ca să asiste la diverse slujbe. Sper ca preşedintele ales să delimiteze latura religioasă de cea administrativă şi să nu calce pe urmele predecesorului său. Îmi doresc, de asemenea, să nu-şi schimbe religia doar ca să facă pe plac unora, ci să trateze cu respect şi în mod egal toate confesiunile din România, încurajând ecumenismul.
Apoi nu aş mai vrea să văd să-l văd pe preşedintele ţării noastre prin cârciumi, indiferent cum se numesc ele, nici cu paharul în mână, nici cu nevasta pe ring sau cu alte femei din alte etnii. Mi se pare că funcţia de preşedinte în sine impune o anumită conduită, un anumit fel de a fi şi, oricât de multă popularitate i-ar aduce preşedintelui un astfel de comportament, nu cred că el se potriveşte cu fişa postului. De asemenea, sper din toată inima că preşedintele ales nu va avea miniştri favoriţi pe care să-i ridice în slăvi şi să facă partide politice prin intermediul lor cu care să defileze pe la malul mării şi prin vârf de munte, în timpul liber, fireşte. De asemenea, aş vrea ca şeful statului să nu pună porecle miniştrilor şi să nu facă „mişto” pe la colţ de stradă şi prin hipermarket-uri de ei, ci să acţioneze instituţional de fiecare dată.
Sper de asemenea că noul şef al statului nu va mai târî prin noroi intelectualii acestei ţări doar pentru că ştie el mai bine de ce merită ei un anume tratament. De asemenea, mă aştept să respecte toate categoriile profesionale şi să le trateze în mod egal, iar expresii de genul „ţigancă împuţită” să nu fie rostite de domnia sa nici măcar în gând. Mă aştept să încurajeze educaţia şi cultura, să atragă atenţia asupra problemelor societăţii, să dea direcţii şi soluţii la probleme atunci când acestea apar şi le are. Mai vreau ca preşedintele să fie sincer cu noi şi să ne spună direct, în faţă, şi fără ocolişuri ce trebuie să facem ca să ieşim din impas, mai vreau să văd că ţine la acest popor şi-l tratează cu blândeţe, că nu-l ceartă în fiecare zi şi nu-l învinuieşte şi de ce nu a făcut.
Îmi doresc, de asemenea, ca Prima Doamnă să aibă proiectele sale sociale, culturale, să aibă o viaţă activă, nu să fie o doamna Nina Iliescu pe care am văzut-o doar în ziua votului strecurând bileţelul în urnă sau o doamna Constantinescu pe care nu-mi amintesc dacă am văzut-o vreodată, ca să nu mai spun de doamna Maria Băsescu, mereu pierdută pe la hramuri sau dansând pe ring.
Eu cred că doi oameni care sunt dascăli de profesie, Carmen şi Klaus Iohannis, pot schimba radical imaginea cuplului prezidenţial şi mă aştept să o facă. Altfel, totul e în zadar.
Cristiana Sabău
cazancel ti-am citit primul si ultimul cuvant….din comentariul tau……..restul e poveste asa ca tine…….de adormit copii
foarte corect Doamna Cristiana Sabau, un singur lucru as mai adauga: Nu vreau sa-l vad pe noul presedinte in postura de a ne invata cum se „consuma” corect si nici nu vreau sa-l vad, diminetiile prin magazine, cumparandu-si singur apa plata… probabil fiind o relatie de strana cauzalitate intre cele doua…
un presedinte trebuie sa fie un cetatean putin mai obisnuit ca orice cetatean. adica sa traiasca aici pe ,,pamint,, nu in visele lui sau ale partidului lui.
Eu, in momentul de fata, nu am nici un fel de asteptari din partea presedintelui Iohannis, constient fiind ca de-o fi singurul ce se va comporta conform tiparelor enuntate, nu se schimba cu mai nimic situatia in care ne aflam. Va fi un model izolat de miseii ce tropaiesc prin politica romaneasca, caci, cu siguranta, acestia nu vor face prea multi pasi inapoi, ci vor continua sa submineze orice incercare de normalitate.
Singura chestie pozitiva ce trebuie exploatata pe plan extern in principal, e faptul ca am avut parte de o minune greu de imaginat, ne-am ales un minoritar in cea mai inalta pozitie de demnitate publica, ceea ce poate schimba enorm de mult perceptia celor de afara, obisnuiti cu ideea ca noi nu demult ne-am coborat din copac.
Ca Iohannis sa poata actiona normal e nevoie de o stare de normalitate a vietii publice romanesti. Aici vorbesc de institutiile aflate pe toate palierele societatii, atat publice cat si private. Nu se poate progresa din starea profunda de injustitie sociala in care ne aflam acum, ea nu poate sa dispara prin pomeni pentru cei defavorizati de ea si prin coruptie pentru cei ce profita de ea.
Mizez pe un singur lucru, pe faptul ca, fiind profesor, va miza tot mandatul domniei sale pe cartea educatiei, singura care ne poate scoate din incurcatura, facandu-ne sa intelegem lumea in care traim.
Măi, eu nu l-am plăcut pe acest Iohannis pentru cine-i stă in dreapta si in stânga, recte Blaga & PDL… E şi un pic dăndăluc, zâmbeste prea larg si vorbeşte întârziat, merge un pic aplecat de-o parte, parcă a suferit un mic atac cerebral…
Cu toate asta îl respect, şi sper să facă treabă bună.. Normalitatea indusă de el sper să se transmită peste tot, până la ultimul măturător de stradă… Nu vreau să mai avem partide de box între palate, fiecare are treaba lui, preşedintele şi premierul sunt înhămaţi la acelaşi jug, tre să tragă să scoată ţara asta din noroi…
Mă bucur că are de partea sa Occidentul, dar să fim realişti, la graniţele ţarii nu stau pregătiţi să invadeze ţara mii de investitori străini, cel puţin până nu se schimba fiscalitatea la noi nu va veni valul… Iar când în sfârşit vor veni, nu prea cred că se vor înghesui în Moldova şi Oltenia… Discrepanţa dintre Ardeal şi celalalte provincii mai sărace va creşte şi mai mult, ultimile rămânând doar pline de asistaţi sociali…
Ce e bine cu Iohannis, că el „uneşte România”, hilar dacă e să considerăm că asta a fost fraza celuluilalt. Transilvania nu mai are cu acest preşedinte de ce să nutrească ganduri de autonomie sau secesiune, cum s-a tot vehiculat prin presă..
Dacă Iohannis ar face pasul imens spre a-i convinge pe toţi că trebuie alegeri anticipate, atunci ar fi extraordinar, ar putea avea şi Guvernul necesar pentru a reforma Statul.. Dacă însă nu doreşte asta, sau nu poate face asta, atunci orice guvern va fi ostil acestei idei, ca-i condus de Ponta, că-i condus de Blaga, iar după 5 ani vom spune despre Iohannis că a fost un Crin 2, mai mult a dormit la post…
Cristiana, toate care le ai enumerat fac parte din programul tip „normal”, clar. Aceasta normalitate acum a devenit ceva extraordinar.
Se speram ca Johannis nu numai va rezista incercariilor care sigur vor veni ci va dea o infusie de normalitate si la restul tari, politicieniilor si administratiei publice si poporului. Se speram si ca el se nu uite ca acum este presedinte a tuturor romaniilor nu doar a votantiilor lui si se gaseasca o cale se le atrage si pe ei prin faptele.
Altfel, va trebui să te delegăm să-i spui ce nu ne place sau să-i scrii în germană, fireşte 🙂
……..de ce in lb germana ( warum ?????) ca doar stie perfect lb romana !!!!
Pentru relatia directa avem din cite stiu eu in oras chiar si un coleg de clasa a lui KWJ. Iar ca se ramane totusi normal, ar trebui se renuntam si la pile si relatii. Pentru mine cel ma bucurator lucru este ca au aparut multe articole pozitive in presa internationala despre Romania, ca am primit felicitari din toate colturile lumi prin mail de parca ar fi fost vina mea si nu imi a crezut lumea pana acum, ca Romania nu este asa de negru cum se vedea din exterior.
Acum chiar putem spune ca in ciuda faptului de discutii si certuri foarte aprinse, dure si insuportabil de brutale uneori, omeni sint mai toleranti de cit in alte zonele Europei, Germania inclusa, unde minoritati de mai multe ori sint agresate si unde au aparut si partide deschis raciste (Fidesz in HU / AFD in D si cum se numesc astea din GB?) 🙂
vreau de la noul presedinte sa ….. nu aprobe codul fiscal decat odata la 5 ani!!!!1