Actualitate

Ce le-a spus Mitropolitul Andrei profesorilor de religie din judeţ adunaţi la Mănăstirea Rebra-Parva

Profesorii de religie din judeţ s-au întâlnit marţi la Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” cu Înalt Prea Sfinţitul Mitropolit Andrei, dar şi cu protopopul Năsăudului, părintele Ioan Dâmbu. La consfătuiri, unde profesorii au primit diverse sfaturi, a participat şi preşedintele CJ, Radu Moldovan.

Potrivit Radio Renaşterea, consfătuirea a început cu o slujbă de Te-Deum oficiată în biserica mănăstirii, iar la întâlnirea ce a continuat în sala festivă a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei.

Mitropolitul Clujului a punctat că salvarea tineretului se află în mâna dascălilor luminaţi: „Omul ca să devină om trebuie să fie format. De multe ori însă noi cei ce ar trebui să-l ajutăm pe cel micuţ să devină om, om în adevăratul sens al cuvântului, constatăm că noi avem puţintică credinţă. Apostolii la un moment dat s-au adresat Mântuitorului, în Evanghelia după Luca în capitolul 17, şi l-au rugat:« Doamne sporeşte-ne credinţa». Atunci când ai o credinţă pe viaţă şi pe moarte, atunci când eşti nebun pentru Hristos eşti în stare să-i înflăcărezi şi să-i dinamizezi şi pe ceilalţi”.

Înaltpreasfinţia Sa a fost însoţit de la Centrul Eparhial de cosilierul cultural al Arhiepiscopiei, pr. Bogdan Ivanov, care la rândul său i-a încurajat pe profesori în misiunea lor, în ciuda dificultăţilor cu care se confruntă zi de zi.

Gazda evenimentului, protopopul de Năsăud pr. Ioan Dambu, în cuvantul adresat, şi-a exprimat dorinţa unei mai bune colaborări între profesorul de religie şi preotul paroh.

La consfătuire a fost prezent şi preşedintele Consiliului Judetean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan care a ţinut să îi felicite pe profesorii de religie pentru rezultatele deosebite la olimpiada de religie, dar şi la celelalte concursuri tematice.

În cadrul consfătuirii profesoara Liana Paşca de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean a prezentat un referat despre Sfinţii Martiri Brâncoveni, punctându-se câteva aspecte din modelul lor educaţional, model ce poate fi folosit de profesori în activitatea loc didactică.

Prezent la eveniment, Pr. Tudor Mudure, inspectorul eparhial pe probleme de tineret din judeţul Bistriţa-Năsăud, a făcut o prezentare a activităţilor cu tinerii din judeţ, precum şi a programului after-school, iniţiat de Arhiepiscopia Clujului, şi care se desfăşoară din această toamnă la Şcoala „Ştefan cel Mare” din Bistriţa.

Potrivit inspectorului de religie al judeţului Bistriţa-Năsăud, părintele Adrian Cherhaţ, au fost discutate apoi cu profesorii metodişti şi cu profesorii de religie, probleme legate de predarea acetei discipline în şcoli, precum şi despre misiunea bisericii în educaţia copiilor şi a tinerilor. Au fost analizate şi planurile cadru şi programele noi la clasele pregătitoare, a I-a şi a II-a, dar s-a discutat şi despre concursurile şi competiţiile şcolare din acest an.

consfatuiri 3 consfatuiri 4 consfatuiri 5 consfatuiri 2

8 comentarii

 • Toti politicienii tin aproape de reprezentantii clerului. Doar Radu Moldovan a sprijinit Biserica si dupa ce a castigat alegerile. Asta e marea diferenta dintre un politician mediocru, precum Liviu Rusu, Ioan Oltean, Stelian Dolha etc. si un poliitician desavarsit, precum Radu Moldovan! Dincolo de asta mai e si ceva numit credinta, un concept, o traire de care multi au uitat sau au dat-o deoparte. Prefer oricand un om precum Radu Moldovan, pentru care a participa la o slujba religioasa e ceva firesc, care nu se intampla doar de Pasti, decat un om precum Oltean sau Dolha, care calca in biserica doar cand e campanie electorala.

  • Fa tu mai mult, „ospataru”-le securist.
   Ia-ti tratamentul la timp si scoate siguranta din panoul electric, ca „furi curent” din belsug.
   Iar cand treci prin Bistrita, fa un popas mai lung pe strada Somesului.
   In rest, sanatate multa sa ai!

 • Degeaba vorbiti pe nas, politician ca Radu Moldovan rar gasiti.
  Toti se dau pe langa biserica, vorbeste PDL-ul despre PSD……
  Un exemplu….Cretu cere restituirea fondurilor pe baza unor ilegalitati…PDL aproba mai multe fonduri pentru biserici!

 • Altceva Inafara de a critica nu știți. Care e problema ca a participat la o slujba? Daca sunt politicieni nu pot fi credincioși ? Felicitări domnului Moldovan pentru tot ce face in județul nostru

 • nu inteleg de ce acuzati?la mănaăstire s-au tinut consfatuirile si mi s-a parut normal să participe si domnul Radu.acum…dacă se organiza in alt loc…tot se critica.deci: pt voi nimic nu-i bine…

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.