Actualitate

Ce le-au spus președintele și premierul prefectului și șefilor de instituții. Mesaje către ”armata din teritoriu”

Președintele României, Klaus Iohannis, a prezidat o videoconferință cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, prefecții și șefii instituțiilor publice deconcentrate pe tema gestionării epidemiei Covid-19.

Mesajul președintelui a fost:


”Suntem într-o situație destul de complicată. Din acest motiv, am decis și am decretat starea de urgență în întreaga țară pentru o perioadă de 30 de zile. Autoritățile centrale au început imediat să lucreze foarte intens, la maxim. Ieri Guvernul a luat măsuri foarte importante, și economice, și de protecție socială, pentru a veni în sprijinul în primul rând al românilor, dar și în sprijinul firmelor din România. Iar astăzi, iată, v-am convocat la această întrevedere, fiindcă dumneavoastră, prefecții, conducătorii de direcții județene, sunteți, dacă pot să mă exprim așa, armata noastră din teritoriu, care trebuie să funcționeze perfect, pentru a face ca această stare de urgență să funcționeze foarte bine.

Starea de urgență a fost decretată pentru a proteja românii de răspândirea acestei boli, de răspândirea infecțiilor cu coronavirus, dar, în același timp, starea de urgență a fost decretată pentru a permite măsuri administrative, măsuri guvernamentale, măsuri chiar legislative care fac posibilă îngrădirea, încetinirea răspândirii acestei boli și, în același timp, permit prezervarea vieții economice în România.

Vă rog, așadar, doamnelor și domnilor, să fiți foarte activi! Să faceți tot ce se impune și ce vi se transmite din partea autorităților centrale. Să înțelegeți că situația este nu doar complicată, situația este gravă. Depinde de noi toți cum trecem prin această perioadă. Dacă ne facem toți treaba foarte bine, avem șansa să trecem relativ bine prin această perioadă foarte complicată.

Ați văzut, cu siguranță, datele din celelalte țări europene. Nu suntem singurii care luptă cu această epidemie. Este, cum se spune, o pandemie. Întreaga lume este într-o situație gravă. Românii însă așteaptă de la noi să rezolvăm problemele noastre pentru România și asta vreau să facem.

Această boală este una foarte atipică și vă spun din capul locului că avem, noi, în România, după statistici, astăzi mai puțin de 300 de cazuri confirmate. Însă vom avea mai multe cazuri. Acest lucru este clar, ne spun experții că boala se va extinde în continuare.

Dar dați-mi voie să spun ceva despre experți, despre medicii noștri, despre personalul sanitar, care s-a pregătit bine, care este pregătit să facă față acestei epidemii. Și aici un cuvânt special pentru cei din direcțiile de sănătate publică. Vă rog să vă faceți treaba cu maximă seriozitate, cu maximă celeritate! Iar celor din spitale le spun: pregătiți-vă cu toții! Este foarte important ca toate spitalele să fie pregătite pentru pacienți, chiar dacă, din fericire, astăzi, când vorbim, încă nu avem foarte mulți pacienți.

Însă, dacă ne uităm în jur, putem să ne dăm seama de situația complicată în care se află alții, și vă spun: eu și Guvernul, și cred că și dumneavoastră, dorim să prevenim cu orice preț extinderea rapidă a bolii. Nu dorim să ajungem într-o situație de criză profundă. Ea trebuie prevenită! Trebuie să prevenim răspândirea acestei boli. Trebuie să încetinim răspândirea acestei boli! Aici, sigur, medicii, personalul medical, au un rol foarte important. Le mulțumesc pentru munca depusă până acum și îi încurajez să își facă treaba foarte bine mai departe.

Însă depinde și de autorități. Autoritățile sunt pregătite, autoritățile centrale și sunt convins că după această întâlnire și autoritățile din plan local, din județe, dar și noi, fiecare, fiecare român trebuie să își joace rolul lui corect în aceste măsuri pe care le-am dispus prin decretarea stării de urgență.

Stimate colege, stimați colegi din administrație, trebuie cu toții să transmitem românilor lucruri importante, nu doar despre ce fac autoritățile, ci și ce așteptăm de la ei să facă, respectiv în această situație de epidemie, ce să nu facă.

Trebuie să explicăm oamenilor de ce nu trebuie să facă deplasări inutile, nu trebuie sau chiar trebuie să evite, aproape cu orice preț, contactul direct, contactul fizic cu alte persoane. Spuneți oamenilor, când se întâlnesc, să nu mai dea mâna, să nu se îmbrățișeze. Cel mai bine, să nu se întâlnească decât acolo unde este absolut necesar. Știu că este greu. Suntem un popor cu oameni calzi, oameni apropiați.

Dorim să fim împreună. Dar această situație specială cere, și ne-o spun toți experții, și cei din țară, și cei din străinătate, că dacă vrem să încetinim răspândirea bolii, trebuie să evităm contactul direct. Este, pe de altă parte, important să mergem la serviciu, acolo unde munca nu se poate face de la domiciliu, și acolo unde este obligatoriu să mergem trebuie să avem grijă, nu dăm mâna, nu ne îmbrățișăm, stăm la o distanță rezonabilă, un metru, doi metri unii de alții, atunci când vorbim sau când muncim împreună.

Aceste lucruri trebuie mereu și mereu repetate. Trebuie evitate deplasările care pot fi amânate. Sigur, trebuie să mergem la serviciu, trebuie să mergem să cumpăram bunuri de strictă necesitate, trebuie să cumpăram alimente, dar nu trebuie să facem întâlniri care pot fi evitate. Nu trebuie să mergem în locuri care pot fi evitate. Aceste lucruri vă rog să le transmiteți oamenilor din județele dumneavoastră.

Un cuvânt doresc să spun și despre românii din afara granițelor, despre românii din diaspora. Se apropie sărbătorile pascale. Trebuie să le spunem cu tristețe, dar și cu sinceritate, să nu vină în acest an acasă de sărbători. În Europa practic nu se mai poate circula. Este foarte, foarte complicat. Iar atunci când totuși vin în țară, conform normelor în vigoare stabilite de experți, ei trebuie să intre direct în izolare sau în carantină, de la caz la caz. Și atunci ce rost ar avea să vină, ca să ajungă în carantină sau în izolare pentru cel puțin două săptămâni?

Așadar, transmiteți pe toate canalele: românii din afara granițelor ne sunt dragi. Ne dorim să-i vedem, ne-am dori să fim împreună, dar în acest an, de aceste sărbători nu se poate. Este trist, dar trebuie să fim sinceri pentru a nu crea așteptări care pe urmă nu se împlinesc.

Dumneavoastră, fiecare în direcțiile pe care le conduceți, trebuie să fiți fermi, trebuie să fiți fermi în felul cum conduceți activitatea, dar trebuie să fiți fermi și corecți față de colegele și colegii cu care lucrați.

Cine poate să lucreze de acasă să lucreze de acasă. Cine trebuie să vină obligatoriu la serviciu să păstreze distanța fizică unii de alții. Creați-le condițiile necesare ca să-și facă munca în condiții sigure.

Este foarte, foarte important să respectăm aceste norme care au fost elaborate de cei mai buni experți în plan mondial. Este foarte important să înțelegem cu toții gravitatea situației, dar, în același timp, este foarte important să nu cădem în panică, să nu cădem în depresie și să ne dăm seama că depinde de noi să îngrădim răspândirea acestei boli, depinde de fiecare dintre noi și de fiecare autoritate pe care o conducem noi.

Vă rog, fiecare să vă faceți treaba în mod exemplar, să respectați toate normele, să respectați toate indicațiile – evident, întreaga legislație, care este foarte specială în această perioadă.

Guvernul, în frunte cu domnul prim-ministru Ludovic Orban, a dat deja un exemplu foarte bun de cum se poate lucra chiar în condiții foarte complicate. Avem deja o serie de acte legislative emise prin Ordonanță de Urgență care vin în sprijinul și al românilor, și al firmelor.

În aceste condiții, vă rog să conștientizați nevoia de implicare totală, cu respectarea totală a normelor în vigoare. Este important să ținem contactul și prin acest mediu, și prin videoconferință. Dar, foarte important: stimate colege, stimați colegi, este o situație gravă, este o situație complicată, dar noi, românii, am dovedit că, dacă suntem uniți, dacă lucrăm împreună, putem să trecem cu bine peste orice criză”.

Premierul a transmis:

”Trebuie să nu aveți răgaz, dacă nu vă îndepliniți obligațiile şi dacă nu rezolvați toate situațiile care trebuie rezolvate în instituțiile pe care le conduceți. Cred că este foarte important să întărim forța și capacitatea Direcțiilor de Sănătate Publică.

În baza decretului prin care s-a instituit starea de urgență, Direcțiile de Sănătate Publică pot să angajeze personal, direct, fără procedurile de concurs, fără să aibă statut de funcționar public. Vă solicit să întăriți de urgență, prin angajarea de persoane competente, Direcțiile de Sănătate Publică, preluând din rețeaua școlară şi, aici, cer inspectorilor școlari generali să susțină Direcțiile de Sănătate Publică pentru a prezenta oameni pregătiți, care au capacitatea de a prelua sarcinile DSP, medici și asistente din rețeaua școlară care e clar că în momentul de față, cu școlile închise, au suficient timp la dispoziție și pot să constituie o resursă umană vitală în îndeplinirea atribuțiilor Direcțiilor de Sănătate Publică. Apelați la rezidenți, apelați la angajați ai altor instituții, puteți lua de la Casele Județene de Sănătate în cazul în care există personal calificat care poate fi disponibilizat, de asemenea puteți lua, inclusiv, din anumite spitale care nu sunt în prima linie a bătăliei și care nu au atribuții directe.

Trebuie să ne concentrăm pe câteva lucruri: viteza de derulare a anchetelor epidemiologice, capacitatea ca, odată ce o persoană este diagnosticată pozitiv, medicii epidemiologi să deruleze cât mai rapid ancheta epidemiologică și, într-un timp cât mai scurt, măsurile dispuse în urma anchetei epidemiologice, mai ales măsurile de izolare la domiciliu a persoanelor care au intrat în contact direct cu persoana diagnosticată pozitiv, să fie puse în practică repede.

De asemenea, este foarte important să știți toate nevoile spitalelor din județ și să urmăriți, sub coordonarea Ministerului Sănătății și a Ministerului Afacerilor Interne, pregătirea spitalelor pentru a putea să ofere cele mai bune condiții de tratare a cazurilor, atunci când vor intra gradual spitalele în care se tratează cetățenii români care au fost contaminaţi cu coronavirus.

Este foarte important să asiguraţi cele mai bune condiţii persoanelor care se află în carantină. Sunt cetățeni români, trebuie să avem grijă de ei, trebuie să le asigurăm tot ceea ce este necesar pentru a sta în condiții civilizate, dar, pe de altă parte, să ne asigurăm că respectă toate regulile impuse în carantină. În ceea ce privește izolarea la domiciliu, am solicitat în repetate rânduri și chiar vom emite un act normativ în prima ședință de guvern pentru a responsabiliza autoritățile administrației locale în verificarea respectării condițiilor de izolare la domiciliu.

Un alt lucru foarte important este viteza de transmitere, de circulație a informațiilor, între diferitele structuri implicate și chiar în interiorul diferitelor ministere și direcții deconcentrate pentru a putea transmite informaţiile, astfel încât, pe baza informațiilor, să se ia decizii. Din momentul în care s-a dispus că o persoană trebuie să intre în izolare la domiciliu, în maximum 24 de ore trebuie să fie informați reprezentații autorităților locale, astfel încât ei să verifice respectarea deciziei de izolare la domiciliu. De asemenea, cred că trebuie să le facem o scurtă informare celor care intră în izolare la domiciliu cu ce condiții trebuie să respecte pe perioada izolării la domiciliu.

Solicit o atenție pentru dezinfectarea spațiilor comune! Trebuie să impuneți autorităților locale să realizeze dezinfectarea spațiilor, indiferent că e vorba de mijloacele de transport în comun, că este vorba de instituții care trebuie să asigure dezinfectarea și, aici, va trebui să vă asigurați că există toate cantitățile necesare pentru a realiza procesul de dezinfectare. Una dintre metodele de răspândire a virusului este prin contact şi virusul trăieşte o perioadă destul de lungă pe suprafeţe. Suprafeţele care sunt atinse de mai mulţi oameni, cum sunt clanțe, bare, cărucioare și alte categorii de suprafețe, butoane de lift, sunt suprafețe prin care se poate transmite virusul – și aici va trebui să ne asigurăm că se iau toate măsurile.

Solicit AJOFM-urilor să se pregătească pentru aplicarea ordonanței prin care am decis plata șomajului tehnic din bugetul fondului de șomaj. Trebuie să fie pregătiți să proceseze rapid toate solicitările, declarațiile pe propria răspundere care se dau, astfel încât să putem, într-un timp cât mai scurt de la depunerea solicitării, să facem situațiile prin care să putem decide către ce angajați trebuie acordată această formă de sprijin. ITM-urile trebuie să asigure, împreună cu DSP-urile, informarea corectă a angajatorilor, cu condițiile de la locurile de muncă care trebuie asigurate pentru a împiedica răspândirea virusului. Este extrem de important ca ITM-urile să se concentreze pe această activitate, pentru că este clar că trebuie să menținem în activitate capacități de producții, tot ceea ce înseamnă comerțul, farmaciile și toate celelalte activități care trebuie să se desfășoare în condiții normale, furnizarea de energie, furnizarea serviciilor și utilităților publice. Trebuie să ne asigurăm că se iau toate măsurile sanitare la locul de muncă, pentru a feri angajații care vin la muncă de riscul contaminării cu virus.

De asemenea – închei cu asta -, comunicați constant, regulat, informații de utilitate publică! Combateți orice fake news care apare! Asigurați o informare corectă a cetățenilor, în funcție de diferitele categorii de cetățeni, în funcție de situația în care se găsesc, asigurați toate informațiile utile, informațiile necesare pentru a ne asigura că cetățenii știu ce au de făcut și pentru a ne asigura la un comportament responsabil din partea cetățenilor români! Vă mulțumesc!”.

2 comentarii

  • Sa închidă mall urile aceste autorități incompetente !
    Până când le lasă deschise ?
    Cât de departe împingeți penibilul, guvern PNL ?

  • Din supermarket se aprovizionează
    Mallurile sunt magazinele alea cu haine in care se adună multă lume deșteptule !
    Dar PNL nu a aflat încă!
    Esti PNL ist cred, de scoți Inepții de astea in vremea epidemiei …

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS