Actualitate

Ce lucrări s-au făcut în ultima perioadă în cel mai mare proiect european al Bistriţei

Municipalitatea derulează până la jumătatea anului viitor proiectul ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3”, finanţat prin POR 2007-2013 cu peste 10 milioane de euro şi în cadrul căruia se reabilitează, printre altele, pasajele şi Piaţa Mică. Iată ce lucrări s-au realizat în ultima vreme:

”În ultima perioadă, pe toate cele trei axe turistice s-au realizat ample lucrări de construcţii şi instalaţii. Pe Axa 1 s-au efectuat intervenţii la ganguri, pe Pasajul VI şi la ziduri. De asemenea, continuă lucrările de amenajare a Pieţei Mici, situate pe Axa 2: reţeaua de alimentare cu apă, canalizare menajeră şi pluvială, branşament şi racord (canal la fântână, instalaţii de gaz), dar şi cele de construcţii (suprastructură, lucrări de  accesorii şi terasamente, amenajări de protecţia mediului). Lucrări de construcţii s-au efectuat şi la zidurile din preajma Casei de Cultură, dar şi la obiective amplasate pe traseul Axei 3: suprastructura pe strada Dogarilor, str. George Coşbuc, str. Vadului şi Țibleşului, precum şi lucrări accesorii pe strada Nicolae Titulescu. Pe Axa 3 s-a lucrat la reţeaua de alimentare cu apă – pe Pasajul XI şi str. Nicolae Titulescu, stradă pe care se execută lucrări la racord canalizare, precum şi canalizare menajeră şi pluvială”, informează municipalitatea.

Obiectivul proiectului”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3” (44.996.170,67 lei, din care execuţia peste 33 de milioane lei) este acela de valorificare a moştenirii istorice şi culturale, prin reabilitarea şi punerea în valoare a pasajelor istorice, caracteristice Bistriţei medievale, precum şi de promovare a noilor axe turistice pietonale, denumite Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor.


Lucrările sunt realizate de SC TCI Contractor General SA din Cluj ca lider, Iasicon din Iaşi, Drum Construct din Zalău, SC Ianus din Sălaj şi SC Renmar din Dej, în asociere.

Sunt prevăzute: modernizarea a 14,202.78 mp suprafaţă de spaţiu pietonal istoric, reabilitarea “Punţii lui Keinzel” din zona Codrişor, reabilitarea reţelelor de utilităţi publice pe traseul celor trei axe, reabilitarea şi modernizarea iluminatului public şi arhitectural, înlocuirea si completarea mobilierului urban (bănci din piatră şi din lemn, ceas stradal, suporţi pentru biciclete, indicatoare, obiective turistice, inserţii artistice în pavaj, statui decorative din fontă, ghivece pentru arbori, suport flori şi jardiniere, panouri electronice de informare publică şi monitoare stradale cu afişaj digital), amenajarea Pieţei Mici, amenajarea a 5 fântâni arteziene pe traseul axelor turistice.

Funcţiunea Pieţei Mici va fi de spaţiu public pietonal. Amenajările vizează o îmbinare între spaţiul pavat cu piatră naturală şi spaţiul verde cu gazon de iarbă şi plantaţii de arbori ornamentali, care vor asigura un spaţiu de plimbare şi relaxare. O fântână arteziană va fi în centrul pieţei, cu o extindere de luciu de apă care să facă trimitere la pârâul ce traversa piaţa în perioada medievală. Tot în zona centrală a pieţei se va amplasa o statuie din bronz ce-l va reprezenta pe fierarul Georg Pfaffenbruder, care în anul 1602, în timpul atacului trupelor conduse de generalul Basta, a apărat eroic oraşul Bistriţa. Piaţa va avea un sistem de iluminat ambiental aerian pe stâlpi model istoric şi la nivelul pavimentului. Mobilierul urban va fi întregit cu panouri informative, inserţii din piatră şi bronz, ceas stradal, cişmea, o machetă cu harta oraşului din perioada medievală, precum şi bănci pentru relaxare.

Proiectul care se va încheia în 2015 presupune, printre altele, redarea funcţionalităţii pasajelor şi a accesului către întreg centrul istoric, conturarea unui brand turistic, valorificarea patrimoniului cultural şi a tradiţiilor bistriţene. Pe trasee vor fi amplasate elemente decorative şi semne distinctive, iar iluminatul va respecta stilul medieval.

În Bistriţa sunt amenajate trei axe turistice care traversează oraşul prin pasaje: Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor. Ele includ cele 22 de străduţe înguste cu caracter pietonal care oferă trasee scurte între laturile de nord şi de sud ale oraşului. Aceste străduţe aveau un rol strategic în vechea fortificaţie deoarece ofereau posibilitatea ca apărătorii cetăţii să ajungă rapid în orice punct.

4 comentarii

  • Victor are dreptate.
    Chiar dacă banii puşi la bătaie provin din fonduri europene, totuşi nu se cade să-i risipim în fantezii de piatră unde cucoanele galante nu vor avea acces decât cu pantofi sport, de nu vor să-şi rupă gâtul.
    Asta ca asta, dar viteza cu care se munceşte este cea a melcului turbat, iar tot ansamblul de lucrări poate fi comparat cu bravul meşter Manole înainte de a o zidi pe blajina Ana în proiect. Sincer, să fi avut angajaţi asemenea meşteri într-un proiect privat, îi trimeteam, tată, demult la plimbare.

  • Rugam bistritenii sa vina la dezbaterea publica de la Primarie in data de 19 dec (vineri) ora 12 , unde vi se prezinta un proiect de modernizare a PIETEI CENTRALE, proiect, inutil , costisitor, si neprietenos cu D-vs, si vegetatia din zona. Primaria vrea sa taie multi copaci, sa desfinteze iarba si sa puna dale si betoane in locul lor. Din nou prioritatile urbei sunt ignorate.

    • sigur si binenteles ca vom fi acolo. trebuie. nu se poate ca acest primar sa faca ce vrea el cu acest oras. ca nu l-a mostenit el sau familia lui [Psd=ul]/ este al nostru.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS