Actualitate

Ce lucrări se vor face pe râul Bistrița pentru refacerea ecosistemelor acvatice

Îmbunătățirea condițiilor de mediu și refacerea ecosistemelor acvatice ale râului Bistrița este tema unui proiect al Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, prin care se dorește realizarea unor praguri de fund și de cădere, precum și conservarea habitatelor specifice pragurilor de râu.

La Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud a avut loc o ședință tehnică despre principalele deficiențe constatate la ihtiofaună, în urma analizelor datelor biologice de monitorizare a calității apei de pe râurile Bistrița și Șieu, studiu realizat de Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa în decursul anilor 2005-2020.

Proiectul propune o serie de măsuri printre care realizarea mai multor praguri de fund (lucrare de regularizare a albiei) și praguri de cădere (lucrări de modificare a pantei hidraulice a cursului de apă), metode aplicabile râului Bistrița pentru controlul inundațiilor, precum și conservarea habitatelor acvatice specifice pragurilor de râu, acestea fiind zone naturale care mențin ecosisteme acvatice diverse.

Obectivul general al proiectului este îmbunătățirea condițiilor de mediu și refacerea ecosistemelor acvatice pe tot tronsonul râului Bistrița.

De asemenea, a fost luată deciza unei ședințe viitoare care va implica toate unitățile administrativ-teritoriale cu privire la igienizarea malurilor și văilor.

Etichete

7 comentarii

 • Dădea mai bine in foto daca era vopsit gardul ăla de la pod : alb/roșu!
  Cât poa’sa coste trei bidoane de vocsea’ și-o pensulă? Cam ruginită treabă.

  12
  2
 • Pragurile sunt tocmai acele obstacole in calea peștilor . Astfel migrarea peștilor in amonte va fi blocată. Pe râul Someș la Năsăud fostul baraj de la Cascadă este un obstacol major. Proiectele de refacere a habitatelor de mediu pe cursurile de apă în țările precum Canada ,Spania, SUA , Elveția au ca obiectiv refacerea cursului apelor la starea lor inițială, naturala prin eliminarea oricăror praguri .La noi e chiar pe dos..

  26
  3
 • Ăștia sunt varză, pai normal ca nu ii duce capul, toți sunt acolo numai pe pile și nepotisme sau politic, …..ce naiba sa te aștepți …..Mai bine puneți mana și ii amendați pe cei care poluează apele…..dar nah și acolo e tot politica …..ca nu mai sunteți votați…….

  11
  1
 • Nimănui nui pasă,doar că fluctuația majoră a banului chiar va înnebunit pe toți!
  Ecosistemul și habitatul natural al Mamei Naturi este un lucru ciudat și o stare Pe care nu o poate explica nimenea:)
  Da,sunt experții care dau totul teoretic și practic 85%!
  Clare sunt faptele care ne indică un simplu lucru…omul face cam tot premeditat și se bucură de o simplă cacealma:(
  Studiile arată de mult timp, că este o planetă și noi suntem boși.
  Ei,da… suntem boși de la început dar mai suntem boși și cei care conștientizăm și nu ne ducem unde zboară pasarea.
  Îmi place cum cam toți evidențiază faptul și mai mult că își dau interesul!
  Bistrița sa schimbat radical și puțini ar fi fost de acord cu acest lucru…:)
  O sa fie un an al pomilor

  4
  3
 • Dar parca s-au mai alocat cateva zeci de milioane pe trubreabilitarea si diguirea raului de la lac pana la oras. Au trecut peste 2 ani, si deja vorbesc de alti bani si alte lucrari?
  Uneori parca alocarile astea de fonduri sunt ca jocul la ruleta: bagi bani ca poate iese lucrarea

  2
  1
 • Vom avea grija sa se execute ca lumea SCARITELE pentru migratia pestilor mai ales in perioada de depunere a icrelor.

  1
  9
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.