„Acest Parlament a fost ales pe Constituția existentă. Ce intenționez eu ca program este ca în perioada imediat următoare să trimit pe circuit proiectul de revizuire a Constituției. Va trebui să trimitem la Consiliul Legislativ pentru un aviz, apoi la Curtea Constituțională”, a declarat Traian Băsescu la TVR 1, potrivit Mediafax.
El a precizat că proiectul reia rezultatul referendumului, respectiv Parlament unicameral.
„În același timp, preia multe din hotărârile Curții Constituționale, care au clarificat articole din actuala Constituție, ca să nu mai fie nevoie de interpretări”, a continuat șeful statului.
El a menționat că obligația sa este să promoveze către Parlament rezultatul referendumului.
„Am făcut și o socoteală de timp. Ar fi corect ca referendumul pentru validarea Constituției să se organizeze odată cu alegerile locale, în așa fel încât pentru alegerile legislative, localele vor fi în iunie, iar legislativele în noiembrie-decembrie… Alegerile din noiembrie – decembrie să se desfășoare după noua Constituție. Deci, există un proiect de program „, a mai afirmat Băsescu.
El a apreciat că parlamentarii nu se vor opune proiectului de revizuire a Constituției.
„Nu cred că Parlamentul se va opune referendumului din 2009. Este de neconceput, pentru că se precizează foarte clar în Constituție că suveranitatea poporului se manifestă în mod direct prin referendum. (…) Nu cred că se va respinge revizuirea Constituției”, a apreciat șeful statului.
De asemenea, el a precizat că proiectul de revizuire a Constituției vizează și relația dintre președinte și premier, precum și clarificarea tuturor aspectelor sesizate în disputele politice.
„Spre exemplu, la remaniere… Am scris clar că numirea ministrului se face prin consultarea și acordul celor doi (președinte și premier – n.r.), ca să nu mai fim în situația pe care am creat-o cu ocazia doamnei Norica Nicolai, când am respins-o”, a conchis Băsescu.
Președintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la TVR1, întrebat despre varianta unui premier tehocrat, că „deocamdată cuvântul de ordine este stabilitatea”. ”La începutul lunii viitoare, România iese pe piața internațională pentru a se finanța prin emisiune de bonduri. Ce ne lipsește ca să avem un cost ridicat la împrumut este ideea de instabilitate politică, imediat dobânzile ar crește. Eu nu spun că un premier independent sau politic produce instabilitate, ci începerea unor lungi dezbateri legate de înlocuirea guvernului, de condițiile de susținere, generează ceea ce se numește instabilitate. Avem un guvern, avem o coaliție și mergem înainte și vrem stabilitate. Nu voi face nimic ce ar putea să afecteze stabilitatea politică. Nu putem risca să rămânem fără guvern sau cu un guvern instabil. Perspectiva nu este rea, întărirea leului nu a afectat exporturile, mă uit la investiții si încep să fiu optimist”.
Adaugă comentariu