Actualitate

Ce măsuri a luat Garda de Mediu împotriva celor care au tăiat fără aprobare arbori în Gara Bistriţa

PER Bistriţa-Năsăud a primit o adresă de la Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu, care anunţă ce măsuri a luat împotriva executantului lucrărilor de reabilitare a Gării Bistriţa Nord, în urma tăierii neautorizate a opt arbori, un brad argintiu, pini negri şi tuia, pentru amenajarea parcării şi aleilor. ”Insignifiant faţă de rezultatul mizeriei săvârşite!”, spune Alexandru Toniuc.

Arborii care au fost tăiaţi se aflau în parcul dintre clădirea gării şi oficiul poştal. ”La inspecţia în teren s-a constatat că într-adevăr arborii au fost tăiaţi de SC Metal Construct SRL, care a subcontractat lucările. Pentru tăierea neautorizată a arborilor aflaţi în staţia CFR Bistriţa Nord s-a aplicat o sancţiune contravenţională. Din declaraţiile domnului Petrina, administratorul SC Metal Construct SRL, au fost tăiaţi în total opt arbori, motivul eliminării lor fiind amenajarea parcării şi aleilor conform proiectului. La finalizarea lucrărilor de construcţii se vor planta alţi arbori care vor înlocui speciile tăiate”, se arată în adresa Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu, semnată de comisarul şef Maxim Pop.

”Nu aflăm şi cuantumul amenzii. Oricât ar fi amenda, este insignifiantă faţă de rezultatul mizeriei săvârşite şi faţă de beneficiul uriaş pe care contractul îl aduce constructorului”, a declarat Alexandru Toniuc.

În luna martie, preşedintele PER Bistriţa-Năsăud, sesiza faptul că un brad argintiu şi câţiva pini negri din zona Gării Bistriţa Nord, aflată în reabilitare, au fost doborâţi de executantul lucrării. ”Sunt amărât. Barbarii au tăiat bradul argintiu şi câteva frumoase exemplare de pin negru din Piaţa Gării pe care îi ştiam de o viaţă. O să avem un frumos deşert de beton pentru ca nişte firme ale unor nesimţiţi de nu ştiu unde să se umple de bani. Mulţumim pe această cale încă o dată tuturor responsabililor din Bistriţa europeană”, spunea Toniuc.

Întrebat atunci despre această situaţie, primarul Ovidiu Creţu a precizat: ”Nu am avizat nimic, nu ştiu dacă în proiectul de modernizare a gării nu intră aşa ceva, pentru că acel proiect a fost avizat şi s-a obţinut autorizaţia de construcţie. Dacă a fost prins în proiect, au eliminat acei arbori pentru a face altceva acolo. De venit n-au venit să solicite. Era obligatoriu, pentru arborii mai mari de 10 cm trebuie să soliciţi aprobare chiar dacă e pe domeniu privat. Cred că puţin e un exces de zel în acest caz”.

În martie 2012 au început lucrările de modernizare a Gării Bistriţa Nord, valoarea totală a investiţiei fiind de 56.536.000 lei. Ea trebuia să fie gata până în vara lui 2013, însă din vina constructorului, firma Copisa, care a întârziat cu execuţia, după cum spunea anul trecut directorul general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Transport, Marcel Boloş, termenele au fost reeşalonate. Lucrările sunt aproape finalizate.

10 comentarii

  • Cum ar fi sa nu mai facem nimic in tara asta lui copy paste, sa lasam totul vraiste, sa creasca toate tufele si copaci, sa nu modernizam nimic,sa stam tot in coada Europei, sa avem grija de maidanezi de vacantele parlamentarilor, de copaci care uneori iti darama casa sau iti strica masini!Initiative de genul asta ma lasa rece!Domnule Toniuc intreaba-l pe tatal tau cum s-au putut face multe lucruri bune pe vremea lui ceausescu fara atatea interventii neeligibile!

  • Pe vremea cand tatal meu era seful sectiei L8 CFR care se ocupa si de cladiri si care a realizat si ultima modernizare a Pietei Garii in anii 80, pe locul actualei autogari era un parc foarte mare despartit in doua de un drum. In parcurile acelea ma jucam toata ziua si ne cataram in copaci (de, alte vremuri), lucru nu foarte usor fiind vorba in principal de pini. Cand s-a construit autogara, in anii 70, pini (cu exceptia a trei patru exemplare care mai rezista si astazi in zona) au fost mutati. Cu mijloacele de atunci, fara sa se planga nimeni ca nu se poate, ca e greu, ca nu merita efortul. Fiind vorba de arbori maturi, s-a sapat cu excavatorul in jurul lor, pentru a fi extrasi cu tot cu radacini si au fost urcati in basculante cate doi trei, cu un bloc de aprox 2 mc de pamant in jurul radacinilor. O parte din acesti pini strajuiesc si astazi iesirea din oras spre Viisoara, inainte de pasarela. Asta vorbind de lucrurile bune.
    In zilele noastre, Primaria Timisoara a achizitionat un utilaj care extrage arbori pentru a fi replantati in conditii de eficienta mult superioara. Din perspectiva economica, calculati si dumneavoastra, raportat la cat costa un tulipan ca cei achizitionati de Primarie anul trecut, in comparative cu costurile unei transplantari (80 lei/ora prestari lucrari cu un utilaj terasier) si veti vedea ca exista si o rationalitate economica.
    Din punct de vedere rational ceea ce s-a executat in Piata Garii este fara noima intrucat s-au taiat arbori din coltul pietei aflati pe trotuarul care nu este afectat de nicio alte interventi si care, deci, nu deranjau pe nimeni.
    Din punct de vedere legal, asa cum reiese din adresa Garzii de Mediu, cei care au taiat arborii din Piata Garii, au gresit si sunt pusi la plata.
    Nu stiu cu care din perspectivele de mai sus nu sunteti dumneavoastra de acord si ce va deranjeaza mai mult. Poate faptul ca ne straduim, la nivelul posibilitatilor noastre, sa facem ceva pentru afirmarea lucrurilor in care credem. Nu ne confundati cu cei al caror crez in viata este bagatul in seama.
    In fine, nu eu fac copy-paste. Ma confundati probabil cu cel care este asteptat sa taie panglica la mareata infaptuire a noii epoci aurifere.

    PS Remarc jargonul celor familiarizati cu finantarile europene. Eligibilitatea interventiei chiar ar merita verificata in contextul finantarii. Poate ne puteti lumina dvs in aceasta privinta. Poate e interesata de acest aspect si autoritatea de management. Daca interventia era neeligibila, atunci de abia „deranjul” pentru constructor si finantator ar fi semnificativ.

  • Domnule Toniuc, in copilaria mea eu nu m-am catarat in copaci asa cu mare drag, eu am fost din 1978 incoace, la plantari,la curatiri de plantati intr-un sat din judetul acesta, pe cand voi, specific, unii dintre,,Oraseni” (copii nomeclanturistilor)va jucati, noi chiar mergeam cu drag la aceste munci!Si daca vrei cu drag mergem sa vezi ce am facut in vacante sau practici agricole de pe vremea aia!

  • cu părere de rău trebuie să spunem că toate stânile de oi de pe Cormaia şi-au angajat ciobani…..din pacate nu mai este nici un post eligibil pentru domnul Maxim Pop……..trebuie să îi mai răbdăm impotenţa la Garda de Mediu încă un an de zile……….

  • Comentati de-a moca;..atat d-l.Toniuc cat si Maxim Pop seful Garzii de Mediu si-au facut datoria pe acest caz. Multumim pentru colaborare. Aviz amatorilor, ECOLOGISTII NU DOARME !!!.

    • noo daca ecologistii erau treji nooo primarul cu gasca lui nu taiau atatia copaci din oras nooo

  • Draga Andrei, nu inteleg pana la urma daca-mi faci un repros pentru copilaria ta trista sau vrei sa-mi transmiti ca mergeai cu drag la munci. Cu siguranta insa nu stapanesti sensul cuvantului nomenclatura. Ca fiu de detinut politic, tatalui meu i-a fost interzis accesul in „posturile de conducere in organele de partid si de stat” (v. DEX 2009 via dexonline). Nu ca si le-ar fi dorit. Nici nu stiu daca trebuie sa-mi cer scuze pentru ca fiind copil, ma jucam (quelle horreure), sau pentru ca tata era singurul inginer constructor de cai ferate, drumuri, si poduri din judet in ’66. Si, fi linistit, de „munci” n-a scapat nimeni. Cu mai mult sau mai putin drag am „prestat” cel putin 11 ani: sfecla, porumb, cartofi, struguri, mere (mare noroc cu livezile din judet) si, n-o sa-ti vina sa crezi … plantari. La plantari chiar a fost cel mai fain. Pacat ca mult mai scurt in comparatie cu sfecla furajera. Asa ca, „recuperez” acum din timpul pierdut cu corvezile mai neplacute, de cate ori se iveste ocazia. Ma bucur oricum ca mai poti privi cu drag la copacii pe care i-ai vazut crescand. Cei pe care i-am vazut eu crescand tocmai s-au taiat.

  • Cred ca activitatile de constructii facute POMPIRISTIC trebuie sa inceteze !
    Cu ce au gresit acesti pini sau brazi argintii constructorului care i-a taiat ?
    Cu ce il deranjau? Acest constructor avea de reabilitat doar constructia garii Bistrita nu si parcul de langa gara !
    La ce foloseste reabilitarea garii Bistrita ( unde se cheltuie multi bani ) daca NU ai legaturi pe calea ferata din Saratel unde calatorii daca ajung seara trebuie sa stea pana dimineata in gara mizerabila din Saratel ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.