Doi doctori de familie din Bistrița și unul din Năsăud au notificat Colegiul Medicilor Bistrița-Năsăud în legătură cu intenția lor de a vinde cu zeci de mii de euro cabinetele medicale amenajate în spații pe care le-au dobândit de la stat.
Medicul Grigore Simion Someșan a anunțat că, începând cu 1 martie a.c., vinde cabinetul de pe str. Independenței nr. 54, mai precis spațiul, terenul aferent acestuia, respectiv lista de pacienți, însă nu a precizat prețul.
Dr. Liana Ilișiu a anunțat intenția de a vinde spațiul și terenul aferent cabinetului medical nr. 3 de pe Bulevardul Independenței nr. 54, nu și lista de pacienți, începând cu data de 13.03.2025 la prețul de 40.000 de euro.
Medicul Mirela Ionescu din Năsăud a notificat la rândul ei CMR Bistrița-Năsăud că vinde cabinetul situat pe str. Grănicerilor nr. 17 la prețul de 40.000 de euro.
La începutul acestui an, s-a mai retras din activitate medicul dr. Incze Emma din Negrilești care a precizat doar că prețul de vânzare a praxisului e negociabil, iar la finalul anului trecut dr. Dana Petrișor care a anunțat vânzarea cabinetului de pe str. General Grigore Bălan cu 40.000 de euro și a praxisului cu 25.000 de euro.
Potrivit OUG nr. 68/2008, medicii de familie au putut cumpăra spațiile în care au amenajat cabinete medicale ”în urma unei negocieri directe între cumpărător și comisie”, adesea la prețuri modice. Potrivit articolului 10, au putut plăti spațiile cumpărate de la stat în rate.
Medicii care vor să profeseze în orașe sunt obligația acum să achite sume mari dacă vor să cumpere cabinetele și listele de pacienți și nu mai au opțiunea plății în rate.
Sa inteleg ca astia ne vand exact ca crotalile de la animale pentru subventii de ls APIA?
Poate nu e nici o coincidenta pentru EI!
La noi ca la nimenea. Statul, respectiv primăriile, au vândut spațiile la foștii medici cu prețuri de nimica, „colac peste pupăză” și în rate. Trebuiau ținute cu chirie. Acuma, de unde să scoată un medic tânăr atâta bănet. Pacienții nu se vând, nu sunt oile lui Gigi. Trebuie consultați de noul medic dacă doresc să continuie… În urmă cu ani și eu am fost „vândut” pe 20 euro. Am rămas acolo numai din politețe. În această situație prețurile trebuie să scadă… pacienții pot să șteargă putina la alt cabinet după simpatie.
O data cumparat de la stat acum 15 ani spatiul a devenit proprietatea cetateanului/medicului. Poate face cu el ce vrea ca si proprietate personala. Statul a vandut la preturi absolut modice si toate locuintele in timpul lui Iliescu. Care acum se vand evident la pretul pietii. Praxisuleste o afacere medicala construita in timp care aduce venit, deci se vinde ca orice afacere crescuta ani de zile. Deci comentariile din articol au un iz de bolsevism propagandistic
Medicul de familie ar trebui să-și ocupe postul prin concurs. De ce să fie obligat să-i cumpere pensionarului și coșmelia, adică spațiul. Să se spele cu el pe cap. Nu este obligatoriu să fie tot cabinet medical. Tânărul medic își poate găsi locația și în altă parte. Pacienții să fie informați că sunt liberi de sarcini și să-și hotărască singuri unde lasă sau își duc fișa. Adică iz de bolșevism propagandistic când nu lăsăm tinerii specialiști să fie promovați și mergem tot la cei cu bani la ciorap, de multe ori tomnatici, retrași din medicina mare… să nu spun mai multe. În acest sens și legislația se poate îmbunătății.
Da de ce nu-mi vinde statul si mie, la pret modic, biroul din primarie, pe care sa-l vand apoi la urmatorul angajat, la care sa-i transfer eu contra cost toti cetatenii ce au nevoie de autorizatie de construire?
A vândut el, Statul, (prostul), sute de mii de case naționalizate, către chiriași, la prețuri de câteva mese la restaurant, azi.
Iar cei care le-au cumpărat – mulți dintre ei proști de asemenea, le-au vândut către samsari sau către oameni întreprinzători, care le-au pus în valoare.
Asta-i economia de piață, iar a boci de pe margine, neputincios, nu aduce niciun folos!
În primul rand eu nu sunt la peste 70 de ani , am împlinit 66.
În al doilea rand EXISTA LEGISLATIE ( Ordin1322/11.2006) în privința preluării unui praxis ( moștenire, vânzare, etc ) deci nu este nimic ilegal
În al 3-lea rand sumele menționate în Anunț nu sunt cele finale , prin lege suntem obligați sa punem un preț pentru a ni se elibera de Colegiul Medicilor din România o adeverință cu care sa se înceapă procedurile de preluare a praxis-lui . Abia ulterior încep negocierile cu cel/cei care doresc preluarea praxis-ului . Prețul final difera de cel afișat pe site-ul CM BN .
Am redactat acest comentariu nu ca drept la replica ci ca cititorii interesați sa înțeleagă fenomenul
Ar trebui sa fiți mai îngrijorați de scăderea dramatica a numărului de medici de familie datorita vârstei avansate a celor din asistenta primara . Sunt localitati în jud BN care nu au NICI UN MEDIC DE FAMILIE , este un fenomen național asupra căruia s-au tras multe semnale de alarma de către organizațiile noastre profesionale cel puțin din urmă cu 5-7 ani .
Ce au făcut decidenții din sănătate ? ABSOLUT NIMIC .