Social

Ce minunăţii ascunde Pădurea Pedagogică de la Tăşuleasa Social (FOTO)

Pădurea Pedagogică, amenajată de Asociaţia Tăşuleasa Social, este locul ideal în care oricine poate înţelege cât de importanţi sunt copacii în viaţa noastră şi cât de multe minunăţii ne poate oferi natura dacă o nu o distrugem. Oaspeţii organizaţiei la aniversarea celor 15 ani de la înfiinţare au fost invitaţi să o viziteze.

Turul Pădurii Pedagogice, întinsă pe trei hectare, a început cu expoziţia permanentă în aer liber semnată de fotograful Cosmin Bumbuţ, Portrete din pădure. În fotografii apar mai multe specii de copaci precum vedetele, pe un fundal care are, desfăşurat, 3,5 x 2,70 metri.

Padurea Pedagogica 1 Padurea Pedagogica 3 Padurea Pedagogica 4 Padurea Pedagogica int

Voluntarii Tăşuleasa au explicat apoi că pădurea conţine 29 de elemente practice care îi ajută pe tineri să înţeleagă rolul apei curate în natură, relaţia apei cu oamenii şi pădurea, dar şi felul în care aceste trei elemente coexistă. De exemplu, în pădure au fost amplasate elemente de căţărare amplasate pe şase copaci. Unul este „podul din Nepal”, iar altul „scara lui Iacob” – personajul biblic – ce devine tot mai dificilă pe măsură ce o urci. Nu în ultimul rând, în pădure au fost montate frânghii pe post de liane, o tiroliană şi un copac de căţărare „monkey tree”, un arbore înalt pe care sunt fixate nişte prize pe care copiii se caţără ca şi maimuţele.

Călătoria prin Pădurea Pedagogică a continuat la cele două sate în miniatură, unul amplasat într-o zonă fără pădure care are risc ridicat de inundaţii la orice ploaie torenţială, iar altul, protejat de copaci, unde apa nu ajunge să distrugă locuinţele oamenilor şi nici să producă alte dezastre.

Padurea Pedagogica 5 Padurea Pedagogica 6 Padurea Pedagogica 8 Padurea Pedagogica 9

Pădurea Pedagogică este locul în care şi apele sunt epurate în mod natural. Aici nu se foloseşte niciun compus chimic, iar tinerii pot vedea cum apa care iese din fosa septică devine apă pură.

Foarte interesantă este şi groapa cu nisip în care copiii sar putând să afle, datorită unor plăcuţe din lemn, care este animalul din pădure care poate sări la fel de mult. Un copac cu trunchiul extrem de gros a fost folosit pentru a demonstra ce s-a întâmplat în istorie de când a prins el rădăcini, iar labirintul din pădure pentru a întruchipa, în mod metaforic, cel mai mare copac din lume. La mijlocul labirintului, dacă îţi pui o dorinţă, ea se va îndeplini, asigură pe toată lumea voluntarii Tăşuleasa Social.

Padurea Pedagogica 10 Padurea Pedagogica 11 Padurea Pedagogica 12 Padurea Pedagogica 13

În Pădurea Pedagogică poate fi întâlnit şi „hoţul de lemne”, un personaj care face mult rău pădurii distrugând-o.

drujbist 1 drujbist 2 drujbist 3 drujbist 4

Pădurea Pedagogică a fost amenajată timp de un an de voluntari ai Asociaţiei Tăşuleasa Social din Vatra Dornei, Bistriţa, Dorna Candrenilor, Bacău, Galaţi, Bucureşti, Republica Moldova şi Germania în parteneriat cu Coca-Cola HBC România. Printre cei 400 de voluntari s-au numărat biologi, rangeri, sociologi, silvicultori.

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.